tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

Sanal gerçeklik, gelişen teknoloji ile birlikte her geçen gün daha da ‘gerçek’ oluyor. Ancak bizi tamamen sanal bir dünyaya ışınlayan ve hayatın gerçekliğinden koparan bu teknolojinin bir alternatifi var: Eklemlenmiş gerçeklik. Etrafımızı, bize olduğu gibi gösteren bu teknoloji, gerçek olana sanal görüntüler ekliyor. Örneğin, yolda yürürken bu cihazlardan birini taktığınızda sizi gözünüzün önüne yön işaretleri getirerek gitmek istediğiniz adrese yönlendirebilir.

KEMİK VE DAMAR TARANDI

HoloLens’in Imperial College London’dan bilim insanları, St. Mary’s Hastanesi’nde gerçekleştirdikleri ameliyatlarda beş hasta üzerinde bu teknolojiyi kullandılar. Bacak kısmında gerçekleştirilen ameliyatlarda, önce hastaların kemik ve damar yapıları taranarak üç boyutlu resimler halinde hazırlandı. Ameliyat sırasında ise bu resimler, eklemlenmiş gerçeklik teknolojisi vasıtası ile cerrahların gözlerinin önüne getirildi. HoloLens kullanan cerrahlar, bu sayede adeta deri ve kas dokularının içini görebiliyorlarmışçasına işlem yaptılar.

DAHA DA GELİŞECEK

Bu sistem özellikle vücudun farklı yerlerinden alınan deri parçalarını yaranın olduğu bölgeyi kapatmak için kullanmakta işe yaramış. Deri parçalarındaki damarların ameliyat bölgesindeki damarlarla buluşturulması, eklemlenmiş gerçeklik ile daha kolay olmuş.

BU AĞAÇLAR DA İNSANLAR GİBİ ‘TERLEYEREK’ SERİNLİYOR

Avustralya’da bulunan Western Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu kıtada yaşayan Ökaliptus cinsi ağaçların çok yüksek sıcaklıklara nasıl dayandıkları ile ilgili bir keşifte bulundular. Görünüşe bakılırsa bu ağaçlar, tıpkı insanlarda görüldüğü gibi ‘terleyerek’ sıcaklarla başa çıkıyorlar.

İZOLASYON SİSTEMİ

Dokuz metreye varan ağaçları bile içine alan bir izolasyon sistemi ile çalışan bilim insanları, bu sistemle ağaçların yaşadıkları ortamı tam olarak kontrol altına alabiliyorlar. Hava basıncı, sıcaklık, topraktaki nem oranı, sulama ve havadaki rutubet gibi ağacın hayatına tesir eden tüm verileri hem ölçüp hem de belirleyerek ağaçların davranışlarını kaydetmişler.

12 AĞAÇ İZLENDİ

43 derecenin üzerinde seyreden sıcaklık, dört gün devam etmiş. Bu sırada 12 ağaç bu şekilde takip altındaymış. Bu sürede ağaçlar, büyük miktarlarda suyu köklerinden yapraklarına çıkarıp buharlaştırarak yapraklarını soğutmuş.

Normal koşullarda ağaçların su kullanımı, yaptıkları fotosentez ile doğru orantılı iken, böyle aşırı sıcaklara maruz kalan ağaçlar fotosentez yapmayı terk ettikleri halde aşırı miktarda su tüketmeye devam etmişler. Bu su ise tamamen terlemeye benzer bir işlemle ağacın kendini soğutma çabası için kullanılmış. Böylece yapraklarını yanmaktan koruyan ağaçlar, yerden 1.5 metre aşağıya kadar uzanan suyu kullanmışlar.

15 Şubat 2018 Perşembe

Etiketler : Teknoloji