HABER: FEDAİ YILDIRIM
Uzun zamandır beklenen demiryollarının serbestleşmesi kararı, ‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu’ toplantısında alındı. İş dünyasının yüzünü güldüren bu karar, Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklandı. Demiryollarında devlet tekelinin kalkmasına ilişkin bu karar, sektörde demir ağ seferberliği başlattı. Özellikle lojistik firmaları demiryolu yatırımına istekli. Bu sayede Türkiye genelinde ikinci demiryolları seferberliğinde özel sektör de rol alacak. Sektör temsilcileri bu durumun yurtdışında da Türkiye’ye rekabet avantajı getireceğini belirterek, “Avrupa’daki ‘charter tren seferleri’ Türkiye’de de başlayabilir” diyor.
MECLİSE SUNULACAK
Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik paketi Meclis’e sunacaklarını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Elvan, paketin yasalaşması halinde artık özel sektörün de hem yolcu hem yük taşımacılığı yapabileceğini söyledi.
9.3 MİLYAR TL YATIRIM
2016 Yılı Yatırım Programı’na göre Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) 5.3 milyar lira yatırım yapılması öngörülüyor. Ayrıca programa göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek diğer demiryolu projelerine de 4 milyar lira ayrılacak. Böylece demiryolu ulaştırmasına bu yıl toplam 9.3 milyar liralık yatırım yapılması planlanıyor.
YATIRIMLAR HIZLANACAK
TCDD Genel Müdürlüğü’nün, 2016 Yılı Yatırım Programı ödeneklerinin yaklaşık yüzde 38’i yüksek hızlı ve hızlı tren projelerine harcanacak. Bu yıl devam eden yüksek hızlı ve hızlı tren projeleri için yaklaşık 2 milyar liralık yatırım gerçekleştirilecek. Söz konusu projeler içinde en fazla ödenek Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı için ayrıldı.
Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hattında 633 milyon liralık yatırım yapılması öngörülüyor.
TRANSİT GEÇİŞLERDE ELİMİZ GÜÇLENECEK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kamil Turgut Erkeskin, demiryollarının serbestleştirilmesi konusunun uzun yıllardır gündemde olduğunu ve üzerinde çalışıldığını hatırlattı.
Erkeskin, serbestleşme ile hem yük hem de yolcu taşımacılığının özel sektör tarafından yapılmasının önünü açacağını belirterek, kararı, lojistik sektörü açısından çok olumlu bulduklarını kaydetti.
“Serbestleşme sürecinin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz” diyen Erkeskin, şöyle devam etti: “Karar ile demiryollarının etkin ve verimli işletilmesinin önü açılacak. Özel sektörün de yatırımları ile demiryolu taşıma kapasitesi geliştirilecek. Böylece sağlıklı bir rekabet ortamı oluşacak. Buna bağlı olarak taşıma maliyetlerinin düşmesini, demiryolu taşımacılığının da hak ettiği noktaya gelmesini bekliyoruz.”
Erkeskin, demiryolu taşımacılığının, intermodal taşımacılığın önemli bir unsuru olduğuna da dikkat çekerek, “Özellikle Çin-AB ve AB-İran arasındaki transit taşımacılıkta demiryolu ağının serbestleşmesi, maliyet ve hız anlamında elimizi güçlendirecek önemli bir fırsat” dedi.
‘TEKEL’E DÖNÜŞMEMELİ
Kararı ‘sevindirici’ olarak değerlendiren Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Hakkı Başman, kararın özellikle yük taşımacılığında çok önemli olduğunu söyledi.
Başman, konunun biraz daha tartışılıp, araştırılıp maliyetlerinin de çıkarılmasında fayda gördüğünü belirterek, buna göre lokomotif ve vagon alınıp demiryolu taşımacılığında iyileştirmeye gidilebileceğini aktardı. Özelleştirmenin tekele dönüşmemesi noktasında hassas olunmasını isteyen Başman, altyapı için de özel sektör ve STK’ların ortak bir konsorsiyum oluşturarak katkı sağlayabileceğini önerdi. Başman, özel sektörün demiryolu taşımacılığında hızlıca rol alması gerektiğini dile getirerek, “Çünkü gelişen ve büyüyen Türkiye’de lojistik sektörü vazgeçilmez konumda” dedi.
12 YILDA 31 MİLYAR LİRA
2016 yılı bütçe görüşmeleri sırasında soruları yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryolu yatırımlarına ayrılan miktara ilişkin, “2003’ten 2015 sonuna kadar Yüksek Hızlı Tren setleri dâhil yolcu için 15 milyar lira, yük ve diğer alanlar için ise 16 milyar lira yatırım yapıldı” demişti.
SERBESTLEŞME NE GETİRECEK?