HABER: AYŞE BAŞAK
Müzik dinlerken şarkıların sözlerini mırıldanmak hoşunuza gidiyor mu? Peki sevdiğiniz bir şarkının sözlerini unuttuğunuz ya da karıştırdığınız oluyor mu? Bu durumda Cotodama’nın yeni kablosuz hoparlörü Lyric Speaker tam size göre. Şarkıyı çalarken şarkının sözlerini ekranında gösteren bir hoparlör! Japonya’da geliştirilen ve el yapımı olan bu cihazlardan ayda sadece 15 adet üretiliyor. İki adet 20 Vat hoparlör 22 inçlik bir ekrana iliştirilmiş. LCD ekran aynı zamanda şeffaf. Şarkının sözlerini oynatırken arkası da gözüküyor.
AirPlay ya da Spotify gibi uygulamalardan istifade ederek bilgisayar ya da cep telefonu ekranından dinlemek istediğiniz şarkıları seçiyorsunuz. PetitLyrics isimli veritabanına bağlanan cihaz, şarkıların sözlerini buradan oynatıyor. Cihaz şimdilik sadece İngilizce ve Japonca dillerinde çalışıyor.
FİYATI EL YAKIYOR
İşin güzel bir tarafı da hoparlörün oynattığı şarkı sözleri ekranda şarkının akışı ile uyumlu bir şekilde görünüyor. Şarkının ritmini ve içindeki sözlerin akışını bir program vasıtasıyla inceleyen hoparlör, sözleri aynı anda ekrana yansıtmayı başarıyor. Eğer söz konusu şarkının sözleri veritabanında yoksa bu defa da şarkı ile uyumlu hareketli desenler gösteriyor. İlk defa 2016’da tanıtımı yapılan hoparlör şimdi üretime geçti. Fiyatı ise el yakıyor: 4 bin 500 dolar.
Görüntü doğrudan gözlere aktarılıyor
Eklemlenmiş gerçeklik veya tamamen sanal bir dünya meydana getiren sanal gerçeklik… Teknoloji geliştikçe gerçeklik duygusunu artıran, farklı alanlarda pek çok amaçla kullanılan bu teknolojiler bugüne kadar ekran ya da cama yansıtılan görüntüleri kullanıyorlardı. Ancak araştırmacılar bir gözlük camı ya da göze yaklaştırılmış üç boyutlu gösteren bir ekrana değil, görüntüyü doğrudan gözlere aktarmanın bir yolunu buldular. Projeksiyon doğrudan gözlere yapılıyor. Böylece eklemlenmiş gerçeklik/sanal gerçeklik gözlük ya da cihazları büyük olmak zorunda kalmayacak. Hatta zaman içinde iyice küçülüp rahatlıkla taşınabilen, sürekli olarak giyilebilen cihazlara dönüşecekler.
AKILLI GÖZLÜK HEDEFİ
Araştırmacı Christopher Martinez, normal gözlüklerden farkı olmayan, hafif ve küçük akıllı gözlükler üretmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Bu kapsamda çalışırken, resmi camın üzerinde değil de doğrudan gözün içinde oluşturmayı başarmışlar. Yani gözlüğe de gerek kalmayan, yola çıkış hedeflerine göre bambaşka bir noktaya gelinmiş. Pikseller tek tek göze projeksiyon ile gönderiliyor, resim fotonlar yollanarak gözün içinde oluşturuluyor. Daha doğrusu insan beyni bu yollanan fotonlardan, resmi kendisi oluşturuyor. Hologram optiği ve yarı iletken bir örgü ile oluşturulan ayarlar resmin keskinliğini sağlıyor.
Henüz ilk tasarımları ortaya çıkarılan cihazın parçaları birleştirilmemiş. Yani ilk prototip ortaya çıkmadan önce mevcut teknoloji geliştiriliyor. İlk modelin 300x300 piksel bir ekran olacağı düşünülüyor.