tatil-sepeti

Kuasar Marin, dost bir ülkeye ana muharip savaş gemisi tasarım yeteneği kazandıran teknoloji transferiyle Türkiye’yi bu alandaki 10 ülke arasına taşıdı. Firma, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için tasarlanan askeri gemilere yönelik de çalışmalar yapıyor.

HABER: SOYHAN ALPASLAN 

 

Teknopark İstanbul’da yerleşik Kuasar Marin Mühendislik A.Ş., dost bir ülkeye ana muharip savaş gemisi tasarımı yeteneği kazandıran teknoloji transferi görevini üstlenerek, Türkiye’yi bu alanda ilk 10 ülke arasına yerleştirdi.


Sektörde, ana muharip askeri gemi tasarımı gibi en kompleks iki tasarım projesini aynı anda yürüten iki firmadan biri olan Kuasar Marin; Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için gerçekleştirilen birçok projeye önemli mühendislik ve tasarım hizmetleri sağlıyor.


Kuasar Marin’in kurucularından gemi inşa yüksek mühendisi Noyan Kılınç, yüksek lisansını Michigan Üniversitesi’nde yapıp, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait tersanelerde ve MİLGEM Korvet Projesinde çalıştı. Kılınç, Deniz Harp Okulu’nda iki yıl Gemi İnşa Bölüm Başkanlığı görevini icra etti. Kılınç, İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı. 


MİLGEM MÜHENDİSLERİ


Kuasar Marin nasıl kuruldu?


Firmamızı 2014 Nisan ayında Bahadır Baskan ve Fatih Akçakoyunluoğlu ile birlikte kurduk. Üçümüz de Türk Deniz Kuvvetleri kökenli mühendisleriz ve MİLGEM projesinin kurucu ekibi içindeyiz. MİLGEM ile edindiğimiz çok büyük deneyim ve birikimi gemi inşa sektörümüze aktarmak istedik. Üçümüzün güçlü taraflarını ve deneyimlerini birleştirip, eksikliğini hissettiğimiz alanları doldurma yönünde harekete geçtik.


YERLİ GEMİ TASARIMI YETERSİZDİ


Gemi inşaatı sektörünün eksiklikleri nelerdi?


Tersaneler, deniz araçları temel tasarımlarını çoğunlukla yurt dışından alıp, üretim tasarımını Türkiye’de tamamlıyorlardı. Geminin temel görüntüsü, ana özellikleri, tüm yaratıcılık karakteristiği yurt dışından alındığı için 70’in üzerinde tersaneye   sahip ülkemiz, gemi tasarımında uluslararası alanda yeterince markalaşamadı.


TASARIM YETENEĞİ


Kuasar Marin’in tasarım yetenekleri nedir?


Ana faaliyet alanı; savunma ve gemi inşa sanayi olan bir tasarım ve mühendislik firmasıyız. Kavramsal ve ön tasarım ile fonksiyonel ve üretim tasarımı aşamaları dahil baştan sona tasarım sürecinin her adımında çözümler geliştiriyoruz. Ayrıca özel ileri mühendislik analiz hizmetleri, gemi tasarımına yönelik hesaplama hizmetleri, mühendislik yönetim desteği, test ve değerlendirme desteği sunuyoruz. 70 kişilik ekibimizin yarısı mühendislik çalışmalarına, diğer yarısı tasarım çalışmalarına odaklı. Ekibimiz ile sektörümüzde iddialıyız.


KOMPLEKS DENİZ ARACI


Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?


Kuasar Marin’i sektöre Ar-Ge projesi yapabilen tasarım ve mühendislik yetenekleriyle donattık. 2015 yılından bu yana Teknopark İstanbul’da Bilim Kurulu tarafından onaylanan 14 Ar-Ge projesini tamamladık, 3 Ar-Ge projemiz halen devam ediyor. Sektörümüzde, ana muharip askeri gemi tasarımı gibi en kompleks iki tasarım projesini aynı anda yürütmekte olan iki firmadan biriyiz.


TASARIM ÇÖZÜMLERİ


Müşterilerinize ne tür çözümler sağlıyorsunuz?


Askeri gemiler ve özel kategorideki sivil gemilerin tasarımlarının tüm aşamalarında çözümler sağlıyoruz. Sektörün lider firmalarının alt yüklenicisi olarak tasarımdan üretime kadar her aşamada Ar-Ge yapıp, projeler geliştiriyoruz. Müşterinin değişim taleplerine kısa sürede cevap veriyoruz. Deniz aracının teslimatına kadar destek ve çözüm ortağı olarak çalışan az sayıdaki şirketten biriyiz.


DAYANIKLILIK SİMÜLASYONU


Özel mühendislik çözümleriniz neler?


Kuasar Marin, ileri mühendislik yazılımları ile simülasyon ortamı sağlayıp, problemleri giderme ve doğrulayabilme yeteneklerine sahip. Mesela askeri gemilerde silah etkili yüklere karşı dayanım ve hayatta kalma oranlarını belirleme ve bunu iyileştirme yönünde simülasyon ve analiz tekniğini kullanıyoruz. Gemi izleri adını verdiğimiz düşman sensörlerinde görünme seviyelerinin azaltılması için de bu tür analiz yeteneklerimiz çok önemli. Fırtınalara ve güçlü dalgalara dayanıklı tasarlanan deniz araçlarını özel analizlerle test ediyoruz.


MARKALAŞMIŞ YAT DİZAYNI


Dünya yat üretiminde 5’inci sıraya yükselebilen Türkiye’nin, uluslararası markalaşmış yerli yat tasarım markası yetersiz. Türkiye’nin tasarımdan nihai ürüne kadar yerli ve milli üretim yapabilecek çok değerli tasarımcıları ve KOBİ’leri var. Kuasar Marin’in global bir Türk markası yaratabilmek için yaptığı çalışmalar, onların da önünü açıp, yeteneklerini ileri taşıyacak. 2023 sonuna kadar 16 ve 38 metrelik iki projenin tasarımını bitirmeyi hedefledik.


SAVUNMANIN LİDERLERİ


“Askeri projelerle geliştik, ağırlıklı olarak savunma sanayinin lider firmalarına projeler yaptık, özel mühendislik çözümleri geliştirdik. Bu firmaların başlıcaları; ASFAT, ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve STM.”


ANAHTAR TESLİM


“2022 yılında anahtar teslim çözümlerimizle markalaşmaya başladık. Sivil deniz araçlarında tasarım dahil nihai ürüne kadar tüm aşamaları gerçekleştiriyoruz. Yüzer havuz ve yüzer vinç için anahtar teslim iki projemiz yıl içinde tamamlanacak.”


KOMPLEKS TEKNELER


“Özellikle yüksek performanslı, hibrit ve kompleks tekne formları geliştirmek için yoğun çalışmalarımız oldu. Özel sistemlerin deniz araçlarına fiziksel entegrasyonu üzerinde uzmanlaştık.”


ASKERİ DENİZ ARAÇLARI


“Her türlü askeri deniz aracının geliştirilmesi ve tasarımında uzmanız. Küçük askeri deniz araçlarında ana yüklenici rolü üstlenmeyi hedefliyoruz. Halen, 10 metrelik su üstü ve sualtında gidebilen dalgıç transfer aracı geliştirme çalışmalarımız devam ediyor.”


YEŞİL ENERJİLİ DENİZ ARAÇLARI


“Yeşil enerji kullanan deniz araçları konseptleri geliştiriyoruz. Kombine rüzgar ve güneş enerji üretim sistemine sahip katamaran yolcu feribotu (ecomaran) ve yakıt hücreli hibrit güç üretim sistemine sahip (trimaran) yolcu feribotu geliştirme çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor.”

30 Ocak 2023 Pazartesi