Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Avrupa’nın en büyük plastik endüstrisi fuarı olan Plast Eurasia İstanbul, dünyanın dört bir yanından sektör profesyonellerini 32. kez bir araya getirdi. Tam adı Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı olan dev organizasyon, 40’tan fazla ülkeden 1400 katılımcıyla Türkiye’nin sektördeki gücünün de bir işareti oldu. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliği ile Tüyap’ta düzenlenen fuarda en son teknolojiler ve yenilikler sergilendi.
65 binden fazla sektör profesyonelinin katıldığı fuarda Almanya’dan Çin’e, İran’dan İtalya’ya birçok ülkenin stantları dikkat çekti.
Fuarın açılış töreninde konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, plastik sektörünün şu anda tüm sektörlerin odak noktasında olduğunu söyledi. Yolu, plastik sektörüne çıkmayan bir üretim alanının neredeyse olmadığını vurgulayan Avdagiç, “Kimyadan metale, beyaz eşyadan temizliğe kadar her üretim alanı onunla irtibat halinde. İmalat sanayinin, yani üretimin merkezinde plastik endüstrisi var. Dolayısıyla bu nitelikleri sebebiyle plastik, Türkiye’nin en stratejik sektörüdür. Artık sektöre bu gözle bakılmalı, sorunları bu gözle ele alınıp çözüm üretilmeli” dedi.
ATIK DÖNÜŞTÜRME
Konuşmasında plastik atık konusunun önemine dikkat çeken İTO Başkanı Avdagiç, sektörün en önemli amacının atık konusunda kendi imajını doğru şekilde konumlandırmak olduğunu belirtti. Avdagiç, bunu sağlamak için de doğru atık toplama ve bu atıkları değerlendirme çalışmaları gerektiğini vurguladı.
Denizlere karışan plastik atık sorununa da değinen Avdagiç, “Bu problem önemli, ancak sadece tek kirletici plastik değil. Plastik, bu sorunun bir parçası, ancak bu resimde oldukça abartılı bir yere konuluyor” diyerek, atıkları dönüştürmenin gerekliliğine dikkat çekti.
Atık dönüştürme ve bunun teknolojilerinin geliştirilmesinde Türkiye’nin gerekli her şeye sahip olduğunu söyleyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Türkiye’nin 1.5 milyon ton atık plastik işleme kapasitesi var. Ancak bizim 2030 yılına kadar en az 5 milyon tonluk kapasiteye ulaşmamız lazım. Böylece gerekli miktarda hammadde tedarik edecek duruma ulaşmalıyız. AB, bu konuda çok net şekilde oligopol (sadece birkaç firmanın/devletin hakim olduğu) bir piyasa oluşturmaya çalışıyor. Ancak Türkiye bunun dışında olmayacak. Şu anda kimsenin etkili olmadığı, ulaşamadığı bölgelere gidiyoruz. Ortadoğu, Afrika, Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri gibi. Bu bölgelerden hammadde tedariki sağlayarak mutlaka 5 milyon tonluk kapasite için atık tedariki çalışmaları yapmamız lazım.”
Avdagiç ayrıca, “Sektör profesyonellerini bir araya getiren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’na başarılı fuar organizasyonu ve sektöre yaptığı katkılar için teşekkür ediyorum” dedi.
HAMMADDE SAVAŞI
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu da konuşmasında, hammadde savaşına dikkat çekti. Eroğlu, mega trend yeşil dönüşümün sektör için oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, “Bunun bizi en çok ilgilendiren tarafı, atık yönetimi ve atıkların geri dönüşümü. AB bu işi tekelleştirmek istiyor. Birçok sektörde geri dönüştürülmüş atık zorunlu hale geliyor. Ancak dünyada bunu karşılayacak kadar atık toplanamıyor. Artık en büyük hammadde savaşı atıkta” diye konuştu.
Eroğlu, ayrıca vakıf olarak kredibilite, nitelikli eleman ve yer gibi birçok sorunu çözdüklerini söyledi. Eroğlu, “Tüyap’ta bir dünya markası haline getirdiğimiz Plast Eurasia, talep patlaması yaşadı. Fuar bu yıl yüzde 20 büyüdü. Ziyaretçi sayımızı artırdık. Yurt dışı katılımcı sayısı yüzde 73 arttı. Ayrıca iki yeni salon daha ziyarete açıldı” dedi.
Plast Eurasia İstanbul’un açılışına, önceki dönem Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Tüyap Fuarcılık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve sektör temsilcileri katıldı.
DÖNÜŞÜM MEKANLARI DÜZENLENMELİ
Plast Eurasia İstanbul fuarının açılış töreninde konuşan önceki dönem Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, kurumların, geri dönüşüm çalışmalarına artık daha fazla önem verdiğini söyledi. Büyükdede, geri dönüşüm konusunda PAGEV ile ciddi çaba sarf ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Malzemelerin takibi ve geri dönüşü yapılacak mekanların düzenlenmesini sağlıyorduk. Özellikle plastik sektöründeki geri dönüşüm konusunda belli alanları ayırmak gerekiyor. Geri dönüşüm malzemelerinin ambalajlanması da çok önemli. Bu geri dönüşüm makinalarımızın ve tesislerimizin kendilerine has sanayi alanında faydalarını görüyorum” dedi.
27 Kasım 2023 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma