Pazar, 24 Kasım, 2024
TUĞÇE ÖZKUŞ
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimlerinden MedicaUroSim, doktorların el becerilerini geliştirirken, raporlama çalışmaları ile doktor ve doktor adaylarının performanslarını hem fiziki hem de sanal ortamda ölçebiliyor. Geliştirdikleri simülatörün ürolog cerrahlara yönelik olduğunu söyleyen girişimin kurucusu İbrahim Balaban, yüksek öğrenimde simülatör eğitimini müfredatın bir parçası haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Balaban, ortalama bir cerrahın 7-10 yılda yetiştiğini, MedicaUroSim ile bu sürenin 5-7 yıl olarak hedeflendiğini açıkladı. Balaban, proje fikrinin uluslararası bir sağlık kongresinde ortaya çıktığını belirterek, süreci şöyle aktardı: “Kongrede yanımda oturan ürolog doktora, acil bir hasta için telefon gelince proje o anda spontane gelişti. Doktor, ‘Ben bu ameliyatı hiç yapmadım’ diyerek, internette araştırmaya başladı. Bunun üzerine ‘Hocam, niye bu kadar düşünüyorsunuz, ben size simülatör yapayım’ dedim. Kongreden, kendi ürolog doktorumdan randevu alarak konuyu tartıştık. Hocamız bize laparoskopik çalışmaların zorluğunu ve eğitim için simülatör ihtiyaçlarını anlattı. Laparoskopik böbrek taşı kırmak için yola çıktık. Hocamız ameliyatlara bizi de davet etti. Birkaç ameliyat sonrasında bunu yapabileceğimize inandık ve projeyi hazırladık.”
KADAVRA İHTİYACINA SON
Balaban, simülatörü geliştirme sürecinde dünyadaki gelişmeleri de takip ettiklerini, bu nedenle Tiflis’te düzenlenen bir konferansa katıldıklarını, Barselona’daki bir etkinlikte de kendi projelerini tanıttıklarını anlattı. Proje için TÜBİTAK’a da başvuru yaptıklarını belirten Balaban, “Projemiz, 2018 yılında TÜBİTAK’a başvuran 850 proje arasında en çok değerlendirme alan 3. proje oldu” dedi. İbrahim Balaban, yeni nesil olarak değerlendirdikleri bu projeyle kadavra ihtiyacını gidermeyi, ameliyat ortamında laparoskopik ürün ve aletlerin kullanılmasını amaçladıklarının altını çizdi. Böylelikle doktorların el becerilerini geliştirdiklerini kaydeden Balaban, raporlama çalışmaları ile doktor ve doktor adaylarının hata ve başarılarının değerlendirilmesinin hem fiziki hem de web ortamında yolunu açtıklarını ifade etti.
AVRUPA’DA SATIŞA ÇIKIYOR
MedicaUroSim’in hastanelerde test aşamasını bitirdiğini ve şu an pazara çıkmak için hazır olduğunu ifade eden Balaban, “Türkiye pazarı için çalışmalarımız sürüyor. Almanya’da şirketimizin kurulma işlemi bittikten sonra da ‘Made in Germany’ olarak dünya pazarında yer alacak. Mart veya nisanda Avrupa’da, haziranda ise ABD pazarında satışa çıkmayı ve bir dünya markası olmayı hedefliyoruz. Yeni simülatör ve yapacağımız ameliyat robotu ile de sektöre yön vererek ‘biz de varız’ demek istiyoruz” bilgisini paylaştı.
HEDEFİMİZ TIP FAKÜLTELERİ
Geliştirdikleri simülatörün hedef kitlesinde tıp fakülteleri olduğunu vurgulayan Balaban, “Türkiye’de toplam tıp fakültesi sayısı 112. Bu fakülteler ve ona bağlı eğitim merkezleri, bizim hedef kitlemiz arasında. Dünyada ise bu sayı oldukça yüksek. Bu kapsamda da tüm fakülteler potansiyel müşterilerimiz” dedi. Web simülatörlerinin tıp fakülteleri öğrencileri başta olmak üzere ortaokul ve lise düzeyine kadar eğitim verebileceğine dikkat çeken Balaban, şöyle devam etti: “Türkiye pazarında en az 500 bin öğrenciye ulaşmayı öngörüyoruz. Geliştireceğimiz diğer simülatörler MedicaCardUsim ve MedicaLapSim ile birlikte dünyada 100 milyonluk bir pazar mevcut.”
BTM İLE İLİŞKİLERİMİZ DEVAM EDECEK
Teknopark İstanbul’da bulundukları için inovasyon merkezlerini takip ettiklerini belirten İbrahim Balaban, BTM ile de bu şekilde tanıştıklarını dile getirdi. Balaban, şöyle konuştu: “Temmuz ayında BTM’nin çağrısına başvurduk ve kabul edildik. Eğitimlere katıldık. Elemelerde bilgi ve becerimizi artırdık. BTM etkinliklerinde yer alarak da adımızı duyurduk. BTM aracılığıyla katıldığımız Bahçeşehir LivingLab’de özel kategoride Türkiye ikincisi olarak ödüllendirildik. Yine BTM sayesinde katıldığımız ‘1 idea 1 world’ yarışmasında ödüle lâyık görüldük. Aralık ayında katıldığımız Sahne XL etkinliği de hem sahne hem de yatırımcılarla buluşma açısından bizim için güzel bir tecrübe oldu. Yeni yılda sonuçlarını alacağımıza inanıyoruz. BTM ile ilişkilerimiz devam edecek. Bizler onların network ağı ile iletişime geçerken, onların yeni startuplarına da bizim tecrübelerimiz ile yardım edeceğiz. Hem yerelde hem de globalde.”
SİMÜLATÖRLER EĞİTİM MÜFREDATINA GİRMELİ
Türkiye’nin sağlık sektöründe çok hızlı ilerlediğine, yeni hastanelerin kurulduğuna, ancak sağlık teknolojileri konusunda hâlâ yüzde 75 oranında dışarıya bağımlı olduğuna dikkat çeken İbrahim Balaban, şunları söyledi: “Hastane teknolojileri getirisi çok iyi olmasına rağmen üretim ve Ar-Ge süreleri uzun ve maliyetli. Maalesef iş insanlarımız da Ar-Ge konusunda yatırım yapmaya çekiniyor. Bizler de bu yüzden fon bulmakta zorlanıyoruz. Geliştirdiğimiz ürün, ülke bazında 300 milyon dolarlık bir harcama olan alanda büyük kolaylıklar sağlıyor. Bu sayede yüzde 50 oranında bir tasarruf söz konusu. Ülkemize bu alanda değer katmak istiyoruz. Hedefimiz, öncelikle yüksek öğrenimde simülatör eğitimini müfredatın bir parçası haline getirmek.”
17 Ocak 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar