tatil-sepeti

Okyanuslar, hava koşullarının ve rüzgarların etkisiyle sürekli değişen, hareketli sulardır. Bir insan, bir gemi ya da bir nesne, hele de sert mevsim koşullarının sürdüğü dalgalı, çalkantılı sularda kaza geçirdiğinde ya da kaybolduğunda ardından başlayan arama kurtarma faaliyeti okyanusların karmaşık, sürekli değişen dinamikleri sebebiyle çoğunlukla çetrefilleşirve gecikir.

ODAK BÖLGELERİ

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, Woods Hole Oşinografi Enstitüsü ve Virginia Tech’deki araştırmacılar, diğer paydaşlar ile okyanusların değişken doğasını daha iyi anlayabilmemizi sağlayacak bir algoritma geliştirdi.

Bu yeni teknik, okyanus akıntılarını, yüzey rüzgarlarını, dalgaların gücü ve yönü gibi okyanus koşullarını analiz eden, en önemlisi yüzen nesnelerin bir araya gelebileceği okyanusun odak bölgelerini gerçek zamanlı olarak belirleyen yeni bir algoritma.

ZAMANINDA TAHMİN

Odak noktaları parametreler değiştikçe farklı bölgelere kayabiliyor ama okyanus her zaman bir yerlerde odak noktası oluşturuyor. Önemli olan bir kaza sonucu o an tüm verileri değerlendirip, odak noktalarının nerede oluştuğunu zamanında, geç kalmadan tahmin edebilmek.

Prof. Thomas Peacock, “Sağladığımız bu yeni teknik, odakların nerede olacağını tahmin etmek için çeşitli modellerde çalıştırılabilir. Bu sayede arızalıgemi veya kayıp kişi için en olası yerler bulunabilir” dedi.

SAHA DENEYLERİ

Ekip, tekniğin çalışabilirliğini okyanustaki çeşitli yerlerde insan şekilli mankenleri denize atarak saha deneylerinde gösterdi. Birkaç saat içinde nesnelerin, mevcut okyanus koşullarına bağlı olarak algoritmanın tahmin ettiği bölgelere ulaştığı görüldü.

18 Haziran 2020 Perşembe

Etiketler : Teknoloji