Salı, 05 Kasım, 2024
Bilim insanları, talep üzerine renk değiştirebilen, ışıkla etkileşen yeni bir tür mürekkep geliştirdi. Yeni mürekkep, çeşitli ışık dalga boylarına tepki olarak artan veya azalan farklı renklerde mikro boncuklardan oluşuyor.
AYŞE BAŞAK
Ahtapot ve kalamar gibi kafadanbacaklılar, renk değiştirme yetenekleriyle tanınır ve bunu kromatofor adı verilen organlarını kullanarak yapar. Kromatofor, canlının ihtiyacına göre genişleyip büzülen küçük pigment keselerinden oluşur ve bu renkli pigmentlerin kombinasyonları, canlıların derisine belirli bir renk veya desen verir. Bu karmaşık ve mükemmel işleyen doğal mekanizma, Hong Kong Üniversitesi, Xiamen Üniversitesi ve Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacılarına renk değiştiren bir mürekkep geliştirme hususunda ilham kaynağı oldu.
IŞIĞA GÖRE FARKLI RENK
Bu yeni mürekkep, titanyum dioksitten yapılmış ve cam göbeği, macenta ve sarıya boyanmış mikro boncuklar içeriyor. Geliştirilen sistemin temel renklerini oluşturan bu ana mikro boncuklar, çeşitli kombinasyonlar yoluyla diğer renkleri üretebilecek şekilde karışıyor. Mekanizma, mikro boncukların belirli miktarlarda birbirine karışması ve ışığa tepki olarak farklı renklerin yüzeye çıkacağı veya dibe batacağı şekilde tasarlanmış.
PÜF NOKTASI TİTANYUM DİOKSİT
Hatta kullanıldığı yüzeyde, ışığın dalga boyları ve yoğunluğu ayarlanarak, kombinasyon efekti aracılığıyla çeşitli renklere dönüştürülerek desenler ve hatta görüntüler üretilebiliyor. Buluşun püf noktası, mikro boncukları farklı yönlere hareket ettiren ışığa yanıt olarak bir redoks reaksiyonu yaratan mikro boncukların içindeki titanyum dioksit maddesinde saklı. Her bir boya rengi, ışığın farklı dalga boylarına tepki veriyor ve o rengin mikro boncuklarını yukarı veya aşağıya hareketlendiriyor. Örneğin yeşil ışık, sarı ve camgöbeği mikro boncukları yüzeye çekerek yeşil görünmelerini sağlarken, macenta olan mikro boncuklar dibe çöküyor.
YENİ TÜR EKRANLAR İÇİN KULLANILABİLİR
Araştırma ekibi, yaptıkları deneylerde geliştirdikleri sistemin yüzeylere yansıtılan bir dizi görüntüyü yeniden üretebildiğini gösterdi. Renk reprodüksiyonu ve parlaklık ayarlarının geliştirilmesi gerektiğini söyleyen ekip, görüntü ve renkleri değiştirmenin henüz yavaş olduğunu da ekliyor. Çalışmalar başarılı olursa, teknoloji yeni tür ekranlar, elektronik mürekkepli cihazlar ve hatta aktif optik kamuflaj yapmak için kullanılabilecek.
29 Mayıs 2023 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba