HABER: OSMAN KUVVET
İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri Süreç Değerlendirme ve Geliştirme Çalıştayı düzenlendi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu’nun başkanlığında gerçekleşen toplantıya, İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Kaya, İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, Özel Özel Eğitim Konfederasyonu Genel Başkanı Yunus Kılıç ve Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Devrim Tarakçı katıldı. İlgili kurum yetkilileri, akademisyenler ve sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin işleyişi ve yaşadığı sorunların yanı sıra bu merkezlerin öğretim süreçleri, mevzuat, personel ve ailelerin ihtiyaçları konularında değerlendirmeler yapıldı.
EĞİTİME DESTEK
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de
20 milyon gencin örgün öğretime kayıtlı olduğunu belirterek, bu rakamın birçok ülke nüfusundan daha fazla olduğuna dikkat çekti.
İTO olarak eğitime büyük önem verdiklerini, sektörlerin de özellikle mesleki eğitime katkı sağladığını söyleyen Hazıroğlu, “Milli Eğitim ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarıyla imzalanan ‘Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’ kapsamında, İTO olarak 54 meslek lisesinin hamiliğini yapıyoruz” dedi.
Hazıroğlu, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin günümüzde etkinliğinin arttığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin geleceğinin sağlam olması için şu üç başlığın uyumlu olması gerekiyor. Bu başlıkları; kamu denetiminin etkinliği ve destekleri, eğitim kurumlarının finansman kaynaklarının güçlendirilmesi, eğitimde yenilikçi yöntemlerin takip edilmesi ve uluslararası işbirliklerinin tesis edilmesi şeklinde özetleyebiliriz.”
HASTANELERDE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, İstanbul’da özel eğitim alan yaklaşık 120 bin öğrenci olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “İstanbul’da anaokulu, ilk ve orta öğretim düzeyinde 206 özel eğitim ve rehabilitasyon kurumu bulunuyor. Toplamda 549 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi faaliyet gösteriyor. Bu kurumlarda 4 bin 106’sı kadrolu, 2 bin 197’si ücretli olmak üzere toplamda 6 bin 303 öğretmenimiz görev yapıyor. 120 bine yakın öğrencimiz için 11 binden fazla eğitimci görev yapıyor. Ayrıca hastanelerde açılan özel eğitim sınıflarında bin 18 öğrenciye eğitim veriliyor.”
ÇALIŞTAYDA ELE ALINAN KONULAR
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri Süreç Değerlendirme ve Geliştirme Çalıştayı, şu 6 ana başlıkta değerlendirildi:
Rehabilitasyon merkezlerinde personel işlemleri
Öğretmen atama süreçleri
Uzman öğreticilik
Üniversite işbirlikleri
Rehabilitasyon sürecinde tanılama ve raporlama
RAM raporlama süreçleri
ÇÖZGER süreçleri
BEP süreçleri
Rehabilitasyon merkezlerinde öğretim süreçleri
Planlama
Eğitim süreçleri
Eğitim/gelişim raporlama süreçleri
Rehabilitasyon merkezlerinde ekonomik süreçler
Seans ücretlendirilmesi
Kurum giderleri
Kurum muafiyetleri
Ailelerin beklenti ve talepleri
Aile ve merkezlerin ilişkileri
Aile, çocuk, okul-çevre ilişkileri yürütülmesi
Aile farkındalık eğitimleri
Rehabilitasyon merkezlerinin mevzuatı
Merkezlerin açılma-kapanma süreçleri
Yönetmelik
Denetim ve teftiş süreçleri