Pazar, 24 Kasım, 2024
SOYHAN ALPASLAN
Teknopark Kuluçka Merkezi firmalarından MOVE ON, sürüm ve hasat dahil tarladaki tüm süreçleri yöneten yerli otonomi sistemleri geliştiriyor. Tarımda yapay zekâ kullanımını yaygınlaştıran firma, trend teknolojileri Türk tarımına ilk elden aktarıyor. Türkiye’nin, ABD ve Çin ile eş zamanlı Tarım5.0’a geçişini sağlayan MOVE ON, tarımda tam otonomi üzerine çalışan tek yerli firma. MOVE ON’un geliştirdiği eşsiz sistemler; TAS, TASAI ve HARVESTAI, her marka ve modeldeki traktör ve tarım ekipmanında kullanılabiliyor. İnsan gücü kullanımını en aza indirip, girdi maliyetlerini düşürüyor, ürün kalitesini ve değerini artırıyor.
İstanbul Ticaret’in sorularını MOVE ON’dan Ömer Faruk Koç ve Çetin Kosifoğlu cevapladı.
ÇİFTÇİ ÇOCUKLARI MÜHENDİSLER
MOVE ON’u tanıtır mısınız?
MOVE ON olarak biz “yapay zeka tabanlı derin teknolojiler” mottosu ile çalışan çiftçi çocuğu mühendisler olarak genç ve dinamik bir startup’ız. Tarım5.0 ve endüstriyel dijital dönüşüm alanlarında sürekli ilerlemeyi ve gelişmeyi amaç edinmiş bir derin teknoloji girişimiyiz.
MULTİDİSİPLİNER YETKİNLİKLER
Yeni nesil komplike tarım teknolojilerini günümüzün ve geleceğin teknolojisi olan yapay zeka ile geliştiriyoruz. Bilgisayar, elektrik-elektronik ve mekatronik gibi multidisipliner yetkinliklere sahibiz.
MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYOR
Geliştirdiğiniz otonom çözümler neler?
Bu çözümlerimizin başında yaklaşık 1.5 yıllık Ar-Ge sürecinde geliştirdiğimiz TAS ve TASAI var. Her iki çözümümüz de girdi maliyetlerini düşürüyor, en az insan hatası ile en kaliteli ürün alınabilmesini sağlıyor. Tıpkı bir traktör operatörünün gözleri ile görüp elleri ile direksiyonu çevirmesi gibi insan yetilerini örnek alarak çalışıyorlar.
OTONOM TRAKTÖR
TASAI nasıl bir sistem?
Çin ve Amerika ile aynı anda Türkiye’yi Tarım5.0 liginde söz sahibi yapacak olan TASAI; tam otonomi sağlayan yapay zeka tabanlı otonom traktör eklentisi. TASAI ile traktörleri değiştirip dönüştürerek otonom hale getiriyoruz. Traktörün üzerine taktığımız lidar, kamera, açı sensörü ve benzeri sensörlerden aldığımız verileri yapay zeka yazılımlarımızla işliyor ve anlamlandırıyoruz. TASAI ile rota planlama, engel algılama, hat takibi, bitki sağlığı takibi ve toprak analizi yapabiliyoruz. Aynı anda operatörden de bilgi alarak traktör dümenlemesi gerçekleştirebiliyoruz.
ENGELLERİ ALGILIYOR
Gerçek zamanlı çalışan TASAI sistemleri ile traktörün üzerinde bulunan sensörler ve yapay zeka yazılımlarımız sayesinde traktörün önüne çıkan elektrik direği, hayvan, sulama kuyusu, insan ve benzeri engelleri anında algılayıp traktörü durdurabiliyoruz veya yeni rota planlaması ile traktörün işini icra etmesini sağlayabiliyoruz.
ÇİM ZAYİATINA SON
TAS’ın faydalarını anlatır mısınız?
TAS, rulo çim kesme makinaları için geliştirilen kural bazlı traktör otomatik dümenleme sistemi. Aynı anda çim kesme makinasına ve traktöre entegre olabiliyor. Yazılım, elektronik, mekanik ve hidrolik olmak üzere birçok disiplini bir arada bulunduran TAS ile çimin tarladan hasadı sırasında traktör ve makine tamamen TAS’in kontrolüne bırakılarak eller serbest sürüş yaptırılıyor. Kesim genişliğini sabit tutup, yerde kalan çim zayiatını yüzde 1’e indiriyor. Bir tuşla devreye giren TAS ile traktör yarı otonom ilerliyor. Böylece operatörün sürekli çim sırasını takip edip, direksiyona yön verme zorunluluğu kalmıyor. TAS ile sistem yarı otonom ilerlediği için tarlada kesilmeden kalan çim zayiatının önüne geçebiliyoruz. Bu sayede çim üreticilerine yaklaşık 5 ayda 80 dekar arazide yatırım geri dönüşü sağlayarak ürünlerini daha değerli hale getiriyoruz.
TAS VE TASAI
Her marka traktörde kullanılabilir mi?
Evet.. Çözümlerimiz, marka ve model fark etmeksizin bütün traktör ve tarım ekipmanlarında kullanılabiliyor. Ürünlerimiz tüm traktörlere güncelleştirme, yükseltme şeklinde eklenti olarak uygulanabiliyor.
ROBOTİK HASAT
“Yeni geliştirdiğimiz bir diğer çözümümüz ise HARVESTAI. Yapay zeka yazılımları ile kamera görüntülerinden meyve, sebze tanıma ve sınıflandırma işlemleri yapan ileri teknoloji robotik hasat teknolojisi. HARVESTAI serada sıra aralarında otomatik olarak ilerleyebiliyor. Sebze ve meyveleri olgunluklarına göre sınıflandırabiliyor ve olgunlaşan sebze ve meyveleri otonom bir şekilde hasat edebiliyoruz.”
YERLİNİN AVANTAJLARI
“TAS sistemimiz, Hollanda menşeili bir benzerinden üçte bir düşük maliyetli ve daha ileri teknolojili. Teknik destek ihtiyacı olduğunda Hollanda firması günlük 1000 Euro alırken, bu desteği biz 7/24 ücretsiz sağılıyoruz. Bekletmeden, anında müdahale ile sorunları yerinde çözüyoruz.”
TASAI’NİN ÖZELLİKLERİ
* Üst üste bindirme, çift ekim ve ekilmemiş açık alan bırakma sorunlarını önlüyor.
* Önündeki engelleri tanıyıp, uyarı vererek traktörü durdurabiliyor.
* Traktöre uzaktan müdahale etme imkanı veriyor.
* 23 milisaniyelik görüntü analizi ile gerçek zamanlı rota çıkarıyor.
* Operatör kaynaklı hataları en aza indiriyor.
* 130 dekar ve üzeri arazide yüzde 7’lik verim artışı sağlıyor.
* Yatırım geri dönüşünü bir yılda gerçekleştiriyor.
* Yakıt ve zaman tasarrufu sağlıyor.
* Rota planlama, engel algılama, hat takibi, bitki sağlığı takibi ve toprak analizi yapabiliyor
16 Ağustos 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe