tatil-sepeti
tatil-sepeti

Selden ‘havalanarak’ korunan ev

Giriş: 16.03.2017 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

İngiltere’deki girişimciler, sel baskını olduğunda yerden yükselerek bu soruna çözüm getiren ‘havalanan ev’ tasarladı. Larkfleet Group isimli inşaat firmasının tasarladığı havalanan ev, ‘üç oda bir salon’ sıradan bir aile evi görünümünde. Ancak sel uyarısı yapıldığında evin farklılığı ortaya çıkıyor. Kompresör, krikolar devreye girince 65 ton ağırlığındaki ev 1.5 metre havaya kalkıyor. İşlem beş dakika sürüyor.

GÜNEŞ PANELİ

Ev sahiplerinin evleri havada iken evde kalmayacakları varsayılıyor. Bir sel baskını sırasında evde kapalı kalmanın güvenlik ve sağlık açısından sorunlu olacağı düşüncesiyle çatıda bulunan güneş paneli ve bağlı olduğu piller elektrik sorununu çözüyor. Ev havada iken önem arz eden cihazların elektrik bağlantısı kesilmemiş oluyor. Su ve kanalizasyon bağlantıları da kopmuyor. Esnek borular ve özel bağlantılar ile bu sorun da çözülmüş. Ev sakinleri eve geri dönmeden önce evin temeli tamamen sudan arındırılmalı. Ayrıca tüm mekanizmanın çalışıp çalışmadığı da kontrol edilmeli. Firma, bu yıl içinde projenin inşaatını yapmayı planlıyor. Önümüzdeki beş yıl ise projeyi test etmek ve geliştirmekle geçecek.

GÜRÜLTÜLÜ TEKNELERE ÇARE HİDROJEN YAKITI

Hidrojen yakıtlı deniz araçları, seyahati daha sessiz yapabiliyor. Sandia National Laboratories, San Francisco körfezinde dizel yakıtla çalışan vapurlardan ilham alarak, bu tekneyi denemek için kolları sıvamış. Ardından 150 yolcu kapasiteli, günde 80 kilometre yol yapabilen, saatte 63 kilometre hıza ulaşabilen bir deniz aracı geliştirilmiş. Dizel yakıtlı araçlarla kıyaslandığında çok daha sessiz olduğu belirtilen teknenin ilk defa inşa edildiği kaydediliyor. Firma yetkilileri, hidrojen sisteminin dizele kıyasla daha ağır olduğunu ve kendilerini de asıl zorlayan unsurun bu olduğunu söylüyorlar. SF-BREEZE adı verilen bu teknenin ticari amaçla seri üretime geçmesinin önündeki tek engel maliyet! Hidrojen yakıtlı tekne, dizel yakıtlıdan üç kat daha pahalıya mal oluyor. Üstelik işletme maliyetleri de dizelden yüksek.