Satranca yerli rakip Kalptaşı oyunu

Giriş: 17.01.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Beyinde bir bağlantı sayısı oluşturmak için 400 kez tekrar yapmak gerekirken, bu sayı oyunlaştırma ile birlikte 10-20 tekrara kadar düşürülebiliyor. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) mucit girişimcilerinden Hüseyin Vatansever, klasik satranç oyununu farklılaştırarak bütünleşik öğretim sistemi içeren yeni bir oyun geliştirdi.

Vatansever, ‘Kalptaşı Oyunu’ adını verdiği projesi ile temel bilimlerin başlangıç bilgilerinin, günlük yaşam ile ilişkilendirilmesini sağlıyor. Vatansever, geliştirdiği oyun ile 4-9 yaş arası çocukların yanı sıra ebeveynleri de hedef alarak çocuklara anne ve babaları ile birlikte kaliteli zaman geçirebilme imkanı sağladığını söylüyor. Projeyi ve hedefleri, İstanbul Ticaret gazetesi okurları için Hüseyin Vatansever’e sorduk.

Projenizin yenilikçi yönünü ve amacını anlatabilir misiniz?
Bütünleşik öğrenmede bilimsel bilgilerin yaşam ile ilişkilendirilerek birlikte kullanılması esas alınıyor. Bu sistem, beynin doğal öğrenme şeklidir.

Satranç oyunu, klasik öğrenmeye göre yapılandırılmış. Aslında bilimsel olarak satranç oyununda, bütünleşik öğrenmeyi esas alan ve farklı zorluk derecelerinde sınırsız oyun var.

‘Kalptaşı Oyunu’ projesi ile oyun setlerindeki temel bilimsel bilgileri, görsel açıdan güncel yaşam ile ilişkilenebilir bir hale getirdim. Oyunlaştırma sayesinde ‘Bütünleşik Öğrenme’ deneyimi 3-4 yaş çocuklarda bile uygulanabiliyor.

Hangi süreçleri tamamladınız? Şu an geldiğiniz nokta nedir?
Şimdiye kadar oyun setlerinin prototipleri geliştirildi. Oyunların takımlar halinde oynanması ile ilgili uygulamalar yapıldı.

Tüm bu gelişmeler dışında “dikey derslik” diye adlandırdığımız bir uygulama geliştirildi. Bu uygulama mıknatıslı taşlardan oluşuyor ve duvarda oynanıyor. Bu sayede motor becerilerin kullanımının sürekliliği sağlanıyor. Ayrıca öğrenci velileriyle bütünleşik öğrenme ile ilgili farkındalık uygulamaları gerçekleştirildi.

Projenizin uygulama metotlarından bahsedebilir misiniz?
Projemi ilk önce okullarda uygulamaya çalıştım. Bütünleşik öğrenme konusunda farkındalık yetersiz olduğu için, büyük çoğunluğu tarafından ilgi görmedi. 2015 yılında çocuklu ailelerin gidebildiği bir kafede derslik oluşturdum.

Sosyal medya aracılığı ile ulaşabildiğim müşteriler ile uygulama çalışmalarımı devam ettirdim. Uygulamalar boyunca doğal olarak oyun setlerin prototiplerini ve bütünleşik öğrenme oyun içeriklerini de geliştirmeye devam ettim. Geliştirdiğim oyun setleri ile oyun içerikleri ve öğretim programları arasında uyum oluşturdum.

2012 yılından bu yana küresel düzeyde okullarda klasik öğrenmeden bütünleşik öğrenmeye dönüşüm konusunda çok yoğun çalışmalar yapılıyor. Hatta 2017 yılında bütünleşik öğrenme müfredata alındı. Açıklanan 2019-2020 öğretim müfredatında da bütünleşik öğrenmeye geniş yer verildi. Bu gelişmeler, projemin okullarda uygulanabilirliğinin önünü de açmış oldu.

Türkiye’de 4-9 yaş arası çocuk sayısı 5 milyon civarında. 2019-2020 müfredatı aralık ayında açıklandı. Bu açıklamadan önce pazar büyüklüğüm yüzde 5 civarındaydı. Bu açıklamayla birlikte pazar büyüklüğüm yüzde 30’u geçmiş durumda.

Patentini aldığınız bu ürünü farklı alanlarda da kullanmayı düşünüyor musunuz?
Oyun setlerinin tasarım tescilleri ve oyun içeriklerinin telif hakları bana ait. Oyunun fiziki uygulamalarını yaygınlaştırdıktan sonra bütünleşik öğrenme tabanlı dijital oyunlar geliştirmeyi düşünüyorum. Bu tür oyunları, şirketlerin ürün ve hizmetleri ile ilişkilendirmek çok pratiktir. Ürün ve hizmetlerinin oyunu bulunan şirketler, geleceğin en yaygın şirketleri olacak. Google ve Yemeksepeti gibi şirketler, ürün ve hizmetlerinin oyunlarını yapmaya başladılar bile.

BTM’DEN NOTLAR

STRATEJİK PLANLAMAYI ÖĞRENİYORLAR

Mucit Girişimci Programı kapsamında eğitimler tüm hızıyla sürüyor. İş Geliştirme ve Stratejik Planlama Eğitimi’nde mucit girişimcilerle bir araya gelen Murat Ünver, global pazarlama, rekabet, pazarlama ve satış arasındaki farklar, pazarlama yönetim süreçleri hakkında bilgilerini paylaştı.

MARKALAŞMANIN İNCELİKLERİNİ ÖĞRENDİLER

Mucit Girişimci Programı kapsamında verilen Marka Oluşum ve Konumlandırma Süreçleri Eğitimi’nde, Cansu Aydemir mucit girişimcilerimizle bir araya geldi. Aydemir, marka kavramı, marka yapılandırma stratejileri, marka yönetimi ve markalaşma süreçlerinin detaylarını mucit girişimcilere aktardı.