Koronavirüs salgını, dünyanın yaşam biçimini değiştirdi ve ekonomik düzende büyük bir karmaşa yarattı. Virüsün yayılmasını engelleme çabaları her ne kadar hayatı durdursa da gezegenimiz için iyi sonuçları da var. Virüsün yayılmasına karşı aldığımız önlemler sonucunda daha az hareket ediyor ve daha az gürültü çıkarıyoruz. Dünyanın hareketini inceleyen araştırmacılar, ulaşım ağlarının ve diğer insan faaliyetlerinin durdurulmasına bağlı olarak sismik gürültüde büyük bir düşüş yaşandığını bildiriyor.
KÜÇÜK DEPREMLER ÖLÇÜLECEK
Araştırmacılar bu gelişme sayesinde bu dönem boyunca dedektörlerin daha küçük depremleri tespit edebileceğini, volkanik aktiviteleri ve diğer sismik olayları izleme yeteneklerinin artabileceğini söylüyor.
Hareketli araçların ve endüstriyel makinaların neden olduğu titreşimlerin etkileri küçük olsa da arka plan gürültüsü üreterek sismologların aynı frekansta meydana gelen diğer sinyalleri algılama yeteneğini azaltıyor.
EKİPMANLAR DAHA HASSAS
Brüksel Kraliyet Gözlemevi’nde elde edilen veriler, Brüksel'de koronavirüsün yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin, insan kaynaklı sismik gürültünün üçte bir oranında azalmasına neden olduğunu gösteriyor. Önlemler arasında 14 Mart'tan itibaren okulların, restoranların kapatılması ve 18 Mart'tan itibaren tüm zorunlu olmayan seyahatlerin yasaklanması da yer alıyor. Söz konusu düşüş, gözlemevinin ekipmanlarının hassasiyetini artırdı ve değişik frekans aralığındaki dalgaları algılama yeteneğini geliştirdi.
ARTÇI SARSINTILAR TESPİT EDİLECEK
Washington Sismoloji Araştırma Enstitüsü'nden sismolog Andy Frassetto, pandemi önlemleri önümüzdeki aylarda devam ederse dünyanın dört bir yanındaki şehir tabanlı dedektörlerin deprem artçı sarsıntılarının yerlerini tespit etmede normalden daha iyi sonuçlar alabileceğini söylüyor.