HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul, kritik alanlarda milli projeler ve üretimler gerçekleştiren, dünyanın ilklerine imza atan firmalara ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyor. İstanbul Ticaret Gazetesi de her hafta bu firmalardan birini okuyucularıyla buluşturuyor.
Bu haftaki konuğumuz, Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A projesini gerçekleştiren dört isimden biri olan CTech Bilişim Teknolojileri. Bu yıl Teknopark İstanbul’un en iyilerinin belirlendiği 4. Altın Küp ödüllerinde ‘Yılın Şirketi’ ödülünü alan CTech, savunma-güvenlik, havacılık-uzay ve telekomünikasyon alanlarında çalışıyor. CTech’in başarılarını firmanın kurucularından, Genel Müdür Dr. Cüneyd Fırat anlattı.
TSK’YA YAZILIM
CTech, 2005 yılında, tamamı TÜBİTAK’ta çalışan elektrik elektronik mühendisi ve akademisyen altı girişimci ve bir sermayedar tarafından kuruldu. Bugün iki ortağı ile yoluna devam eden CTech’in kurulduğu yıl aldığı ilk iş Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olan simülasyon yazılımı oldu.
Bu stratejik üretim CTech’i, HAVELSAN’ın çözüm ortalarından biri olmaya taşıdı. TUSAŞ’ın 2018 yılında yüzde 49 hissesini alarak ortak olduğu CTech, askeri ve sivil uçaklar için HAVELSAN’ın ürettiği simülatörlerin çevresel seslerini üreten modellerin mimarı. F16 uçak simülatörlerinin çevresel ses modellemesini de CTech yapıyor.
YERLİ UYDU TERMİNALİ
CTech’in ikinci stratejik üretiminin TSK’nın ihtiyacı olan güvenli ve elektronik karıştırmaya karşı dayanıklı yerli uydu terminali olduğu bilgisini veren Dr. Fırat, “TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA insansız hava araçlarından uydu haberleşmesi sistemine sahip olan ANKA S modelinin yerli uydu terminalini CTech yapıyor. TUSAŞ’ın alt yüklenicisiyiz” dedi.
Dr. Fırat, CTech’in 2012’de TÜBİTAK tarafından Avrupa Birliği EUREKA Programı kapsamında en çok Ar-Ge projesine katılan ikinci Türk firması olarak ilan edildiğini de dile getirdi.
BULUTTA DEPOLAMA
CTech, yabancıların hakim olduğu siber güvenlik alanında yerli üretim gerçekleştirdi. Dr. Fırat, şu bilgiyi verdi: “Bulut ortamındaki dokümanların güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayacak ürünümüzün adı ‘kryptos’. USB girişine takılan bir anahtar. Siber güvenlik büyük bir pazar ve kişisel verilerin korunması kanunu yeni çıktı. Avrupa ile iş yapan ülkemizdeki tüm kuruluşlar da, AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ile uyumlu olmak zorunda. Bu Yönetmelik ve siber güvenlik bilincindeki artış pazarı yükseltecek. Kryptos, pazarda oldukça iddialı.”
TEK YERLİ CANLI YAYIN CİHAZI
CTech’in yüzde 100 milli ve yerli üretimlerinden biri de Modeo ismini verdikleri canlı yayın cihazı. Türkiye’deki ilk ve tek yerli 4G’yi destekleyen canlı yayın cihazı yabancı hâkimiyetini yarı yarıya azaltmış durumda. “Maliyet avantajı, kalite, ulaşma kolaylığı, pratik kullanımı, teknik destek imkanları Modeo’nun pazar hâkimiyetini artırıyor. Aralarında ABD, Hindistan, Arabistan, Ürdün gibi ülkelerin bulunduğu 15 ülkeye ihracat yaptık” diyen veren Dr. Fırat, Modeo’yu emniyetin de kullandığını belirtti. Dr. Fırat şöyle devam etti: “Emniyet Genel Müdürlüğü en büyük müşterimiz, emniyetin ihtiyaçlarına özel, butik üretim yapıyoruz.”
İLK YERLİ RADYOLİNK
CTech, milimetre dalga frekansında çalışan radyolink cihazını ilk kez yerli ve milli olarak üretti. GSM şebekelerinde kullanılan bu kritik cihaz ile firma ithalatı bitirmek için kolları sıvadı. Radyolink cihazları baz istasyonları arasındaki iletişimi sağladıkları gibi askeri haberleşmede de kritik roller üstleniyorlar.
Dr. Fırat şu bilgiyi verdi: “Özellikle 5G yatırımlarda devletimiz alt yapıdaki ürünlerin yerli olmasında ısrarcı. Bu altyapıların yüzde 90’ı yabancı ürünlerle sağlandı şimdiye dek. Devlet 7, 13, 80 Gigahertz radyolinklerin yerli olması koşulunu getirdi. Haberleşme sistemlerinin özgün olarak yurt içinde tasarlanması, donanım ve yazılımlarının yerli olması yönünde çok önemli bir adım atıldı. Biz de operatörlerden aldığımız ihale davetlerini değerlendiriyoruz.”
TÜRKSAT 6A’NIN ANKARA BAĞLANTISI
Haberleşme uydusu Türksat 6A projesindeki dört kuruluştan biri olan CTech bu uydunun telemetri telekomut ve mesafe ölçüm (TTM) biriminin sorumlusu. Firmanın dahil olduğu konsorsiyumda TÜBİTAK Uzay Enstitüsü, TUSAŞ ve ASELSAN var. Yer istasyonları; anlık verileri 7/24 görüp izleyebiliyor, uyduya manevra yaptırılabiliyor ve sistemleri açıp kapayabiliyorlar.
SOM FÜZESİNİ RADARDAN KURTARDI
CTech, uçak, gemi gibi hava ve deniz araçlarının radara karşı görünmezliğini sağlayacak analiz yazılımları da geliştiriyor. CTech’in ileri mühendislik uygulaması ile gerçekleştirdiği örnek üretimlerinden biri de F35 uçaklarına takılan SOM füzelerine sağladığı görünmezlik özelliği.
YERLİ VE MİLLİ RADYOLİNKİN AVANTAJLARI