tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

İnsansız hava araçları, ‘drone’lar, bir süredir teknoloji haberlerinin ilk sıralarını işgal ediyor. Yeni buluşlarla bu hava araçlarına çok çeşitli fonksiyonlar yükleniyor. Her gün yeni bir buluşa eşlik ediyorlar. Günlük hayatta oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlandılar. Özellikle görüntüleme, fotoğraf ve video çekimi yapma işlerinde sıklıkla tercih edilir oldular.

HAYAT KURTARICI

Eskiden hava çekimi yapmak meşakkatli bir işken bugün pratik ve çok daha ucuz bir meşguliyete dönüştü. İnsansız hava araçları hayatımızı kolaylaştırmanın yanında bazen de hayat kurtarıcı görevler üstleniyorlar! Örneğin arazi şartlarının elverişli olmadığı durumlarda kan veya organ nakliyesinde görev almaya başladılar! Dağlar aşıp, ormanlar, ırmaklar geçip, hayat kurtarıyorlar. Bunun gibi hayati vazifelerinden başka internetten aldığınız bir ürünü kapınıza getirmek gibi görevleri de edinmek üzereler. Bu araçlar ile ilgili pek çok proje çeşitli alanlarda devam ediyor. Kesin olan bir şey varsa, o da gelecekte ‘drone’lardan çok daha fazla faydalanacak olmamız. Ancak ‘drone’lar ile ilgili tüm gelişmeler sivil hayat ile ilgili ve aynı sevimlilikte değil. Unutmamak lazım ki, ‘drone’lar günlük hayatımıza askeri alandaki kullanımlarının ardından girdi ve askeri alanda da gelişimlerini sürdürüyorlar. Ayrıca kendilerine yeni yerler de açmaya başladılar.

OPERASYONLAR İÇİN

Yapay zeka ve yapay zekanın sınırının ne olacağı tartışmaları devam ede dursun ABD Florida merkezli Duke Robotics firması TIKAD ismini verdikleri silah kullanabilen drone projelerini kamuoyu ile paylaştı. Elbette bu insansız hava araçları uzaktan kumanda ediliyor olacaklar ve yapay zekaya sahip değiller. Fakat teknolojik gelişmeler söz konusu olduğunda birkaç adım sonrasını da öngörmek gerekiyor. Duke Robotics firmasının duyurduğu TIKAD adı verilen silah kullanabilen insansız hava aracının, özellikle meskun mahallerde yapılacak terör operasyonlarında kullanılması düşünülüyor. Bu ‘drone’lar ile güvenlik güçlerinin kaybının yanı sıra, nokta atışı yaparak sivillerin de zarar görmesinin engellenmesi planlanıyor.

EL BOMBASI TAKILABİLİYOR

Silah bağlanabilen ‘drone’lara yarı otomatik tüfekler ve hatta el bombaları da takılabiliyor. TIKAD projesi yıllardır geliştiriliyor. 2015’te kullanılan bir prototip geliştirilirken, özellikle silahın geri tepmesinden kaynaklanan sorunlar halledilmiş.

DÜNYANIN EN BÜYÜK DATA MERKEZİ

Data merkezleri soğutma için çok yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor. Microsoft, su ile soğutulan bir data merkezini denizin dibine inşa ederek, bu sorunla başa çıkmaya çalışmıştı. Şimdi ise Norveç’te dünyanın en büyük data merkezi inşa ediliyor. Kuzey’de kutup bölgesinde inşa edilecek olan bu merkez, bulunduğu bölgenin doğal olarak soğuk olmasından sonuna kadar faydalanacak!

ÜÇ BİN İSTİHDAM

Projenin arkasındaki şirket Kolos, büyük ölçekli bir data merkezi inşa etmek için kutup bölgesinin çok uygun olduğunu iddia ediyor. Ballangen kasabasının yakınında bir arazi bu proje için ayrıldı. Üstelik buranın tüm enerji ihtiyacı, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek. Rüzgar enerjisi ve etrafta bulunan ırmaklardan elde edilecek hidroelektrik enerji ile tesisin enerji ihtiyacı yüzde 60 azalmış olacak. Tesisin enerji ihtiyacı ise rekor seviyede olacak; 1000 MV.

Üç bin kişiye kadar istihdam oluşturması beklenen proje için Kolos, HDR isimli mimarlık şirketi ile anlaştı.

12 Eylül 2017 Salı

Etiketler : Teknoloji