HABER: SOYHAN ALPASLAN

Gösterildikleri ülkelerde reyting rekorları kıran Türk dizileri için Hollywood yapımlarını gölgede bırakacak teklifler geliyor. Bu tekliflerden biri de dizi oyuncularının konuk edileceği, kullandıkları marka ve ürünler ile yaşadıkları mekanların tanıtılacağı ‘Türk Dizi Günleri’ düzenlemek.

Japonya, Endonezya, Şili, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen ‘Türk Dizi Günleri’ düzenleme talebine Kültür ve Turizm Bakanlığı da sıcak bakıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Film Sektörü Koordinasyon Komitesi de mayıs ayı toplantısında bu talebi gündem maddesi olarak görüştü.

MIPCOM 2017’YE HAZIRLIK

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu başkanlığında toplanan komite, Türk dizileri ile başlayan Türkiye algısının diğer sektörlere katkısı için yapılabilecekleri ve sektörün sonbaharda katılacağı MIPCOM 2017 Fuarı öncesindeki hazırlıkları ele aldı.

Dünyanın en büyük dizi film ve içeriklerinin alınıp satıldığı, uluslararası işbirliklerinin yapıldığı MIPCOM’a Türkiye’nin milli katılımını İTO organize ediyor.

SEKTÖRÜN TÜM TARAFLARI

İTO Türk film sektörünün önünü açmak, uluslararası pazar payını yükseltmek için kurduğu Film Sektörü Koordinasyon Komitesi’nde sektörün tüm tarafları ile olağan ve olağanüstü gündemlerle toplanıyor.

Komite toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Danışmanı Nebi Kılıçarslan, İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Meclis Üyesi İlhan Soylu, İTO Meclis ve komite üyeleri, yapımcılar, yönetmenler, TV kanalları ve sektörel birliklerin temsilcileri katıldı.

MIPCOM’DA TÜRKİYE PANELİ

MIPCOM 2017 sırasında düzenlenecek ‘New Era For Turkish Content’ üst başlıklı Türk dizi sektöründeki yeni trendlerin konu edileceği panel için istişarelerde bulunan komite, dizilerin içerik profillerini de tartıştı.

İTO Meclis Üyesi Mahmut Özden’in, sektörün içeriğe ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çektiği toplantıda, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Öztürkmen de Türk dizilerinde profillerin yeniden yapılandırılması konusu üzerinde durdu.

DRAMALAR ÇOK SATIYOR

İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Karahan, dramaların çok iyi sattığını ifade ederek, “Sektör dramadan uzaklaşmamalı. Dramalar her zaman, her coğrafyada iyi satar. İçerik çeşitliliğinde uluslararası beklentilere göre hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.

SAYISIZ HİKAYEMİZ VAR

Sektörün öncelikli beklentilerinden birinin senaryo olduğunu vurgulayan Calinos Entertainment Temsilcisi Beşir Tatlı, ”Çok iyi romanları dizilere çevirdik. Çok zengin kültür ve tarihi mirasımızın içinde var olan sayısız farklı hikâyeleri bulup, çıkarmamız lazım” dedi.

ARAP KANALLARININ GELİRİNİ ARTIRDI

RATEM Meslek Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Dursun Güleryüz, Türk dizilerini gösteren kanalların çok iyi reytingler aldığını söyleyerek, “Kanalların Türk dizileri öncesi ve sonrasında gelirleri çok dikkat çekici oranlarda artıyor. Ipsos’un yaptığı bir araştırmaya göre 8 Arap kanalının Türk dizilerinden sonra 650 milyon dolarlık gelir elde ettiğini biliyoruz” bilgisini paylaştı.

TÜRK MALI İMAJINI KUVVETLENDİRELİM

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, “Türk dizileri, gösterildikleri ülkelerde Türk ürünlerine, Türkiye’ye olan talebi artırıyor. Türkiye bu potansiyeli kullanmalı. Türk dizilerine olan pozitif algıdan ve itibardan diğer ürün ve hizmetlerimizi de yararlandırmalı ve bu pozitif imajı diğer alanlara doğru genişletmeliyiz. Bunu Türk Dizi Günleri gibi bir formatta yapabiliriz.
Biz de üzerimize düşeni yapmalıyız. Türk malı imajı için Türk dizileri ile bütünleşik konsept etkinlikler ve fuarlar düzenlemeliyiz” dedi.

SEKTÖREL DURUM ARAŞTIRMASI

İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, sektörün gelişim potansiyeli, ihracat eğilimleri, büyüme oranları gibi objektif verilere sahip olmadığını söyledi.
Soylu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıdvan Şentürk’ün tamamlamak üzere olduğu Türk Film Sektöründe Durum Analizi Raporu’nun veri sıkıntısını önemli ölçüde gidereceğini kaydederek, “Türk film sektörünün kaydettiği gelişmeyi, ihracatını, büyüme oranlarını bu tür araştırmacıların istifadesine sunması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

BAKANLIK, SİNEMA KANUNU İÇİN SEKTÖRLE TOPLANDI

Sinema Kanunu’ndaki değişiklikler öncesi, İTO ev sahipliğinde film sektörünün tüm tarafları ile istişare toplantısı yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, sektörden görüş ve taleplerini aldı. 5224 Sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun ile ilgili değişiklikler öncesi sektörle yapılan toplantı iki tam gün sürdü.

Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı Bakan Danışmanı Nebi Kılıçarslan ile Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuz Kanat temsil etti. İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu ile İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mahmut Özden ve Komite Üyesi Kamil Avcı da sektörün Oda’daki temsilcileri oldu.

BAŞARIMIZI KAYIT ALTINA ALMALIYIZ

İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Meclis Üyesi İsrafil Kuralay, sektörün başarısını kayıtlara geçiremediği bilgisini paylaşarak şunları söyledi: “Ciddi araştırmalar yapmalıyız. Rakamlarla gösterebileceğimiz verilerimiz olmalı. Görseli zengin yayınlarla çalışmalarımızı, elde ettiğimiz başarıları anlatabiliriz.”

DİZİ MÜZİKLERİNE YURT DIŞI KONSERİ

İTO Film Sektörü Koordinasyon Komitesi, Muhteşem Yüzyıl Kösem, Aşk-ı Memnu, Diriliş Ertuğrul, Arka Sokaklar gibi yurt dışında satış rekorları kıran dizilerin müziklerini yapan müzisyen Murat Evgin’i ağırladı. Evgin, “Müziklerini yaptığımız diziler birçok ülkeye satılıyor. Türk film ve dizi müziklerini yurt dışında konserlerle tanıtabiliriz” şeklinde konuştu.

06 Haziran 2017 Salı

Etiketler : Sektörel