Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Hatice Güneş, hayatın zorluklarına karşı daha dayanıklı olmamıza yardımcı olabilecek duygusal zekaya sahip robotlar tasarlamak istiyor. Güneş, “Ruh sağlığı desteğine duyulan ihtiyaç artmaya devam ediyor. Ruh sağlığı sorunları yaşayan insan sayısı Covid-19 salgını ile daha da arttı” diyor.
ZAMAN FARKINDALIĞI
Güneş, 10 yılı aşkın bir süredir ‘şimdiki zaman farkındalığı’ eğitimini uyguluyor. İngilizce ‘mindfulness’ olarak adlandırılan bu egzersiz, nefesimizin, vücudumuzun, duygularımızın, düşüncelerimizin ve günlük hayattaki davranışlarımızın farkında olmak ve bunları yargılamadan nazik bir şekilde gözlemleyebilmek anlamına geliyor.
Dr. Güneş, zaman farkındalığının hem kişisel hem de profesyonel yaşamında büyük fayda sağladığını belirtiyor. Ancak eğitimli öğretmenlerin eksikliği, düzenli bir uygulama oluşturmanın zorluğu gibi birçok unsurun, zaman farkındalığı uygulamalarına her insanın ulaşabilmesini zor hale getirdiğini söylüyor. Gelecekte etkileşime girebilme yeteneğine sahip akıllı robot yaşam koçlarının bu konuda çözüm olduğuna işaret eden Güneş, “Robotlar bir uygulamadan çok daha iyiler.
Robotların fiziksel bir varlığı var. İnsanlar onları daha çekici bulma eğiliminde. Bu da davranışları üzerinde daha fazla etkiye sahip olabilmelerini sağlıyor” diyor.
VERİLER BİRLEŞTİRİLEBİLİR
Her insanda olduğu gibi yaşam koçlarında da yaşamın akışı ile performans değişiklikleri, moral oranında değişiklik ve etkileşimden kaynaklı değişim yaşanabilir. Bu değişim robot koçlarda olmaz, robotlar karşısındakine sabit bir hal ve hizmet sunar. Robotlar, ‘kolektif zekaları’ sayesinde sürekli olarak geliştirilebilir. Birden fazla insanla etkileşime giren robotlardan elde edilen veriler, farklı kültürler veya hedef gruplar için daha özelleştirilmiş hizmetler sunmaya yardımcı olmak için de birleştirilebilir.
Son olarak belirtmekte fayda var; elbette robotlar depresyon ve diğer akıl hastalıkları için bir tedavi yöntemi değil.