Bilim insanları, yüksek sıcaklıkların insanları nasıl etkilediğini izlemek, sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ölçmek ve bunlarla başa çıkabilmek için ilk kez ısı ve ter üretme ve emme yeteneğine sahip bir robot kullandı.

 

Teknoloji şirketi Thermetrics’in termal robotu ANDI, daha önce spor kıyafetlerinin etkinliğini ve giyilebilirliğini test etmek için laboratuvar ortamında kullanılmıştı. Şimdi, Arizona Eyalet Üniversitesi (ASU) araştırmacıları, yaklaşık 500 bin dolar değerindeki bu robotu, Arizona eyaleti özelinde ve ABD’nin büyük bir bölümünde hissedilen felç edici sıcağa maruz bırakmak için ilk kez açık havaya çıkardı.

 

VERİ TOPLAYACAK

 

ANDI, insan vücudunun termal işleyişini taklit edebilen ve insanların ısıyı tolere etme yeteneklerini etkileyen farklı yaş, zindelik seviyesi, sağlık koşulları gibi faktörleri hesaba katacak şekilde ayarlanabilen bir robot. Hava koşullarının insan üzerindeki etkilerini ölçecek deneylerde onu kullanmak insanları riske maruz bırakmadan veri toplamanın ve ısı stresi limitlerini değerlendirmenin çok güvenli bir yolu olarak görülüyor.

 

35 SICAKLIK SENSÖRÜ

 

Robotun gövdesinde ayrı ayrı ölçüm yapabilen 35 sıcaklık sensörü var. Sıcak hava değişimini ölçen harici bir tank aracılığıyla nefes alabiliyor ve soğutma sistemi sıcaklık zorluklarına karşı koymak için devreye girdiğinde ‘ter’ yayan gözenekleri bulunuyor yani terliyor. 

 

ANDI’nin soğutma sistemi, güneşin güneş radyasyonunu, yerin kızılötesi radyasyo-nunu ve çevredeki havadan gelen konvansiyonel ısıyı ölçerken 60 dereceye kadar sıcaklıklara dayanmasına izin veren sirküle eden soğuk su kanallarına sahip. Bilim insanları ayrıca, yürüme gibi insan hareketlerinin ısı riskini nasıl artırdığını ve organ fonksiyonlarını nasıl etkilediğini izleyebiliyor.

31 Temmuz 2023 Pazartesi