tatil-sepeti

UludağÜniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yürütülen çalışmayla, şevketi bostan bitkisinden yüksek mineralli un elde edildi.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Şahan, bir öğrencisiyle yaklaşık 5 yıldır yürüttükleri çalışma sonucunda yeni bir un elde ettiklerini söyledi. Ege Bölgesi’nde, özellikle İzmir civarında yaygın olarak yetişen şevketi bostan bitkisinin sebze olarak kullanıldığını belirten Şahan, bu bitkinin besleyici değerinin yüksek olduğunu tespit ettiklerini anlattı.

GIDA SANAYİNDE KULLANILMALI

Bitkinin gıda sanayisi ve başka alanlarda da kullanılması gerektiğine dikkati çeken Şahan, şöyle konuştu: “Şevketi bostan bitkisinin tüm kimyasal, besleyici ve fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi için 2010’da çalışmalarımızı başlattık. Öğrencim Dilek Dülger Altıner ile uzun ve yorucu bir sürecin ardından çalışmalarımızı tamamladık. Şevketi bostan unu üretimi ve bu ürünün buğday unu yerine değişik oranlarda ikame edici olarak kullanılıp enerjisi azaltılmış kraker üretilmesi çalışmasını başarıyla tamamladık. Bitkinin yoğunluklu olduğu bölgeleri ve hangi gıda ürünlerinde kullanabileceğimizi araştırdık. Bu bitkinin, ülkemizin pek çok yerinde yabani olarak yetiştiğini de gördük.”

DİYET LİF YÜZDE 16

Bu yeni undan yapılacak ürünlerin daha sağlıklı olacağını dile getiren Şahan, “Bitki özellikle diyet lif ve mineraller açısından çok zengin, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri için inanılmaz bir kaynak. Özellikle bisküvi, kek, kraker üretiminde ya da sütlü mamullere diyet amacıyla katılabilecek bir ürün. Buğday ununda rafinasyon işlemi uygulandığı için mineral içeriği çok daha düşük düzeyde oluyor. Elde ettiğimiz unun mineral içeriği de çok yüksek. Bisküvi ve kraker üretiminde kullanılan buğday ununun toplam diyet lif içeriği ortalama yüzde 2-3 iken şevketi bostan ununun yüzde 15-16’dır” diye konuştu.

06 Mayıs 2016 Cuma

Etiketler : Teknoloji