Makina ve elektrik mühendisliği alanında ‘dünyanın en büyüğü’ olarak nitelendirilen Hannover Messe Fuarı’nda, Türkiye’den 130’a yakın firma kaliteli, sürdürülebilir ve rekabetçi fiyat vizyonu kapsamında endüstriyel dönüşüme uygun ürün, hizmet ve teknolojilerini tanıttı. Almanya’nın Hannover kentinde 31 Mart-4 Nisan tarihlerinde 78’inci kez düzenlenen fuara katılan Türk sanayi firmaları, ‘dijitalleşme, yapay zekayla sanayi dönüşümü ve Endüstri 4.0’ vizyonu kapsamında son teknolojik ürünlerini sergiledi.
5 İHTİSAS SALONUNDA 130 FİRMA
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1992 yılından bu yana milli iştirakini organize ettiği Hannover Messe Fuarı’nda Türkiye’yi, 61’i milli katılım ve 67’si müstakil olmak üzere 130’a yakın Türk firması temsil etti. Beş ayrı ihtisas salonunda kurulan Türkiye milli stantları, uluslararası ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Türkiye’nin sanayi firmaları fuarda, Endüstri 4.0’a uygun akıllı ve ileri teknolojili çözümler sunan ürünleriyle dikkati çekti. Alman ekonomisinin ve küresel ekonominin buluşma noktası olan fuara, Teknopark İstanbul’dan startuplar da katıldı. Dijitalleşme ve yapay zeka ile güçlendirilmiş otomasyon teknolojilerinin de öne çıktığı fuarda, 60 ülkeden 4 binden fazla şirket robotik, tesisat, elektronik, kuantum teknolojileri, makina mühendisliği, enerji üretimi ve dönüşümü alanlarındaki yeniliklerini sergileme fırsatı buldu. Fuarda, karbon çözümleri, dijital enerji ve enerji verimliliği, e-mobilite, şarj altyapısı, hidrojen ve yakıt hücreleri, atık ısı çözümleri, depolama teknolojileri, otomasyon ve sensör teknolojileri, kablosuz internet & 5G’ye yönelik son teknolojik ürünler de vitrine çıkarıldı.
YÜKSEK KATMA DEĞER SAĞLAYAN FUAR
Fuarı ziyaret eden İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Hannover Messe’nin sanayi ürünleri konusunda 78 yılı aşkın süredir Almanya’nın ve dünyanın en büyük buluşma merkezi olduğunu belirterek, “Bu fuar, Avrupa’nın tüm sanayisine ulaşmak ve buraya gelen potansiyel alıcılarla bir araya gelmek için önemli bir kesişim noktası. Dolayısıyla bizim için de bütün katılımcılar için de yüksek katma değer sağlayan bir fuar” dedi.
Avdagiç, Türkiye’nin sanayisinin hâlâ yükselme trendinde olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: “Bizim yapmamız ve başarmamız gereken, sanayimizi küçültmeden Türkiye’yi büyütmek. Büyüyen Türkiye için de sanayinin payını mutlaka yüzdesel olarak yukarıya çıkarmak zorundayız. Türkiye,coğrafi konumu itibarıyla da üretimle ilgili birtakım yetkinlikleri asla elinden kaçırmamalı. Hem savunma sanayi açısından hem de yurt içindeki yetkinliklerin üretiminin risksiz şekilde devam etmesi için Türkiye’nin sanayi konusunda mutlaka belli birikimleri, kabiliyeti ve üretimi yapıyor olması gerekiyor.”
Fuarı ziyaret eden İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman ve Meclis Üyeleri, Hannover Başkonsolosu Yusuf Arıkan, Ticaret Ataşeleri Yasemin Özak Coşkun ve Yunus Emre Karan ile bir araya geldi
YÜZDE 90 ORANINDA AVRUPA'YA İHRACAT
Türkiye’nin Hannover Başkonsolosu Yusuf Arıkan, fuarda Türk firmalarının stantlarını gezdiğini belirterek, “Firmalarımızı gezerken aslında Türkiyemizin gücünü de görüyoruz. Bunlarla gurur duyuyoruz. Ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlıyorlar” dedi. Hannover Sanayi Fuarı’nın marka bir fuar olduğunu hatırlatan Arıkan, fuara katılan Türk firmalarından bilgi aldıklarını ve vize gibi karşılaştıkları sorunları dinlemeye çalıştıklarını kaydetti. Arıkan, sanayinin bir ülke ekonomisi için önemine dikkati çekerek, “Türk firmalarının bazılarının yüzde 90 oranında Avrupa’ya ihracat yaptıklarını görüyoruz. Bu, çok gurur verici bir şey” dedi.