BAHAR DAĞAŞAN
Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IoT) ile ilgilenen BTM girişimcilerinden Mustafa Uslu, T4M girişimi ile sanayi sektöründe verimliliği artırmaya ve maliyetleri düşürmeye yönelik çözümler geliştiriyor. Sanayi işletmelerinin makina performansları ve arızaları, kimi zaman gerçek zamanlı bir şekilde bilinemiyor. Bu durum da işletmelere beklenmedik zararlar verebiliyor. Uslu’nun söz konusu zararları önlemek için geliştirdiği T4M akıllı sensör ve cihazlar, veri toplama ve aktarım, veri analizi ve görselleştirme, öngörücü bakım, enerji yönetimi gibi birçok aracı kullanarak makinalara dair bilgi çıktılarını gerçek zamanlı olarak karar vericilere ulaştırıyor.
MALİYET AZALIYOR
Sanayi işletmelerinin makina performanslarını gerçek zamanlı takip edemedikleri için karşılaştığı ani arızalar ve cihazların uzun duruş sürelerinin oluşturduğu maliyete dikkat çeken Mustafa Uslu, aynı zamanda enerji tüketiminin izlenmesi ve optimize edilmesinin de sektörde büyük bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Uslu, gözlemlediği bu sorunlara çözüm olarak akıllı sensör ve cihazlar, veri toplama ve aktarım, veri analizi ve görselleştirme, öngörücü bakım, enerji yönetimi gibi birçok aracı T4M adını verdiği tek bir girişim çatısı altında topladığını belirtti.
KULLANICI DOSTU
T4M, geliştirdiği akıllı sensörler ve cihazlar ile makinaların üretim hatlarını anlık olarak izleme imkânı sunarak arıza meydana gelmeden önce tespit edebiliyor. Bu şekilde gerekli müdahaleler zamanında yapılmış oluyor. Sensörler titreşim, sıcaklık, basınç gibi çeşitli parametreleri ölçerek makinalardan veri topluyor. Bu veriler, bulut tabanlı T4M platformuna aktarılarak kullanıcılara sunuluyor. Yapay zeka desteğiyle analiz edilen veriler görselleştirilerek kullanıcılar tarafından kolayca yorumlanabilir hale geliyor. Özellikle sanayi firmalarının karbon ayak izlerini düşürme hedefine hizmet eden T4M, enerji tüketimini doğru bir stratejiyle yöneterek çevre dostu bir yaklaşım da sunuyor.
ÇOK BOYUTLU GETİRİ
Mustafa Uslu, hedef kitlelerini büyük ölçekli üretim tesisleri, enerji yönetim ve bakım ekipleri, fabrika ve tesis yöneticileri, mühendislik ve Ar-Ge departmanları, küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak beş ana başlıkta listeledi. Girişimin gelir modeli ise donanım araçlarının doğrudan satışı, bulut tabanlı veri izleme platformuna abonelik sistemi, öngörücü bakım ve enerji yönetimi paketleri, T4M tarafından üretilen sistemlerin işletmelerin mevcut altyapılarına entegrasyonu ve son olarak destek ile bakım servislerinden oluşuyor.
TÜM SİSTEMLERE ENTEGRE
Rakiplerinden en büyük farklarını anlatan Uslu, markadan ve kullanılan cihazdan bağımsız olarak tüm sistemlere adapte olabilecek bir esneklik sunduklarını söyledi. T4M, makinalarda güvenilir bir biçimde eklenti olarak kurulum sağlayabiliyor. Uslu, bu sayede hedef kitlelerine daha geniş bir çözüm yelpazesi sunarak rekabetçi avantajlarını artırdıklarını da sözlerine ekledi.
TARIM İÇİN TEKNOLOJİ
Gelecek planlarını dile getiren Mustafa Uslu, “Sanayide IIoT, Endüstri 4.0 konusunda ve tarım sektöründeki kuyu motorlarının yanmasını engellemeye ve elektrik dalgalanmasından dolayı sistemlere gelecek zararın önlenmesine odaklanan bir konumda strateji geliştiriyoruz” dedi. T4M, küresel pazarda yer almak ve Türkiye’de lider konuma gelmek için çözüm sundukları alanları genişletmeyi ve var olan teknolojiyi sürekli geliştirmeyi hedefliyor.
BTM FİNANSAL RAHATLIK SAĞLADI
Bilgiyi Ticaretleştirme Merkezi (BTM) ile deneyimlediklerinden bahseden girişimci Mustafa Uslu, iş geliştirme sürecinde BTM’nin sunduğu ofis ve çalışma alanı gibi fiziksel kaynakların T4M ekibine finansal rahatlık sağladığını, böylece mevcut maddi kaynakları girişimin gelişim aşamasına ayırabildiklerini aktardı. Mustafa Uslu, “BTM’nin düzenlediği eğitimler, mentorluk hizmetleri, iş bağlantıları ve sosyal ağı genişletme fırsatı, projemizi daha hızlı bir şekilde ilerletmemize olanak yarattı” diye konuştu.