HABER: AYŞE BAŞAK
Beslenme en temel ihtiyacımız. Beslenmemiz, dolayısıyla yaşamımız tarımsal faaliyetlere, verimli tarımsal üretime bağlı. Çünkü tüm insanlık için vazgeçilmez olan tarım faaliyetleri ile yetiştirilen ürünler sayesinde hayatta kalıyoruz. Küresel ısınmanın tarımsal faaliyete ve verime olumsuz etkileri olduğu gibi özellikle endüstriyel tarımın küresel ısınmayı artıran sebeplerden biri olması da düşündürücü ve bir kısır döngü gibi görünüyor.
DOĞAL IŞIKLI SERALAR
Tarım faaliyetleri esnasında dünyanın tatlı su kaynaklarının yaklaşık yüzde 70’i devreye giriyor. Yine tarım faaliyetleri esnasında kullanılan araçlar ve fosil yakıtlar nedeniyle ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte biri atmosfere karışıyor. Bilim insanları, yeni nesil çiftçilik yaklaşımları ile su tüketimini ve gaz salınımını olabildiğince düşürmeyi hedefliyor.
Bu, hali hazırda başladı bile. Ancak gelişmeye, yeni buluşlarla desteklenmeye ihtiyacı var. Yeni geliştirilen Grover ve Phil adlı tarım robotlarının yaptıkları da tam olarak bu! Tüketimi minimuma indirmeyi sağlıyorlar. Robotlar, Silikon Vadisi merkezli bir çiftlik teknolojisi şirketi olan Iron Ox’ta geliştirildi ve faaliyet gösteriyorlar. Mahsulleri doğal ışıklı seralarda yetiştirip, tüketici ile buluşturuyorlar.
MİNİMUM SU VE ENERJİ
Iron Ox’un CEO’su Brandon Alexander, “Bitkilerle ilgilenen farklı işlevlere sahip robotlarımız var, sağlıklarını kontrol ediyorlar, sorunlarını araştırıyorlar, bunun yanında aldıkları besin ve su miktarını ayarlıyorlar.
Tüm üretimimiz esnasında minimum seviyede su ve enerji tüketiyoruz. Bu şekliyle yaptığımız üretim, açık alanda yapılan tarıma kıyasla çok daha az enerji ve su gerektiriyor. Günümüzde klasik seralarda tüm yatırımlara rağmen doğru yapılan üretim miktarı, potansiyeli açısından denizde bir damla kadar az” diyor.
KÜRESEL ISINMANIN KONTROLÜ
Iron Ox, robotlar ile üretim yaptığı seralarını genişletmeyi hedefliyor. Şirket CEO’su Brandon Alexander, önümüzdeki 18 ay içinde şu anda üretilenden yaklaşık yüz kat daha fazla ürün üretileceğini öngörüyor. Bu tür faaliyetlerin yaygınlaşması tarımın, dolayısıyla insanlığın geleceği için büyük önem taşıyor. Ve elbette küresel ısınmanın gidişatını kontrol altına almak açısından da mühim görünüyor.