tatil-sepeti

SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Naz Biyoteknoloji firmasının kurucusu Prof. Dr. Nazan Demir, nano altın içeren saç boyası üreterek bir ilke imza attı.

Nano altın, nano gümüş, nano bakır partiküller içeren saç boyaları için ulusal patent başvurusunu 2020 yılında yapan Prof. Dr. Demir, ürünlerini ticarileştirmek için yatırımcı bekliyor. Kozmetik sektöründe 20’den fazla patent ve marka tesciline sahip olan Prof. Dr. Demir, 100’den fazla koku ve kozmetik formülü geliştirdi. Türkiye’nin ilk parfüm profesörü olarak anılan Demir, öğrencileriyle kozmetik kimyası ve biyoteknoloji alanlarında başarılı çalışmalar yapıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını Prof. Dr. Nazan Demir cevapladı.

KOZMETİĞE AKADEMİSYEN İMZASI

Prof. Dr. Nazan Demir kimdir?

Klinik biyokimya, mutasyon analizleri, kanser gibi alanlarda çalışmalar yaptı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde (MSKÜ), üniversite çatısı altında parfüm üreten ilk kozmetik / parfüm işletmesinin mimarı oldu. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile Türkiye için ilk olan Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (KOZMER) kurulmasına öncülük ederek bu birimlerin yöneticiliğini yaptı. Muğla’da çeşitli kozmetik ürünler, kolonya ve dezenfektan üreten bir fabrika kurulmasına da ön ayak oldu.

YÜKSEK TEKNOLOJİ

Naz Biyoteknoloji’yi tanıtır mısınız?

Kozmetik ve ilaç sanayi için yüksek teknoloji içeren bitkisel ürünler üzerine Ar-Ge yapıyoruz. Halen piyasada ND Beauty markası ile satışta olan 10 ürünümüz var. Yine patentleri firmamıza ait; doğal hammaddeler ve nano partiküller içeren 10 farklı renkte saç renklendirici, saç bakım ürünü, nano altın-gümüş ve bakır partiküller içeren saç boyalarımızı ticarileştirmek için yatırımcı arayışındayız.

LOKMAN HEKİM’İN İZİNDE

Bitkisel ürün geliştirme fikri nasıl doğdu?

Atatürk Üniversitesi’nde klinik biyokimya araştırmalarımda bitkilerle de çalışırdım. Bitkisel droglar, parfüm ve başka ürünler yapmak bilimsel hobimdi. 1997 yılında yara kapatıcı kantaron kremi geliştirdim. Doğum yerim Lokman Hekim’in yattığı yer olan Tarsus. Kadim bir şifacılık kültürüne sahibiz.

20 PATENT VE MARKA

Patentli kaç ürününüz var?

Kozmetik ve parfümle ilgili 20’den fazla patent ve marka tescilim var. Laboratuvarımda yüzlerce koku ve kozmetik formülü bulunuyor, ticarileşmeleri için destek bekliyorum. Türkiye’de bilim insanlarının ekonomide değer yaratmaları çok önemli. Tıpkı BioNTech aşısını üreten Prof. Dr. Uğur Şahin’in hikayesinde olduğu gibi. Küresel ölçekte markalar geliştirebiliriz. Gelişmiş ülkelerin bilim insanlarına sunduğu destekleri Türkiye de sunabilmeli.

DESTEK SAĞLANIRSA…

Kozmetik Vadisi Projesi hangi aşamada?

Projemiz atıl durumda iken Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli’den tam destek geldi. Kendisine iki yıl önce Zeytinköy’e yaptığı bir ziyaret sırasında projeyi anlattık. Bakanımız, akademik destekli kadın istihdamına yönelik projenin, özellikle yangında büyük zarar gören Zeytinköy, Dağpınar ve etrafındaki mahallelere sağlayacağı katkılardan dolayı her zaman takipçisi olacağını belirtti. Destek gerçekleşirse Türkiye’nin endemik zenginliğini dünya çapında bir kozmetik markasına ve bir kozmetik biyokümesine dönüştürebiliriz.

KOZMETİK ÜRETİM TESİSİ

Tesiste neler üretiliyor?

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) desteği ile kurulan Kozmetik Üretim Tesisi’nde, üniversite için kolonya, sıvı sabun ve doğal dezenfekten imalatı yapıyoruz. Pandemi döneminde organik kolonya, kantaronlu sıvı sabun gibi özel üretimler yapmaya başladık. Ayrıca bölge insanına eğitimler veriyoruz.

YERLİ PARFÜM FORMÜLLERİ

KOZMER’in önemi nedir?

Türkiye’nin ilk ve tek Kozmetik Ürünler Uygulama Araştırma Merkezi’nde yaklaşık 30 yüksek lisans ve doktora tez danışmanlığı yaptım. Ürettiğimiz birçok yerli parfüm formülünü ticarileştirmek için yatırımcıya ihtiyaç duyuyoruz. Bakanımızın destek sözünden sonra Kozmetik Vadisi Projesi’ni tekrar canlandırmak için çalışmalara başladık. Yerli kozmetik şirketleri ve parfüm üreticileri ile işbirliği oluşturarak, Türkiye’yi dünya çapında kozmetik ve parfüm üreticisi yapabiliriz.

PARFÜM EĞİTİMİ

Türkiye; gül, lavanta gibi en kıymetli bitkilerinden elde edilen uçucu yağlarını Fransa’ya satmak yerine kendi parfüm sektörü için kullanabilir.

Katma değeri uçucu yağ ve kuru bitkiden çok daha fazla olan ürünleri bizzat üretebilir. Kozmetik Vadisi’nde parfüm eğitimleri de vermek istiyoruz. Ben, Türkiye’nin tek akademik parfümörüyüm.

VAZGEÇİLMEZ ÖZELLİKLER

“Kıymetli nano metaller içeren boyalar, kalıcı olmalarının yanı sıra saça; hacim, sağlamlık, canlılık, olağanüstü bir ışıltı, parlaklık kazandırıyor, harici uygulandığı için sağlığa zarar vermiyor. Nano partiküllerin dokusunu onarıp, düzleştirip kalınlaştırdığı saçlar daha kolay şekil alıyor, rengin ışıltısı zamanla azalmıyor. Bu özellikleri ile vazgeçilmez olacaklar.”

KRALİÇE KOKULARI

“Antik Anadolu kraliçelerinin hayatlarını, karakterlerini, o dönemde yetişen çiçekleri inceleyerek yıllarca bilgi topladım. Dünyada ilk defa onların adını taşıyan parfümler geliştirdim. Nefertiti, Semiramis, Puduhepa, Liya, bu parfümlerde ve isimlerini taşıyan kitaplarda tekrar hayat buldular.”

BİTKİSEL PEYNİR MAYASI

“TÜBİTAK projesi ile 5 bitkiden izole edilen proteaz enzimi ve bazı mantar türleri ile peynir üretmeyi başardım. Her iki projem de ticarileşebilir durumda; tek eksik yatırım sermayesi.”

13 KİTAP YAZDI

Parfüm (Laboratuvarda Yapılan Sanat), Ülkemizin Bitkisel Hammadde Kaynakları, Bitkisel Hammadde Kaynaklarımızın Ekonomik Değeri, Covid-19 (Cin Şişeden Çıktı mı), İlaç ve İksir, Şifacı, Süveyda, Setenay, Laligül, Semiramis, Puduhepa, Nefertiti, Liya isimli kitapları kaleme aldım.”

28 Eylül 2021 Salı

Etiketler : Sektörel