‘Pazarlama bakanlığı kurun’ önerisi

Giriş: 10.12.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği Dünya Pazarlama Zirvesi için İstanbul’a gelen dünyaca ünlü pazarlama gurusu Prof. Dr. Philip Kotler, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile birlikte basın mensuplarıyla sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

DÜNYA TÜRKİYE’Yİ MERAK EDİYOR

Türkiye’de başarılı olmak için çok büyük bir hırs gördüğünü belirten Prof. Philip Kotler, “Türkiye hem Avrupa’da hem Asya’da başarılı olabilir. 8 bin 500 yıllık bir tarihiniz var. Kültürünüz bizim için çok büyük bir ilgi oluşturuyor. Dünya Türkiye’yi merak ediyor. İstanbul özel ve güçlü bir marka. Türkiye’de bir marka. Diğer şehirleri de ön plana çıkarmalısınız. Her şehir kendi markasını geliştirmeli. Turizm konusunda yeterince çalışmıyorsunuz. Bu konuda yapabileceğiniz çok şey var. Mesela ABD’de de özellikle pazar gazeteleri çok etkin. ABD’li gazetecileri, Türkiye’ye davet edebilirsiniz. Beşinci kez İstanbul’a geliyorum ve her zaman gelmek isterim. Eğer iyi anlatılırsa ABD’de de herkes Türkiye’ye gelmek ister. Türkiye’nin kısa ve öz bir mesajı olmalı” dedi.

ÖĞRENCİLERE PROJELER VERİN

Marka oluşturmak için beceri kazanmak gerektiğinin altını çizen Kotler, “Marka, dünyanın istediği şeyleri temsil etmeli. Fiyatlandırma sanatı da çok önemli. Fiyatı pazar payını artırmak için mi yoksa kârlılığı artırmak için mi artırıyorsunuz?
Bu konu üzerinde de düşünülmeli” şeklinde konuştu. Öğrencilerin de aktif katılımının sağlanması gerektiğini belirten Prof. Philip Kotler, “Okul şirketleri olmalı, öğrencilere projeler verilmeli. Sektörler konularına öğrencileri de dahil etmeli. Öğrencilerinizin global olmasını sağlamalısınız. Türkiye’nin genç bir nüfusu var. ABD’de de gençlerin yüzde 25’i bir şirkete girmeyi değil, girişimci olmayı istiyor” diye konuştu.
Pazarlama üzerinde ayrı bir kamu birimi kurulabileceğini ifade eden Philip Kotler, şunları söyledi: “İrlanda’da da pazarlama bakanlığı kurdular. Türkiye’de neden olmasın? Bence her ülkenin bir pazarlama bakanlığı olmalı.” Marka aktivizmi üzerinde de durulması gerektiğini vurgulayan Kotler, “Şirketler kendi değerlerini öne çıkarmalı. Sadece kâr değil, değerler ve gezegen için çalışma da olmalı. Şirketler insanlara dünyada neye önem verdiklerini de anlatmalı. Bizleri utandırması gereken şirketler de var. Onlar bu gezegene zarar veriyorlar” dedi.

YAPAY ZEKA ­VE GELECEK

Önümüzdeki dönemde üretim modellerinin daha çok dijital olacağına da dikkat çeken Philip Kotler, “Algoritmaları sorgulamalıyız. Şu anda karar verme süreçlerini büyük oranda algoritmalara devretmiş durumdayız. Evet, gelecek yapay zekada yatıyor. Yapay zekanın etkisine girerek değil, onunla beraber çalışmalıyız. Z kuşağı kendi akıllarıyla daha doğru kararlar vermeye çalışacak. Yapay zekayla beraber çalışacak” şeklinde konuştu.

İstanbul’un finans merkezi yapılması hedefi hakkındaki düşüncelerini de açıklayan Philip Kotler, “Öncelikle üç şey olması gerekiyor. Birincisi güven vermek, ikincisi yenilikçi olmak, üçüncüsü de dünyayı daha iyi hale getirme arzunuzun olması lazım” dedi.

SAHNE IŞIKLARI İSTANBUL’UN ÜSTÜNDE

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Bana göre Dünya Pazarlama Zirvesi’nin en önemli getirisi pazarlamanın sahne ışıklarının, yeniden İstanbul’un üzerine yönelmesi oldu” dedi.

Türk girişimcisinin, Türk gençlerinin küresel nitelikte markalar tasarlaması için bir rüzgara ihtiyacı olduğunu söyleyen Avdagiç, “Bu rüzgarı da Kotler ile estirdiğimizi düşünüyorum. Eminim ki Kotler’ı gören, marka konusunda onu dinleyenler arasından geleceğin markalarını tasarlayacak birçok genç çıkacaktır” diye konuştu.

Avdagiç, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye pazarlamada kritik bir eşikte. O da şu: Ya çağın beklentilerine uygun bir şekilde üretim anlayışımızın odağına markalaşmayı sokacağız ve buradan yürüyeceğiz ya da pazarlama tuzağının içinde dönüp duracağız. Fakat artık roket hızına kavuşmalıyız.”

Avdagiç,“Pazarlamanın hammaddesi markaysa İstanbul ve Türkiye’de, dünyanın en değerli markalarını oluşturacak zengin hammadde kaynakları var” şeklinde konuştu.