Sağlık turizmini hedef pazarlara göre tanıtalım

Sağlık turizminde dünyada en gözde destinasyonlar arasında yer alan Türkiye; coğrafi konumu, kaliteli hizmeti ve maliyet avantajıyla da dikkat çekiyor. Sektör temsilcileri, mevcut potansiyeli daha fazla katma değere dönüştürmek için ülke bazlı politikalar geliştirilmesini öneriyor.

Giriş: 03.06.2024 - 11:07
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


MESUDE DEMİRHAN

 

İstanbul Ticaret Odası Sağlık İhtisas Komitesi Toplantısı, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu başkanlığında, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Eminönü Merkez Bina’da gerçekleştirildi. Toplantıda, sağlık turizminde reklam ve tanıtımın artırılması, kayıt dışıyla mücadele, yetki belgesi, denetimler ve yeşil pasaport gibi konular ele alındı.

 

TİCARETİ ÇEŞİTLENDİRELİM

 

İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, sağlık sektörünün gelişmesi için gayret gösterdiklerini söyledi. İlgili kurumlar tarafından yetki belgesi verilen kuruluşların her yıl denetlendiğini aktaran Develioğlu, şu ana kadar 2 bin 42 sağlık tesisine yetki belgesi verildiğini dile getirdi. Genel ticaretin AB ile her geçen gün daha çok arttığına dikkat çeken Develioğlu, “Hem ihracatımız hem de ithalatımız artıyor. Bizim bunu zenginleştirmemiz lazım. Yumurtaları aynı sepete koyuyoruz. ABD’den Çin’e, Afrika’dan Orta Asya’ya kadar ticaretimizi çeşitlendirecek işler yapmamız lazım diyoruz. Ancak AB’ye ticaretimiz artmaya devam ediyor” dedi. 

POTANSİYELİMİZİ DÜNYAYA DUYURALIM

 

Sağlık sektörü temsilcileri, sektörün sorunlarını ve taleplerini şöyle sıraladı: “Türkiye’nin sağlık turizminde hedeflerine ulaşması için ülke bazlı politikalar hazırlanmalı. Reklam ve tanıtımın artırılmasının yanında, uçak biletlerinin daha uygun fiyatla satılması gerekiyor. Sağlık turizminde Türkiye neden tercih edilmeli? Bu sorunun cevabını doğru verelim. Ülkemizin potansiyelini dünyaya duyurmalıyız. Onkolojiden estetiğe kadar her alanda tanıtım yapalım. Merdivenaltı uygulamalardan rahatsızız. Sağlık turizmi yapabilmek için yurt dışına çıkmak lazım. Ancak vize problemi devam ediyor. Yeşil pasaport çıkarılmasını istiyoruz. Devletin buna bir çözüm üretmesi gerekir. Firmayı kurup, yetki belgesi alıyoruz ancak vize almakta çok zorlanıyoruz. Yeşil pasaport olmadan sağlık turizmi yapamazsınız.”