Saraybosna Helal Fuarı’na milli katılım İTO’dan

Giriş: 02.10.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen Saraybosna Helal Fuarı (Sarajevo Halal 2018), helal sektöründe tedarik zincirinin her alanından uluslararası temsilcileri bir araya getirdi. Skrenderija Kültür Merkezi’nde 27-29 Eylül tarihlerinde düzenlenen fuara, Türkiye’nin milli katılım organizasyonunu ise 15 firma ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) gerçekleştirdi. Fuarın açılışına İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat ile İTO Meclis Üyeleri Abdulmuti Baran ve İsa Albayrak da katıldı.

Bosna Bank International (BBI) tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansı’nın (AA) da ‘Global İletişim Ortağı’ olduğu Saraybosna Helal Fuarı, profesyonel ziyaretçilerin akınına uğradı.

BOSNA’YA BÜYÜK KATKI

Saraybosna Helal Fuarı’nın açılışında konuşan Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, helal fuarın ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Bosna Hersek’in son dönemde ekonomik anlamda önemli bir büyüme gösterdiğini aktaran Zvizdic, fuarın yeni yatırımlar için son derece önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. Zvizdic, sözlerini şöyle sürdürdü: “İslam dünyası, oldukça büyük bir pazara sahip. 1.8 milyarlık bir nüfustan bahsediyoruz. Helal sektöründe sadece gıda yok. Turizm, kozmetik gibi alanlar da var. Biz de üreticilerimizin buna dahil olmasını, Bosna Hersek’in de bu resimde bir yer bulmasını arzu ediyoruz. Bosna Hersek’te 70’in üzerinde firma helal sertifikasına sahip.”

100’DEN FAZLA FİRMA

Helal sanayi tedarik zincirinin her alanından uluslararası temsilcileri bir araya getiren fuar, en başarılı katılımcılara Saraybosna Helal Fuarı Ödülü verilmesiyle sona erdi. 36 ülkeden 100’den fazla katılımcının helal ürünlerini sergilediği fuar, bölgedeki iş fırsatlarını değerlendirme ve helal ürün pazarı hakkında bir bilinçlendirme platformu oluşturdu.

36 ÜLKE KATILDI

İslam Kalkınma Bankası ile Bosna Hersek İslam Birliği iş birliğinde düzenlenen fuara; Arnavutluk, Hırvatistan, Karadağ, Sırbistan, Slovenya, Makedonya’nın yanı sıra bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Endonezya ve Bahreyn’in de aralarında olduğu 36 ülke katıldı.

‘HELAL’DE BİRLİKTE ÇOK İŞ YAPABİLİRİZ

Saraybosna Helal Fuarı’nın açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “İslam ülkeleri olarak helal sektöründe standart, ölçüm değerlendirme sistemlerinin ve sertifikasyon işlemlerinin yüzde 100’ünü yapabiliriz” diye konuştu. Kuralay, 57 İslam ülkesi ve 1.8 milyar Müslüman nüfusun helal sektörün yalnızca yüzde 20’sini ürettiğini vurguladı. Küresel helal pazarın büyük bir bölümünü gıdanın oluşturduğunu söyleyen Kuralay, Türkiye’de helal gıda sektörünün her yıl yüzde 100 büyüdüğüne dikkat çekti.

Konuşmasında İslam ülkelerinin ayrışmaya değil, birliğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kuralay, “Türkiye’nin bu kapsamda attığı önemli adımlar var. Sizlerin buradaki varlığı, ülkelerimizin iş birliği için önemli” dedi. Kuralay, İstanbul’un geçen yılın kasım ayında Dünya Helal Zirvesi’ne ve 5. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı’na ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, İTO’nun Bosna Hersek’e verdiği öneme işaret etti ve fuarda 15 Türk firmasının yer aldığını belirtti.

TÜRK FİRMALAR ZİRVEDE KONUŞTU

Saraybosna Helal Fuarı Zirvesi’ne katılan Türk firmaları tek tek kürsüye gelerek firmalarını ve ürünlerini tanıttılar.

HELAL ÜRÜN NEDİR?

Helal ürün; atık, zehirli ve zararlı madde içermeyen, sağlıklı koşullarda üretilen, işlenen, paketlenen, içine hileli bir madde karıştırılmamış ürün anlamını taşıyor. Gıda haricinde kozmetik, oyuncak, turizm, finans gibi birçok sektörü kapsayan helal ekonomisi Müslüman olmayan ülkeler tarafından da rağbet görüyor.

Türkiye Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ile İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Türk firmalarının stantlarını ziyaret ederek, karşılıklı görüşmelerde bulundular. Saraybosna Ticaret Ataşesi Sevgin Güngör ise firma temsilcilerine Bosna Hersek pazarı hakkında detaylı bilgi aktardı.