Dünyanın en gelişmiş mikro hava araçlarından (MAV) birini yapmış olsanız dahi araç iyi iniş yapamıyorsa kullanışlı sayılmıyor. Yani uçuş yetmiyor, inişi de doğru tasarlamak gerekiyor. İşte bu yüzden Harvard Üniversitesi bilim insanları, RoboBee adlı mikro hava araçlarına, bir sinekten ilham alarak uzun bacaklar tasarladı.
MİKRO HAVA ARACI NASIL UÇUYOR?
RoboBee, yapay kaslarla donatılmış minik bir çift kanadını çırparak uçan bir mikro hava aracı; bir çeşit robot. Kanat açıklığı 3 cm'den daha az ve ağırlığı sadece bir gramın onda biri kadar. Yani gerçekten mikro boyutlarda. Tamamen kendi kendine yetebilir şekilde tasarlanmış, güneş enerjisiyle çalışıyor. En önemli özelliği inişte çok iyi olması.
RoboBee'nin bir sinek türünden esinlenen özel tasarım ürünü dört bacağı, hepsi güvenli bir şekilde yerle temas edebilecek kadar uzun ve esnek tutulmuş. Böylece rastgele düşmüyor, düzgün bir şekilde yönlendirilip, muntazam iniş yapıyor. Bu yaratıcı tasarımı onu şimdiye kadar geliştirilmiş pek çok mikro hava aracının önüne geçirdi. Böceklerin inanılmaz çeşitliliğinden ilham alan araç, kusursuz iniş yaparak benzerlerinin açık ara önüne geçiyor.