Yapay zeka alanında geliştirdiği modellerle teknoloji dünyasında önemli bir konum edinen OpenAI, şimdi de donanım tarafında dikkat çeken bir adım attı. Şirket, Apple’ın efsanevi tasarımcısı Jony Ive tarafından kurulan yapay zeka donanım girişimi io’yu 6,5 milyar dolar değerindeki bir anlaşmayla bünyesine kattığını duyurdu. Bu satın alma, OpenAI’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük yatırım olarak öne çıkıyor.
ESKİ APPLE EKİBİ
OpenAI, daha önce yüzde 23’lük bir hisseye sahip olduğu io için bu kez 5 milyar dolarlık öz sermaye ödemesiyle birlikte şirketin tamamını devraldı. Bu birleşmeyle birlikte 55 kişilik io ekibi de OpenAI bünyesine dahil edildi. Ekipte, Apple’da Jony Ive ile birlikte çalışmış deneyimli mühendis ve tasarımcılar Scott Cannon, Tang Tan ve Evans Hankey gibi önemli isimler bulunuyor.
ARAYÜZLER YENİDEN TANIMLANIYOR
OpenAI ve Jony Ive tarafından yapılan ortak açıklamada, bilgisayarların artık görebildiği, düşünebildiği ve anlayabildiği vurgulandı. Ancak bu gelişmiş kabiliyetlere rağmen kullanıcı deneyimlerinin hâlâ geleneksel ürünler ve arayüzler tarafından şekillendirildiği belirtildi. Yeni hedef ise bu etkileşim biçimini baştan aşağı yeniden tanımlamak.
SAN FRANCISCO MERKEZ OLACAK
OpenAI tarafından yapılan açıklamada, ilham veren, kullanıcıyı güçlendiren ve etkinleştiren ürünler geliştirmeye odaklanan io ekibinin artık San Francisco’daki araştırma, mühendislik ve ürün ekipleriyle yakın bir şekilde çalışacağı belirtildi. Böylece yapay zekanın günlük yaşama entegre edildiği tüketici donanımlarının geliştirilmesinde yeni bir sayfa açılmış oldu.
EKRANIN ÖTESİNE GEÇİŞ
OpenAI CEO’su Sam Altman, X platformunda yaptığı paylaşımda, Jony Ive ile ortaklık yapmaktan büyük heyecan duyduğunu ifade etti. Altman, Ive’ı dünyanın en iyi tasarımcısı olarak gördüğünü belirtti. Jony Ive ise son 30 yılda edindiği tüm deneyimlerin kendisini bu noktaya getirdiğini ve geliştirilen ilk cihazın hayal gücünü tamamen ele geçirdiğini söyledi.
İkilinin son iki yıldır sessiz sedasız şekilde insanlar ile makineler arasındaki arayüzü yeniden tanımlayacak prototipler üzerinde birlikte çalıştıkları biliniyor. Geliştirilen ürünün kullanıcıları “ekranların ötesine” taşıması hedefleniyor. Bloomberg’in aktardığına göre, ekip, daha doğal ve sürükleyici deneyimler sunan yapay zeka araçları oluşturmayı amaçlıyor.
YENİ NESİL CİHAZLAR
OpenAI tarafından paylaşılan bir videoda, yapay zeka ile etkileşimin mevcut telefon ve dizüstü bilgisayarlarla oldukça hantal kaldığı ifade edildi. Şirketin amacı, yeni nesil yapay zeka destekli bilgisayarlar geliştirmek olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda geliştirilen ilk yapay zeka destekli donanımın 2026 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor.
STRATEJİK İŞE ALIMLAR
OpenAI, donanım alanındaki hamlelerini güçlendirmek adına geçtiğimiz günlerde önemli bir ismi daha bünyesine kattı. Meta’nın artırılmış gerçeklik projesi Orion’un eski başkanı Caitlin “CK” Kalinowski, artık OpenAI’nin robotik ve tüketici donanımı alanındaki çalışmalarına liderlik edecek. Ayrıca şirket, büyük ölçekli yapay zeka modellerine odaklanan robotik girişim Physical Intelligence’a da yatırım yaparak bu alandaki kararlılığını pekiştirdi.
LOVEFROM BAĞIMSIZ KALACAK
Satın almanın bir parçası olarak, Jony Ive’ın tasarım firması LoveFrom da OpenAI ve io projelerinde önemli yaratıcı ve tasarım sorumlulukları üstlenecek. Ancak LoveFrom’un bağımsız bir kuruluş olarak kalmaya devam edeceği vurgulandı.
REKABET KIZIŞIYOR
Piyasa değeri 300 milyar dolara ulaşan OpenAI, Google, Anthropic ve Elon Musk’ın xAI şirketiyle giderek daha yoğun bir rekabetin içine giriyor. Ive’ın donanım tasarım ekibinin şirkete katılması, OpenAI'nin bu rekabette öne geçerek jeneratif yapay zekayı fiziksel dünyaya entegre etme çabalarına ivme kazandırabilir.
Öte yandan, duyurunun ardından Apple hisselerinde yüzde 2’lik bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, Jony Ive’ın yeniden ürün geliştirme sahnesine dönüşünün Apple üzerinde yaratabileceği baskıya işaret ediyor.