Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ocak-Mart 2024 dönemine ilişkin verimlilik istatistiklerini açıkladı. Buna göre, takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayide çalışan kişi başına üretim endeksi, yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.25 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayide çalışan kişi başına üretim endeksi ise 2023’ün son çeyreğine göre yüzde 3.57 yükseldi.
Bu yılın birinci çeyreğinde toplam sanayide çalışılan saat başına üretim endeksi, yıllık bazda yüzde 6.58, çeyreklik bazında ise yüzde 5.97 arttı.
ENERJİ SEKTÖRÜ
Takvim etkilerinden arındırılmış ana sanayi grupları verileri incelendiğinde, çalışan kişi başına üretim endeksinde yıllık bazda en fazla artış yüzde 8.12 ile enerji sektöründe kayıtlara geçti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çalışan kişi başına üretim endeksinde yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre en fazla artış yüzde 6.22 ile dayanıksız tüketim malı üretiminde gerçekleşti.
VERİMLİLİK PROJELERİ YARIŞACAK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği Verimlilik Proje Ödülleri Yarışması’nda başvuru süreci devam ediyor. Tüm işletmelere ve kamu kurumlarına açık olan ve 2014 yılından bu yana düzenlenen yarışmaya başvurular, 24 Haziran’a kadar alınacak. Yarışmayla, şirketlerde ve kurumlarda verimliliği artırma konusunda yeni projelerin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Yarışmayla ilgili duyuru ve işlemler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
Başvuru için adres: vpo.sanayi.gov.tr
ENDÜSTRİYEL ROBOTLAR TEŞVİK EDİLİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katma değerli üretimin anahtarı haline gelen endüstriyel robot alanında lider teknoloji girişimlerini ortaya çıkaracaklarını söyledi. TEZMAKSAN Robot Teknolojileri Hacı Mustafa Aydoğdu Üretim Merkezi’nin açılışında konuşan Bakan Kacır, “22 yılda yatırım teşvik sisteminde endüstriyel robot imalatı alanında 5.5 milyar lira tutarında 72 yatırımın önünü açtık. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile robot teknolojileri ve otomasyon sistemleri alanlarında 9 yatırımı destekliyoruz” dedi.
Bakan Kacır, yapay zeka, makina öğrenimi ve sensör teknolojileri gibi alanlarda araştırma ve geliştirme kültürünü teşvik ederek, atılımların önünü açtıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Dünyada 10 bin çalışan başına 151 robot düşerken bazı ülkelerde bu rakam 300’ün üzerinde. Özellikle yapay zeka, makina öğrenmesi, dijital ikiz, insansı robotlar gibi yenilikçi teknolojilerle insan robot etkileşimini artıracak yenilikçi uygulamalarla endüstriyel robot pazarının büyümesi sürecek.”
BURS VE PROJE DESTEKLERİ
Bakan Kacır, TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında endüstriyel robot alanında 962 proje, 1613 bilim insanı ve gence
3.3 milyar lira destek verdiklerini belirtti. Robot teknolojilerinde 5 Ar-Ge merkezi ve teknoparklardaki 29 teknoloji girişimine 1.2 milyar liranın üzerinde destek sağladıklarını dile getiren Kacır, “Sivas’ta açtığımız TEZMAKSAN Robot Teknolojileri Hacı Mustafa Aydoğdu Üretim Merkezi ile de Türkiye’de ilk defa üretimi gerçekleştirilecek 8 eksenli tornalama merkezinden yeni nesil CNC modellerine kadar geniş bir yelpazede ülkemizin robot teknolojilerinde yetkinliklerine güç katıyoruz” dedi.