Analistler, OPEC’in bu yılın dördüncü çeyreğinde petrol üretimini artırmasının beklendiğini ve piyasanın “OPEC’in spot dengeleri desteklediği ve oynaklığı azalttığı bir dengeden, OPEC dışı arzı stratejik olarak disipline etmeye ve uyumu desteklemeye odaklanan daha uzun vadeli bir dengeye” geçebileceğini öngördü.
LİBYA DA İZLENİYOR
Petrol fiyatlarında gözler, OPEC üyesi Libya’da yaşananlara da çevrilmiş durumda. Libya’nın doğusundaki hükümet ‘petrol üretim ve ihracatının durdurulması’ kararı aldı. Merkez bankası ve petrol zenginliklerinin kontrolü için Trablus merkezli rakibiyle mücadele eden Libya’nın doğusundaki hükümet, tüm petrol sahaları, terminalleri ve tesisleri üzerinde mücbir sebep ilan etti. Ülkenin en büyük ihracat terminali olan Es Sider’i tedarik eden Waha Oil Co., sevkiyatları kademeli olarak azaltmaya başlayacağını açıkladı.
Sirte Oil Co. da üretimini azaltmaya başlayacağını söyledi. Francesco Martoccia’nın da aralarında bulunduğu Citigroup analistleri,
26 Ağustos’ta yayımladıkları bir notta, “Libya ekonomisinin petrol gelirlerine olan bağımlılığı, bu fonları denetleyen devlet kurumlarını kontrol edenlerin ülke ekonomisini de etkin bir şekilde kontrol ettiği anlamına geliyor. Bu durum, her iki tarafın da kendi mali çıkarlarını güvence altına almaya çalıştığı, rakip gruplar için bir çatışma alanına dönüşmüş durumda” dedi.
Öte yandan, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın petrol ihracatından elde ettiği gelir, fiyatlardaki düşüş ve üretimi kısma kararı nedeniyle son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Ülkede ham petrol ve rafine ürün sevkiyatlarından elde edilen gelir haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 9’un üzerinde azalarak 17.7 milyar dolara düştü. Bu rakam mayıs ayına göre de yaklaşık yüzde 12 düşüş anlamına geliyor.