HABER: SOYHAN ALPASLAN

Otistik, down sendromlu, bedensel, ağır zihinsel ve işitme engelli çocuklar için bir yaşam köyü kurmak amacıyla mücadele eden girişimci Hülya Birgül Dede, herkesin engelli adayı olduğunu hatırlatarak, toplumun tüm kesimlerinin bu konuda duyarlı olması gerektiğini söylüyor. Dede, “Anneleri öldükten sonra, öz bakımlarını bile yapamayan engelli çocuklarına ne olacağı endişesinden kurtarmak için tüm engelli çocuklarımızın bir yaşam köyüne ihtiyaçları var” diyor.

OTİSTİK OLMANIN ZORLUĞU

Hülya Birgül Dede’yi bu alanda sorumluluk almaya iten olay ise engelli bir çocuk annesinin son nefesinde çocuğunu kendisine emanet etmesi olur. Dede, o tarihten bu yana kendini engelli çocukların rehabilitasyonuna adar. Kurduğu rehabilitasyon ve eğitim merkezinde hiç yürümeyen çocukların yürüdüğünü görmek, hiç konuşamayan çocukların konuştuğunu duymak, hayatının akışını tümüyle değiştirmesine zemin sağlar. 15 yıldır özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara hizmet eden Dede, İstanbul Ticaret Odası Eğitim Meslek Komitesi’nin üyesi.

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Şimdi en büyük hedefi, engelli çocuklar için bir yaşam köyü kurmak. “Engelli çocukların eğitimden rehabilitasyona, sosyal etkinliklere kadar tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı yaşam köyleri için Hülya Dede, “Anneleri, kendi ölümlerinden sonra çocuklarına ne olacağı korkusundan kurtarmalıyız. Bu hayale hepimiz sahip çıkabiliriz” diyor. 22 yaşında otistik bir erkek çocuğu olan bir annenin oğluyla birlikte tatil yapmak istemesi üzerine yaşadığı hüzün dolu hikâyesini farkındalık oluşturmak için anlatan Dede; “Anne ve oğul yola çıkarlar. Çocuk araca binince yüksek sesle konuşmaya başlar ve çevredekiler rahatsız olup susması için uyarırlar. Anne ‘çocuğum otistik’ diye cevap verir. Anne onları duyarlı olmaya davet eder, ama nafile. Araç mola verir ve anne, tuvalet ihtiyacını dahi gideremeyen oğlunu mecburen bayanlar tuvaletine götürür. Tuvaletteki bayanlardan biri çığlık atarak, ‘Koca adamsın senin ne işin var burada’ der. Çocuk daha çok korkar ve bağırır. En sonunda anne ve oğul dönüş için başka araca biner ve arkalarında hüzün kalır.”

İLK KEZ TATİLE ÇIKTILAR

Bu olaydan sonra Dede, engelli çocukları ve ailelerini evlerinden çıkaracağı projeler hazırlar ve bu projelerine destek de bulur. Bakırköy Belediyesi’nin verdiği bir araçla Antep’e giden çocukları ve ailelerini Antep Belediyesi konuk eder. Milas Ticaret Odası ve Milas Belediyesi işbirliğinde 3 gün Milas’ta ağırlanırlar. Bodrum, Eskişehir ve Konya belediyeleri de projeye destek verir.

ENGELLİLER BULUŞSUN

Dede, su sene de engelli çocuklara ve ailelerine İstanbul’u gezdirmek ve tatil imkanı sağlamak için kolları sıvar. İstanbul’da büyük bir “Engelliler Buluşuyor” programı düzenlemek istediğini söyleyen Dede, çalışmalarını şöyle özetliyor: “Bu projeye ortak olacak hayırseverlerin çıkacağını umut ediyorum. Çünkü hâlâ hayatları boyunca tatil imkanı bulamayan engelli çocuklarımıza ve ailelerine bu fırsatı sağlamaya devam edeceğiz. Hayatları boyunca deniz görmemiş, mahallesinden çıkamamış, Anadolu’da yaşayan özel meleklerimizi İstanbul’u gezerek, görerek, yaşatarak öğretebilmek ve tüm insanların dikkatini çekebilmek adına İstanbul’da ‘Engelliler Buluşuyor’ adı altında büyük bir program yapabiliriz.”

ENGELLİ İSTİHDAMI İÇİN BİZİ ARAYIN

Hülya Birgül Dede, engelli istihdam etmek isteyen ve bulamayan işyerlerine İstanbul Ticaret aracılığı ile şu mesajı gönderdi: “İTO’da birçok arkadaşımın engelli istihdam etmek istediğini ama bulamadığını öğrendim. Bunu istiyorsanız bize başvurmanız yeterli.”

ENGELLİ ÇOCUKLAR YAŞAM KÖYÜ HAYAL OLARAK KALMASIN

Türkiye’de bir ilk olacak bu projede, her detay engelli bireyler düşünülerek yapılacak. İçinde çocukların kalabileceği yurtlar, eğitim alacakları okullar, çalışabilecekleri atölyeler, spor yapabilecekleri alanlar ve oynayabilecekleri parklar olacak. Bir kampus yapılanmasında olması hedeflenen yaşam köylerinde çocukların tüketici konumundan üretici konumuna geçebilecekleri ve garson olarak çalışabilecekleri kafeler ile restoranlar yer alacak.

12 Haziran 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem