Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: AYŞE BAŞAK
Normal şartlar altında, ciddi veya yaşamınızı tehdit eden bir hastalığa yakalandığınızda, doktor ve hemşire gözetiminde tedavi olmak, bunun için hastaneye başvurmak en güvenli seçimdir. Ama koronavirüs nedeniyle küresel pandemi yaşadığımız bugünlerde hiçbir şey normal değil. Sağlık çalışanları ve hastalar arasında fiziksel temas yoluyla hastalığın bulaş ve dolayısıyla daha fazla insana yayılma riski çok yüksek. Bir diğer problem de hastane yatak kapasiteleri. Küresel pandemi, dünyanın tüm ülkelerinde, sağlık sistemleri için beklenmedik bir durum ve hastanelerin doluluk oranlarının kapasite üstüne çıkma ihtimali büyük bir risk teşkil ediyor.
VÜCUTTAKİ SENSÖRLER
Danimarka’dan bilim insanları, ‘yapay zeka ile hastayı evde izlemeyi içeren yeni yöntemler bu sorun için ideal bir çözüm olabilir mi’ sorusuna yanıt arıyor. Bu teknolojiler, hastanın vücuduna yerleştirilen küçük sensörler aracılığıyla kan basıncını, oksijen doygunluğunu, kalp atış hızını ve solunum sıklığını ölçen kablosuz cihazlar ile akıllı veri izleme sistemlerinden oluşuyor.
ACİL DURUMDA ALARM
Sensörlerden gelen bilgiler kablosuz olarak yeni izleme sisteminin beynini oluşturan merkezi bilgisayara iletiliyor. Bilgisayar, yapay zeka algoritmaları kullanarak birçok veriyi okuyor, analiz ediyor ve yorumluyor. Bu sayede hastanın değerlerinin normal olup olmadığını veya durumunda bir komplikasyona sebep olabilecek ölçüde sapma olup olmadığını değerlendiriliyor. Acil durumda, sistem bir dizi yanlış olabilecek alarmı filtreledikten sonra hastane personelini kablosuz iletişim araçları ile hemen bilgilendiriyor. Böylelikle hasta, süreci çok acil ve doktor müdahalesi gerektirmeyen durumlar dışında evinde, herkesten izole bir biçimde atlatabiliyor.
SAĞLIKÇILARI KORURUZ
Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital ve DTU Health Tech’in ortak yürüttüğü araştırmanın yöneticisi ve danışmanı doktor Christian S. Meyhoff, “Şu anda durum ciddileşiyor ve ülke çapındaki tüm yoğun bakım birimlerini hazırlıyoruz. Ancak önlemlere rağmen yatak üniteleri üzerindeki baskının ciddi hale geldiğini görüyoruz. Maalesef mevcut personel ve ekipman sayısından dolayı herkesi yakından izleme ihtimalimiz çok az. Bu yeni teknoloji sayesinde hastaları uzaktan izleyebilir ve tedavi gerekli olana kadar da bekleyebiliriz. Bu şekilde hem personeli hem de hastaları enfeksiyonun yayılmasına karşı koruyabilir ve şu anda yetersiz tedarik edilen birçok koruyucu ekipmanı kurtarabiliriz” dedi.
15 Nisan 2020 Çarşamba
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba