Bilim insanları, Oort Bulutu’nun yapısı ve düzenini anlamak için kuyruklu yıldızların yörüngelerinden faydalandılar. NASA’nın Pleiades süper bilgisayarı, Güneş Sistemi’ni çevreleyen ve buzlu nesnelerden oluşan geniş Oort Bulutu hakkında önemli bulgular sağladı. Yeni araştırmalar, Oort Bulutu’nun uzun süredir varsayıldığı gibi basit bir küresel yapıdan çok daha karmaşık bir şekle sahip olabileceğini ortaya koydu.
Southwest Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları tarafından yürütülen çalışmaya göre, Oort Bulutu’nun iç kısmı, küçük bir galaksiye benzeyen spiral bir disk şeklini andırıyor. Bu keşif, Güneş Sistemi’nin en dış sınırlarına dair mevcut anlayışı kökten değiştirebilir.
OORT BULUTU’NU İNCELEMENİN ZORLUĞU
Binler ile yüz binlerce Astronomik Birim (AU) arasında uzanan Oort Bulutu, Güneş Sistemi’nin oluşumundan kalan buzlu cisimler, cüce gezegenler ve uzun dönemli kuyrukluyıldızlara ev sahipliği yapıyor. Kuiper Kuşağı ve bilinen gezegenlerin çok ötesinde yer alan bu bölge, Güneş Sistemi’nin dış sınırlarını belirliyor.
Ulaşılması son derece güç olan Oort Bulutu’na, en hızlı uzay sondalarının bile ulaşması yüzlerce yıl sürerdi. NASA’ya göre, Voyager 1 sondası saatte 1,6 milyon kilometre hızla ilerlese bile Oort Bulutu’na girişi 300 yıl, çıkışı ise yaklaşık 300 bin yıl alır.
Oort Bulutu’nun iç kenarının Güneş’ten 2.000 ile 5.000 AU uzaklıkta olduğu, dış kenarının ise 10.000 ile 100.000 AU’ya kadar uzandığı belirtiliyor. Bir AU’nun Dünya ile Güneş arasındaki yaklaşık 150 milyon kilometrelik mesafeye eşit olduğu düşünülürse, bu mesafe uzayın ne denli derin olduğunu gösteriyor.
Böylesine uzak ve karanlık bir bölgede yer alan cisimleri doğrudan gözlemlemek neredeyse imkansız. Bu yüzden bilim insanları, Oort Bulutu hakkında bilgi edinmek için büyük ölçüde uzun dönemli kuyruklu yıldızların izlerini ve bu nesnelerin bıraktığı izleri analiz ediyor.
SPİRAL ŞEKİLLİ BİR İÇ YAPI
NASA destekli bu son çalışmada araştırmacılar, Oort Bulutu’nun düzenini anlamak için kuyruklu yıldızların yörüngelerini ve Güneş Sistemi’ne olan hareketlerini inceledi. Araştırma ekibi ayrıca Güneş Sistemi’nin iç dinamikleriyle birlikte, komşu yıldızların ve Samanyolu’nun merkezinin Oort Bulutu üzerindeki kütle çekim etkilerini de modelledi.
SAMANYOLU GİBİ SPİRAL YAPIYA SAHİP
Pleiades süper bilgisayarında yapılan simülasyonlar, Oort Bulutu’nun iç kısmının Samanyolu’nun diskine benzeyen spiral bir yapıya sahip olduğunu gösterdi. Güneş’ten 1.000 ila 10.000 AU uzaklıkta başlayan bu sarmal yapı, yaklaşık 15.000 AU mesafeye kadar uzanan kollar oluşturuyor.
Araştırma ekibi, çalışmada şu ifadelere yer verdi: “Galaktik gelgit, cisimleri dağınık diskin dışına çekmeye çalışırken, Oort Bulutu’nun iç kısmında fiziksel olarak 15.000 AU uzunluğunda sarmal bir yapı oluşturur. Bu sarmal yapı, oluşumundan günümüze kadar varlığını sürdürür.”