Cuma, 08 Kasım, 2024
HABER: AYŞE BAŞAK
Polaroid fotoğraf makineleri bir zamanlar modaydı. Bu makineler ile çekilen fotoğraflar, anında makinenin içinde basılır ve fotoğraf içinden çıkıverirdi. İlk çıktığı anda görüntü oluşmaz, ‘çabuk olsun’ diye fotoğraf yelpaze gibi sallanırdı. Büyük ve ağır olan bu makineler oldukça popülerdi. Dijital devriminden önce, fotoğrafların çekilip, filmlerin tab etmeye götürüldüğü yıllardı.
İLGİ DEVAM EDİYOR
Filmi çıkar, fotoğrafçıya götür, tekrar git, basılmış fotoğraflarını al! Bunlarla hiç uğraşmadan ‘şipşak’ tabiri ile fotoğraf sahibi eden bu makineleri uzun süre kullandık. Elbette dijital cihazlar çıktıktan sonra film tab ettirmenin yerini ‘fotoğraf bastırmak’ aldı. Hatta çoğu zaman buna dahi gerek görmeden fotoğraflar dijital olarak saklandı. Ancak az miktarda da olsa Polaroid cihazlara olan ilgi devam etti. Sektörün lideri ve dijital devrimden en çok etkilenen firma olan Kodak, hâlâ bu tip cihazları çıkarmaya devam ediyor.
TASARIMI SADE
Kodak, yeni bir dijital fotoğraf makinesini satışa sundu. Printomatic adı verilen bu makine son derece sade bir tasarıma sahip. En önemli özelliği ise fotoğrafları anında basıp çıkarması.
10 megapiksel kamerası olan cihaz, fotoğrafları seçiminize göre gri veya sarı renkteki gövdesinin yan tarafından çıkartıyor. Renkli ve siyah-beyaz seçenekleri olan özel fotoğraf kağıdı Zink kullanan makinenin çektiği fotoğraflar, kendinden yapışkanlı olarak çıkıyor. Aynı zamanda suya karşı da dayanıklı. Lityum pilleri olan cihaz bir flaşa sahip. Sekiz mm lensi ve hafızasını yükseltmek için bir microSD kart yeri mevcut. Snap Touch isimli cihazda olduğu gibi baskı ön izleme özelliği bulunmuyor. Ancak bu makine çok daha ucuz. Kodak’ın bu cihazı tamamen sadelik prensibine göre tasarlanmış ve diğerinin yarı fiyatından da az. 70 dolara satışa sunulan fotoğraf makinesini alırken 10 adet Zink fotoğraf kağıdını da almış oluyorsunuz.
* * *
Beyin sarsıntısını cep telefonu ile tespit edin
Washington Üniversitesi’nde, beyin sarsıntılarını fark etmek için cep telefonu aplikasyonu geliştiriliyor. Uygulama, insan gözünün ışığa verdiği tepkiyi ölçüyor.
Titreme veya bayılma gibi bariz belirtileri olan beyin sarsıntıları, insanlarda büyük kaygı uyandırıyor. Hastanın kendisi ve yakınları konuya gereken önemi gösterip, buna göre hareket ediyorlar. Ancak anlaşılmayan, fark edilmeden geçirilen beyin sarsıntıları da olabiliyor. Bu tip küçük sarsıntılar da ileride daha büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
BÜYÜK BİR ADIM
ABD’deki Washington Üniversitesi’nde küçük sarsıntıları fark etmek için bir cep telefonu aplikasyonu geliştiriliyor. PupilScreen adı verilen bu uygulama, insan gözünün ışığa verdiği tepkiyi ölçüyor. Beyin travmalarını anlamak için kullanılan bu yöntem, beyin zarar gördüğünde gözün ışığa duyarlılığının değişmesi prensibine dayanıyor. Pupiller refleks denilen bu durum, tıbbın beyin sarsıntılarını teşhis etmekte en çok kullandığı yöntem. Eğer söz konusu yöntemi bir cep telefonu yardımıyla, tıp eğitimi görmemiş biri dahi kullanabilir hale gelirse, bu beyin sarsıntılarını tespit etmek konusunda çok büyük bir adım olacak.
Pupilometer denilen ve oldukça pahalı olan cihaz, zaten bu işlem için kullanılıyor. Ancak araştırmacılar bunu bir cep telefonu aplikasyonu ile yapabilmek için uğraşıyor. Böylece işlemin maliyeti düşecek, teşhisin yaygınlığı da artmış olacak. Telefonun flaşı ve kamerası kullanılarak göz bebeklerinin ışığa duyarlılığı tespit ediliyor. Yapılan deneylerde 48 kişi üzerinde testler yapılmış. Beyin sarsıntısı geçirenleri kusursuz bir oranla tespit etmeyi başarmışlar.
İKİ YIL İÇİNDE
Bu uygulamadan yararlanabileceklerin sayısı çok fazla. Şu anda cep telefonunun içine yerleştirilen ve göz tepkisini ölçen bir cihaz yapmışlar, ancak hedeflerinin sadece cep telefonu kullanılarak bu işlemin bilimsel bir kesinlikle gerçekleşmesi olduğunu söylüyorlar.
İki yıl içinde de hayata geçirmeyi planlıyorlar.
10 Ekim 2017 Salı
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
04 Kasım 2024 Pazartesi