ISQua zirvesiyle sektöre yön veren global liderleri ağırlayarak sağlık turizmindeki bilinirliğini daha da artırması beklenen Türkiye, hizmet kalitesini yükseltmeye yönelik yasal önlemlerle dünya sağlık turizmindeki konumunu daha da güçlendirecek.
HABER: MESUDE DEMİRHAN
Türkiye, hızlı, kaliteli hizmeti ve coğrafi konumunun da etkisiyle sağlık turizminin en gözde destinasyonları arasında. Hem maliyet avantajı hem gezme fırsatı hem de güçlü teknolojik altyapı sunan Türkiye, uluslararası hastaların tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Sağlık turizminde kaliteyi artırmak ve kayıt dışı faaliyeti engellemek için yasal düzenlemeler yapan Türkiye, bir yandan da sağlık hizmetleri kalite ve akreditasyon çatı kuruluşu The International Society for Quality in Healthcare (ISQua) 40. Konferansı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
YENİ ROTA TÜRKİYE
Sağlık hizmetleri kalite ve akreditasyon çatı kuruluşu olan ISQua tarafından her yıl düzenli olarak dünya çapında konferanslar düzenleniyor. ISQua, akreditasyon kültürünün yaygınlaştırılması, üye ülke ve kuruluşlar arasında bilgi paylaşımı ve dil birliğini sağlıyor. Sistemin güçlendirilmesine ve geri bildirimlerinin alınmasına katkı sunuyor. 40. ISQua Konferansı, 24-27 Eylül 2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu konferans, ciddi bir rekabet ortamı içinde oldukça zor ve uzun bir sürede Türkiye’ye kazandırıldı.
YOĞUN İLGİ
Geçen yıl geniş bir katılımla Güney Kore’nin başkenti Seul’de gerçekleşen ISQua Uluslararası Konferansı’nda ISQua 2024 İstanbul Konferansı tanıtımı için hazırlanan Türkiye Standına ilgi çok yoğun oldu. Konferansta, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından hazırlanan 17 bilimsel bildirinin sunumu, ISQua standartlarının revizyon toplantısı, İstanbul Konferansı hazırlık toplantısı ve çeşitli panellere katılım oldukça yüksekti. ‘Welcome to Türkiye 2024’ oturumunda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, tüm paydaşları Türkiye’nin ev sahipliğini yapacağı ve çok fazla bildiri ile temsil edilecek ISQua 2024 İstanbul Konferansı’na davet etti.
KALİTELİ HİZMET
2024 yılında, Türkiye’nin sağlık turizminde hedeflerine ulaşabilmesi için mevcut potansiyeli daha fazla katma değere dönüştürmenin yanında tanıtımın ve hizmet kalitesine yönelik denetimlerin artırılması ciddi öneme sahip. Türkiye, bu yıl sağlık turizminde 2.5 milyon kişiyi ağırlamayı hedefliyor. Çok yüksek teknolojili hizmetlerin sunulması da Türkiye’nin tercih edilmesinde önemli bir etken. Konaklama, sigorta gibi birçok sektörle işbirliği ile yürütülen bir alan. Türkiye’de, sağlık turizminin yüzde 40’ını İstanbul yükleniyor.
FIRSAT KAPIDA
İstanbul’u sağlık turizminin merkezi olarak nitelendiren sektör temsilcileri, “Sağlık turizminde 2 milyar dolardan fazla ihracatın kapısını aralayan Türkiye’de, özellikle 2024 yılında çok ciddi fırsatlar var” diyor. Sektör temsilcileri, yurt dışına gittiklerinde Türkiye’nin bu alanda örnek ülke olarak gösterildiğine dikkat çekiyor.
Geniş ürün yelpazesi, dinamik reel sektörü ve alt yapısı sayesinde salgın döneminde ortaya çıkan fırsatı iyi değerlendiren Türkiye, sağlık alanında düzenlenen programlarla yeni bir atılım başlattı. Türkiye’de toplamda 4 bin 500’den fazla firma, tesis ve kuruluş yetki belgesine sahip. Bunların yarısı İstanbul’da. 1 milyon 200 binden fazla turist, bu tesislerinden hizmet aldı.
DİŞ TEDAVİSİ ARTTI
Adını saç ekimiyle duyuran Türkiye; cerrahi branşlar, tüp bebek, onkolojik tedaviler, estetik operasyonlar, göz ve diş tedavisi ile dünyada tercih edilen ilk 3-4 ülkeden biri haline geldi. Yüksek standartlarda verilen sağlık hizmetinin güvenilirliği ve daha ekonomik olması da bu süreçte etkili oldu.
Türkiye; denizi, güneşi, tarihi, kültürel yapısı ve mutfak zenginliği ile turistlere farklı avantajlar da sunuyor. Türkiye’ye gelen hasta, tedavi sürecinde yakınları ile farklı turistik faaliyetlerde bulunabiliyor. Sağlık turistlerinin eğlence amaçlı gelen turist harcamalarından yaklaşık 10 kat daha fazla harcama yapmaları, Türkiye’nin sağlık turizmden elde ettiği geliri de artırıyor. Sağlık nedeniyle Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı her geçen yıl artıyor. 2022 yılında bu sayı 1.4 milyon iken 2023 yılı itibariyle 2 milyonu aşması bekleniyor. Sağlık turizminde Almanya, İngiltere, Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkeleri ile Orta Doğu’dan ciddi talep var.
YETKİ BELGESİ OLMAYAN İŞLETME KAPATILACAK
Özel Sağlık Tesislerinin Denetimi Hakkında Yönetmelikle ruhsatsız, faaliyet belgesi bulunmayan, izinsiz sağlık hizmeti sunduğu, işlem ve tıbbi uygulamalar yaptığı saptanan merkezler valiliklerce kapatılacak. İlgili kişiler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Ayrıca, sorumluluğunu yerine getirmeyen sağlık tesisi yetkilisi iki kez uyarılacak, üçüncüsünde ise görevine son verilecek. Mevzuat hükümlerine aykırı olarak ilave ücret alındığı tespit edilen sağlık tesisleri hakkında ilk tespitte, bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin binde biri oranında idari para cezası verilecek ve fazla alınan ücret iade edilecek. İkinci tespitte idari para cezası bir kat artırılarak uygulanacak, üçüncü tespitte ise sağlık tesisinin poliklinik faaliyeti bir gün süreyle
durdurulacak.
SENEGALLİLER DE TEDAVİ İÇİN TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDİYOR
Sağlık hizmetlerinin yeterli olmaması nedeniyle hastaların tedavi için Fransa ve Kanada gibi ülkeleri tercih ettiği Senegal’de, Türkiye artık sağlık turizmi alanında akla gelen ilk ülkelerden biri.