Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Türkiye, çevre ülkelerdeki çatışmalar, 2016’daki FETÖ hain darbe girişimi, terör, döviz kurunun olumsuz finansal etkileri altında ve Rusya ile bozulan ilişkileri tamir etme sürecinde dahi üretmeyi, büyümeyi ve ihracatını artırmayı başardı. Bunun yanında faizi düşürme ve işsizliği azaltmaya yoğunlaşan Hükümet, tüm kurumları ve iş dünyası ile istihdam seferberliğine girişti. Nitekim, yılbaşından bu yana 1.5 milyonun üzerinde yeni istihdam sağlandı.
İŞSİZLİK YÜZDE 10.2
TÜİK iş gücü istatistiklerine göre mayıs döneminde işsizlik yüzde 10.2, tarım dışı işsizlik yüzde 12.2 seviyesinde bulunuyor. Diğer yandan, Türkiye’nin büyümesi ve ihracatın artması için büyük öneme sahip olan sanayiciler ise işçi bulmakta güçlük çektiklerini söylüyor. Sanayiciler hemen hemen her sektörde nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşandığını belirtirken, “Üretim, paketleme, yükleme gibi pozisyonlarda dahi işçi bulamıyoruz” diyor. Esenyurt’ta Türkiye’nin en önemli üretim ve istihdam sahalarından biri haline gelen sanayi bölgesinde de benzeri manzara göze çarpıyor.
ARA ELEMAN SIKINTISI
Yaklaşık 2 bin 500 işyerinin bulunduğu bölgede, hemen her sokakta fabrikaların kapılarında ve duvarlarda ‘işçi aranıyor’ afişleri yer alıyor. İstanbul 3. Bölge Sanayici ve İş Adamları Derneği (SANDER) yöneticileriyle birlikte ziyaret ettiğimiz bölgede, sanayicilerin neredeyse tamamı işçi bulamamaktan şikayetçi. İSO 500 listesine beş firmanın girdiği bu önemli sanayi bölgesinde şirketlerin hemen hepsi ortalama 5 ila 10 işçi arıyor.
İŞİMİZİ YENİ KUŞAĞA DEVREDEMİYORUZ
İstanbul 3. Bölge Sanayici ve İşadamları Derneği (SANDER) Başkan Yardımcısı ve sanayici Mustafa Kolunsağ, gençliğin sisteme entegre olamadığına dikkati çekti.
7 MİLYON İŞSİZ NEREDE
“1990’da iş kurduğumda buralar tarlaydı. Rant için arazi almak yerine idealist bir genç olarak üretime giriştim” diyen Kolunsağ, “İşçi sorunu had safhada. Burada böyleyse Ankara’da, Konya’da, Kocaeli’de, Sakarya ve Bursa’da nasıldır? İhracatın lokomotif illeri bunlar. Bunu iyi tahlil etmek lazım. Sonra kalkıp milyonlar işsiz diyenler çıkıyor. İddia edildiği gibi 7 milyon işsiz nerede bilmek istiyorum.
Reel durum öyle değil” şeklinde konuştu.
MÜLTECİLER ÇALIŞIYOR
Türkiye’de çalışan mülteci ve göçmenlere dikkati çeken Kolunsağ, şunları söyledi: “Türkiye’de üç milyon Suriyeli var. Üç milyon da başka ülkelerden çeşitli yollarla gelenler. Bunların en az 1.5 milyonu çalışıyor. Kapalıçarşı’da çalışan Ermeni, otellerde çalışan Gürcü, evlerde çalışan Özbek, tarlada çalışan Afgan, Doğu’da çalışan Pakistanlı. Sudanlılar Konya’da buğdayda çalışıyor. Bu çok önemli.”
İŞ BEĞENMEYENLER ORDUSU
Üretimde işçi sıkıntısı olduğunu vurgulayan Mustafa Kolunsağ, “Ya bu işi kökten çözeceğiz ya da bunları kenara koyacağız. İş beğenmezler ordusu beş milyon kişi, iş müracaatında bekleyen bir milyon kişi, iş arayan bir milyon kişi var aslında. Yani bizim işsizimiz bir milyon. O bir milyonu da bu beş şehre dağıtalım, hatta TOKİ’den de birer daire verelim onlara. Taşınsınlar, biz onlara bakalım” şeklinde konuştu.
SAĞLANAN İMKANLAR
Esenyurt’ta sanayi bölgesinde ziyaret ettiğimiz iş adamları, “İşçi bulamıyoruz” diyerek en net şekilde şikayetini dile getiriyor. Aylardır 10 işçi aradığını belirten bir iş adamı sıkıntısını, “Asgari ücret ile birlikte sigortasını, mesaisini her şeyini tam veriyoruz. Yemeği, servisi var. İki maaş da ikramiye var. Burası steril bir ortam, makineler de otomatik çalışıyor. Ama işçi gelmiyor” diye dile getiriyor. İş adamları fabrika kapısına astıkları ‘işçi aranıyor’ ilanını göz aşinalığı olmasın diye zaman zaman kaldırdıklarını dahi söylüyor.
GENÇLERİN YENİ TERCİHİ
Bir başka konu ise gençlerin sanayi yerine hizmet sektöründe çalışmayı tercih etmesi. Esenyurt’taki iş adamları, birçok genç için sanayi yerine AVM’lerde çalışmanın daha çekici göründüğünü belirterek, sanayici olarak bundan da olumsuz etkilendiklerini kaydediyor.
ARA ELEMAN BU OKULDA YETİŞECEK
İstanbul 3. Bölge Sanayici ve İş Adamları Derneği (SANDER) öncülüğünde, sanayicilerin ara eleman ihtiyacını karşılamak için meslek lisesi projesi yürütülüyor. Önceki yıl temeli atılan SANDER Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kaba inşaatı tamamlanmak üzere. Esenyurt Kaymakamlığı’nın desteği ile Esenyurt Belediyesi’nin sağladığı 7 bin 784 metrekarelik arsa üzerinde yapılan okulun, 2018-2019 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor. Okul tamamlanınca 550 öğrenciyle hizmete girecek. Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek okulda, 24 adet derslik, biyoloji, fizik, kimya, bilişim laboratuvarları ve beş meslek atölyesi olacak. Dernek yetkilileri, sanayicilerin destekleriyle yürütülen projenin zamanında tamamlanması için iş dünyasından maddi destek beklediklerini ifade etti.
Proje hakkında www.sander.org.tr adresinden bilgi alınabileceği bildirildi.
DOĞRU VİZYON VE STRATEJİ İÇİN DESTEK ŞART
Esenyurt’ta faaliyet gösteren Deniz Kaya, eleman bulmakta çok sıkıntı çektiklerini belirtti. Kaya, “Gelip çalışan yok, gelen de durmuyor. Sebat etmiyorlar. İnsanlar masa başı işler arıyor” dedi. “Üretim için teknik eleman da lazım, bakım onarımcı da” diyen Kaya şöyle devam etti: “Yeni nesili maalesef eğitemiyoruz, barındıramıyoruz. Hatta iş adamları ihtiyaç sebebiyle diğer fabrikalardan eleman almaya başladı. Adeta futbolcu transferi gibi.
Kendi sektörümde artık son nesil olduğumuza inanıyorum. Çünkü bizden sonra gelen yok.”
Kaya, Türkiye’de 15 şehirde tekstilden geçimini sağlayan yaklaşık 20 milyon kişi bulunduğunu belirterek, “Doğru vizyon belirleme ve strateji geliştirme konusunda işletmelere devletin yardımı ve katkısı gerekli. Sektörün kullanacağı teknolojiler ve bu teknolojilerin kullanım yerleri belirlenmeli” dedi.
02 Ekim 2017 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı