istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Sanayide ikiz dönüşüm kaçınılmaz hale geldi

Karbon emisyonu sebebiyle yeşil dönüşüm kriterleri birçok sektör için bir zorunluluk oldu. Avrupa’ya ihracat yapmak isteyen firmaların ve tedarikçilerin, emisyon kurallarına uyum için hazırlanması gerekiyor. Diğer yandan maliyetlerini azaltmak isteyen firmaların da dijital dönüşümle rekabet avantajlarını koruyabilecekleri vurgulanıyor.

Giriş: 25.04.2025 - 10:24
Güncelleme: 25.04.2025 - 11:07
Sanayide ikiz dönüşüm kaçınılmaz hale geldi

Üretimdeki maliyet artışları, yöneticilerin gündemini meşgul ederken, verimliliği artıran çalışmalar artık hem yasal kriterler hem de küresel trendler sebebiyle kaçınılmaz hale geldi. karbon emisyonunu azaltmaya yönelik yeşil dönüşüm, belli sektörler öncelikli olmak üzere sanayi için yasal zorunluluk haline gelirken, dijital dönüşüm, enerji, emek ve hammadde harcamasını yönetmek isteyenlerin ana yolu oluyor. Bu kapsamda İstanbul Ticaret Odası da üyelerini bilgilendirmek üzere ‘Sanayide İkiz Dönüşüm’ başlıklı bir seminer düzenledi. 


ADIMLAR ATILMALI

Seminer, İTO Başkan yardımcısı Mehmet Develioğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Develioğlu, geleceğini düşünen firmaların hem yeşil dönüşüm hem de dijital dönüşüm konusunda bilinçli olması ve gerekli adımları atması gerektiğine işaret etti. Seminerde konuşan Mondes Global Danışmanı akademisyen Mehmet Ergene, dünya çapında toplam ithalatın yüzde 30’dan fazlasını Avrupa’nın yaptığına dikkat çekti. Ergene, “Dolayısıyla Türkiye’de üretim yapan firmalar ve ihracatçı sektörler, Avrupa pazarına uyum için yeşil dönüşüm adımlarını hızlandırmalı” dedi.


KARBON EMİSYONU

Ergene, Avrupa Birliği’nin Sınırda karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SkDM) 2026 yılında tam olarak uygulanmaya başlayacağını hatırlattı. Ergene, öncelikli sektörlerden başlayarak çoğu sektörde, AB’ye ihraç edilen ürünlerin üretimindeki karbon salımı üzerinden gümrük vergisi alınacağını vurguladı. Firmaların tedarik, imalat, makina parkuru, paketleme, nakliye gibi birçok aşamada karbon emisyonunu azaltacak değişiklikler yaptığını belirten Ergene, özellikle düşük emisyonlu hammadde kullanımı, eşyaların ikinci kez kullanımı gibi uygulamaların yaygınlaşacağını söyledi.


OLGUNLUK ANALİZİ

MEXT Teknoloji’den Ömer Cinpir ise sanayide dijital dönüşümü anlattı ve bu konuyla ilgili teşviklere dikkat çekti. Cinpir sunumunda, şirketlere dijital dönüşüm yolculuklarında katkı sağlayan MEXT hizmetlerini tanıttı. MEXT’in SIRI metodunun, şirketlere, dijital dönüşüm yolculuklarında birçok avantaj sağladığını belirten Cinpir, “Burada alınan danışmanlık hizmetinin ardından firmalar projeleriyle kOSGEB’e başvuruyor, 20 milyon TL’ye kadar kredi alabiliyor” dedi.


Orta ve büyük işletmeler için SIRI’nin de kullanıldığı ‘Dijital Dönüşüm Destek Programı’ olduğunu ifade eden Cinpir, “Bu program dahilinde firmalar 5. Bölge Teşvik Programı’ndan faydalandırılıyor. Bunun için de bakanlık firmaların elinde gerçekten uygulanabilir bir yol haritası olmasını bekliyor. Bu süreçte olgunluk analizi, yol haritası ve yatırım planı gerekiyor” diye konuştu.


ENERJİ VE SU TASARRUFU

Innovera Teknoloji’den Bülent Yılmaz ise özellikle fabrikalarda, büyük ofis binalarında, imalathanelerde gerçekleştirilen dönüşümün, özellikle enerji ve su kullanımını azalttığını belirtti. yılmaz, bazı fabrikalarda yüzde 2, bazı fabrikalarda yüzde 30’un üzerinde iyileşme sağlandığını söyledi. Dönüşümle sağlanan iyileşmelerin bazen iklimlendirme, bazen su sarfiyatı, bazen enerjide tasarruf olarak döndüğünü kaydeden yılmaz, hammadde ve üretim miktarında da bunun olumlu sonuçlarının görüldüğünü dile getirdi.

İTO'da düzenlenen Sanayide İkiz Dönüşüm seminerinde, İTO Meclis Üyesi Orhan Albayrak, konuşmacılarla birlikte.

İTO'da düzenlenen Sanayide İkiz Dönüşüm seminerini takip eden İTO Meclis Üyesi Orhan Albayrak, konuşmacılar Mehmet Ergene, Ömer Cinpir ve Bülent Yılmaz'a teşekkür etti.