Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası, ‘Sektörel Risk Envanterleri ve Risk Endeksi Oluşturulması’ projesi ile belirlenen 11 sektörde çalıştaylara devam ediyor. Bu kapsamda; taşımacılık ve lojistik hizmetleri, hazır giyim ve konfeksiyon, bilgi teknolojileri, sağlık hizmetleri sektörleri ile de online çalıştaylar gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi Risk ve Denetim Araştırma Merkezi Direktörü ve GRC Management Kurucusu Prof. Dr. Davut Pehlivanlı tarafından sunulan çalıştaylarda, risk konularının ve bunlardan etkilenme derecelerinin yer aldığı bir anket de katılımcılara iletildi.
ORTAK MANTIKLA HAREKET
Risk yönetimini başarıya götüren yegâne unsurlar arasında riskin herkes tarafından aynı mantıkla kabul edilmesinin de yer aldığını belirten Prof. Dr. Davut Pehlivanlı; “İşletme stratejileri ile bu anlamda risk yönetiminin bütünleştirilmesi gerekiyor. Şirketlere en temelde dokunacak alan da risk indeksi. Firmaların birtakım verileri aslında o firmanın riskler karşısındaki kırılganlığının da göstergesi” dedi.
KARAYOLU LOJİSTİK RİSKLERİ
Karayolu lojistiğinde yaşanan sorunların aynı zamanda bir risk olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri çalıştayda şu bilgileri verdi: “Uluslararası taşımacılıkta kota sorunumuz var. Güzergahınız üzerindeki ülkelerde geçiş kotası uygulanıyor. Köprü geçişlerinde yapılan değişikliklerle maliyetleriniz önemli bir şekilde artabiliyor, müşteriyle yapılmış önceden kontratlarınız sebebiyle alacağınız ücrete yansıtamıyorsunuz. Harcamalarımızın önemli bir kısmını yurtdışında yapıyoruz fakat kontratlarımız TL üzerinden. Yani döviz kuru riskimiz de var. Yetişmiş personel ve şoför bulmak konusunda yaşanılan sorunlar da risklerimiz arasında. Araç yatırımlarının maliyetini çıkarmak için aylık sefer planı yapıyorsunuz, sınır kapılarındaki beklemeler sebebiyle hedeflenen sefer sayısına ulaşamama riski var. RO-RO taşımacılığında rekabetin olmaması maliyetimiz için bir risk. Dış ticaretin yaklaşık yarısını Avrupa ülkeleri ile yapıyoruz. Avrupa’ya yapılan taşımalarda alternatif çıkış noktalarının olmaması da bir risktir.”
İNOVASYON EKSİKLİĞİ DE RİSK
Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü çalıştayında gündeme getirilen konulardan biri de inovasyon eksikliği ve sektörün bu sebeple karşılaştığı riskler oldu. Prof. Dr. Davut Pehlivanlı sektör mensuplarının şu konuları aktardığını söyledi: “Pandemi sebebiyle yaşanılan hacim kaybı. Pandemi sürecindeki koşullardan dolayı işgücünde süreklilik ve iş kesintileri riski. İklim değişikliği nedeniyle, mevsim istikrarsızlığına bağlı olarak ürünlerin satışlarında düşme. Güncel trendlerin takip edilememesi riski. Üretimde hammadde kıtlığı. İnsan kaynağı konusundaki eksiklikler. Tekstille ilgili ulusal politika eksikliği. Yurtdışı hedef pazarlara erişim problemleri.”
NİTELİKLİ PERSONEL VE AR-GE EKSİKLİĞİ
Prof. Dr. Davut Pehlivanlı bilgi teknolojileri sektörü çalıştayında nitelikli personel eksikliği ve Ar-Ge eksikliğinin de sektör mensuplarınca aktarıldığını, nitelikli personel konusunun sektörlerin ortak risk bildirimi olarak dikkat çektiğini kaydetti. Pehlivanlı, sektör temsilcilerinin bağımsız bilgi paylaşım platformu eksikliklerini de risk olarak gördüğünü belirtti. Prof. Dr. Davut Pehlivanlı’nın sağlık hizmetleri sektörü çalıştayında üzerinde anket yapıldığını belirttiği risklerden bazıları şöyle: “Çalışanların virüse maruz kalması ve bundan dolayı yaşanan iş kesintisi riskleri. Tedarik zincirinde kırılma riski. Kapasite kaynaklı risk. İlaç sektörü özelinde online satış gibi uygulamalarının yetersizliği riski. Ar-Ge ve inovas-yon eksikliği kaynaklı riskler.”
03 Mayıs 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe