Şeffaf bambu malzeme camın yerini alacak

Çinli bilim insanları, cama alternatif olabilecek bambu bir malzeme geliştirdi. Elde edilen malzeme, şeffaf olmasının yanısıra alev geciktirici, su itici, dumanı ve karbon monoksiti bloke edebilme özelliklerine sahip. Şeffaf bambu, yapıların yanısıra güneş pillerinde de kullanılacak.

Giriş: 27.05.2024 - 10:27
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35



 

AYŞE BAŞAK

 

Cam, şeffaf bir yüzeye ihtiyaç duyduğumuzda ilk akla gelen ve en sık kullanılan yapı malzemelerinden biri. Ancak ağırdır, kolay kırılır, her zaman, her tür yapıda en ideal çözüm değildir. Bu nedenle uzun yıllardır cama alternatif aranıyor. Çinli bilim insanları, bu yarışta bir adım öne geçmiş görünüyor. Cama alternatif olabilecek bambu bir malzeme geliştirdiler. Cama alternatif arayışında bambu fikrinden önce odun lifleri gündemdeydi. Liflerden lignini kimyasal olarak çıkarıp ardından kalan malzemeyi pleksiglas veya epoksi ile işleyerek şeffaf ve yenilenebilir, üstüne üstlük camdan daha güçlü, daha hafif ve daha iyi ısı yalıtımı sağlayan yeni bir malzeme elde edilmişti. Ancak bu buluşa, ahşabın çok daha yanıcı yapısı ve hammadde ulaşımı açısından camdan daha çetrefilli olabileceği eleştirisi gelmişti.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAMMADDE

 

Yeni bir malzeme araştırmaya başlayan Çin’deki Orta Güney Ormancılık ve Teknoloji Üniversitesi (CSUFT) bilim insanları, ahşaba yönelik eleştirilerin ardından bambuya yönelmiş. Araştırmacılardan Caichao Wan, “Bambu, hızlı bir büyüme ve yenilenme oranına sahip. Sadece dört ila yedi yıl içinde olgunluğa erişebiliyor. Dönüm başına kerestelik ağaçlardan dört kat daha yüksek bir çıktıya sahip” diyor. Yani bambu, hammadde sürdürülebilirliği açısından daha elverişli bir malzeme olabilir.

 

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İMALAT

 

Aslında bambunun iç yapısı ve kimyasal bileşimi ahşaba çok benzer. Araştırma ekibi, bambuyu şeffaf hale getirmek için ağaçlarda uygulanan yöntemi tekrarlamış. Devamında ise yeni bir teknik tatbik edilmiş. Lignin çıkarıldıktan sonra bambu, liflerin ışık kırılmasını değiştirerek berrak hale getiren inorganik bir sıvı sodyum silikatla aşılandıktan sonra malzeme hidrofobik veya su itici hale getirecek şekilde işleme tabi tutulmuş. Sonuçta üç katmanlı bir yapı ortaya çıkmış: Üstte silan, ortada silikon dioksit ve altta sodyum silikat. Bilim insanı Wan, gelecekteki araştırmalarda, şeffaf bambunun büyük ölçekli imalatına ve çok işlevli hale getirilmesine odaklanacaklarını söylüyor.

 

GÜNEŞ PİLLERİNDE VERİMLİLİĞİ YÜZDE 15 ARTIRIYOR

 

Yeni malzeme şeffaf olmasının yanısıra alev geciktirici, su itici, dumanı ve karbon monoksiti bloke edebilme özelliklerine sahip. Bu şeffaf bambu, sadece bir yapı malzemesi olarak değil, aynı zamanda güneş pilleri için bir alt tabaka olarak kullanılacak ve yapılan testlerde hücrelerin güç dönüşüm verimliliğini yüzde 15.29 artırdığı gözlendi.