Salı, 26 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Gelecek 10 yılda şekillenmesi beklenen 4. Sanayi Devrimi ile birlikte robotlar, insan emeğinin yerini alarak, pek çok iş kolunun ortadan kalkmasına, aynı zamanda yeni iş fırsatlarının oluşmasına yol açacak. Tarafsız think tank kuruluşu Economic Policy Institute’nin tahminlerine göre, Amerika, 2001’den 2013’e kadar Çin yüzünden de 2.4 milyon üretim işini kaybetti.
5.1 MİLYON İŞ KAYBI
Geçtiğimiz ocak ayında İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) ortaya çıkan yeni bir rapor ise gelecek 5 yılda robotların tüm dünyada 5.1 milyon kişilik iş alanının yok edileceğini öngörüyor. Otomasyon, Çin’in yol açtığı iş kaybının iki kat daha fazlasına neden olacak. Öte yandan rapora göre dijital devrim, 2 milyon istihdamlık yeni iş sahasının oluşmasına da zemin hazırlayacak.
EMEĞE TALEP AZALIYOR
WEF’in raporunda incelenen ve dünyanın en büyük ekonomilerin-den 13’ünde, 13 milyon işçi istihdam eden 366 şirkete göre, 4. Sanayi Devrimi pek çok yerde etkilerini gösterecek. Rapora göre, genetik bilimi, yapay zeka ve robot teknolojilerindeki gelişmelerle bu dijital devrimde insan emeğinin yerini yeni robotlar alacak. Bu nedenle önümüzdeki 5 yılda insan emeğine, işgücüne olan talebin göze çarpacak şekilde azalması bekleniyor. Bu eğilim ağır sanayideki üretim, inşaat, madencilik gibi pek çok işi tehdit ederken, beyaz yakalı çalışanlar için de endişe uyandırıyor.
HER 4 ÇALIŞANDAN BİRİ ROBOT
Elektronik ticaretin öncüsü Amazon, 30 bin robot istihdam ediyor. Amazon, ilk olarak merkezlerdeki kutuları taşımak için kullandığı Kiva robotları çok yararlı buldu ve şirketi satın aldı. Amazon, ilk etapta depolarına 1.000 Kiva robot yerleştirdi. Ardından 15 bin robot işçisi oldu. Son raporlara göre, 30 bin robot işçisi bulunan Amazon’un depolarında sadece 90 bin çalışan insan var. Bugün itibariyle Amazon depolarının tam zamanlı her dört işçisinden biri bir robot. Amazon’da yönetimi ele geçiren robotlar, diğer ağır sanayilerin üretim bantlarında da hızla koşuyor.
OFİS ÇALIŞANLARINDA YÜZDE 5 KAYIP
Otomasyon nedeniyle önümüzdeki 5 yılda ofis ve idari çalışanlar arasında yaklaşık yüzde 5 iş kayıplarının olacağı tahmin ediliyor. Bu rakam, tüm dünyadaki ofis ve idari işgücünde yüzde 1’e yakın bir küçülmeye işaret ediyor. Elbette, WEF’in tahmini sadece 5 yıl için. Yani iş kayıpları burada son bulmayabilir.
MÜHENDİSLİĞİN DEĞERİ ARTIYOR
Dijital devrimle bilgisayar, matematik, mimarlık ve mühendislik alanlarının değeri artacak. Kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında işgücüne katılımı düşük olduğundan iş kayıplarından en fazla kadınlar etkilenecek. Robotların değişiminden etkilenecek diğer alanlar ise kasa ödeme görevlileri, reklamcılar, gazeteciler, müşteri hizmetleri ve fabrika işçileri olarak gösteriliyor.
15 Şubat 2016 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma