tatil-sepeti

Kültür ve Turizm Bakanlığı istatistiklerine göre müze kart satışı 2023’ün ilk 7 ayında 2 milyon 151 bin 988’e ulaştı.


Türkiye’de müze ve ören yerlerine bir yıl boyunca sadece 60 liraya sınırsız giriş olanağı sunan Müze Kart, en pahalı müze giriş ücretinde tek seferde yüzde 86 fiyat avantajı sağlıyor. Sınırsız giriş imkanı da eklendiğinde bu avantajı hesap etmek dahi mümkün olmuyor. 

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yılın ilk 7 ayında Müze Kart satışlarının rekor seviyeye ulaştığını duyurdu. Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerine vatandaşların ulaşımını kolaylaştırabilmek üzere fiyatı 70 liradan 60 liraya düşürerek sabitlenen Müze Kart, yılın ilk 7 ayında 2 milyon 151 bin 988 kişiye ulaştı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın tamamı için 2 milyon 930 bin 653 olarak kayıtlara geçmiş ve tüm zamanların rekoru kırılmıştı. Yılsonunda bu rakamın katlanarak yeni bir rekora imza atılması bekleniyor. Müze Kart, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı en pahalı giriş ücreti olan 450 TL ile karşılaştırıldığında tek seferde yüzde 86 fiyat avantajı sağlıyor. İşte Müze Kart’a dair ipuçları:


 

15 YILDIR HİZMETTE 

 

Müze Kart uygulaması, ilk olarak 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay zamanında başlatıldı. O zaman fiyatı 20 lira olarak belirlenen Müze Kart, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 185 müze ve 130 ören yeri için geçerli olmak üzere hizmet vermeye başladı. Müze Kart’ın 15 yıldaki fiyat değişimi 40 TL oldu. O yıllarda kartın online satışı yoktu. Kart satışları, tüm müze ve ören yerlerindeki gişelerden, Ankara Müzekart Merkez Ofisi’nden ve seyahat acentelerinden yapılıyordu.

 

NEREDEYSE TAMAMI 

 

Her yıl kapsamı genişletilen Müze Kart, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığı bünyesindeki 350’den fazla müze ve ören yerinde geçerli. Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 358 müze ve ören yeri, Milli Saraylara da bağlı 18 müze bulunduğu dikkate alındığında Müze Kart’ın neredeyse tüm müze ve ören yerlerinde geçerli olduğu ortaya çıkıyor. 

 

YOĞUN YERLER KAPSAM DIŞI 

 

Müze Kart, sadece Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Harem Dairesi, Aya İrini Anıtı, Beykoz Cam Müzesi, Efes Örenyeri içerisinde bulunan Yamaçevler, Göreme Açıkhava Müzesi’ndeki Karanlık Kilise, Sedir Adası, İstanbul Sinema Müzesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki Serçe Limanı Cam Batığı Sergi Salonu bölümünde geçerli değil. Kart, aşırı yoğunluğa yol açan ziyaretçiler nedeniyle tarihi yapının muhafaza edilemeyeceği düşünülen yerlerde kapsam dışı kalıyor. Bu yerler ekstra ücret ile gezilebiliyor. 

 

ONLİNE ALINABİLİYOR 

 

Müze Kart, satın alındığı tarihten itibaren bir yıl geçerli oluyor ve bir müzeye istenilen sayıda giriş imkanı sağlıyor. Ayrıca Bakanlıkça belirlenen satış noktalarının haricinde Müze Kart’ı online almak da mümkün. Aynı siparişte en fazla 10 adet Müze Kart sepete yüklenebiliyor. Ayrıca hediye olarak da Müze Kart alınabiliyor. Ancak hediye alınan kişinin daha sonra bu kartı kişiselleştirmesi gerekiyor. Zira Müze Kart da kişiye özel olma özelliği taşıyor.


 

TELEFONA YÜKLENEBİLİYOR

 

Müze Kart aldıktan sonra telefona yüklenen mobil uygulama ile Müze Kart olmadan da kartın avantajlarından faydalanmak mümkün. 

 


İLK TERCİH MEVLANA MÜZESİ

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerleri arasında Konya Mevlana Müzesi, 2023’ün ilk 7 ayında 1 milyon 664 bin 437 ziyaretçi ile en çok ziyaret edilen müze oldu. İzmir Efes Ören Yeri; 1 milyon 151 bin 511 ziyaretçi ile ikinci, Denizli Hierapolis (Pamukkale) Ören Yeri ise 1 milyon 149 bin 843 ziyaretçi ile üçüncü sırada yer aldı.

 

GENÇLERE ÜCRETSİZ

 

Müze Kart, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Müze Kart GNS uygulaması ile 18-25 yaş arası gençlere hediye ediliyor. Müzekart GNS; ‘Genç Ne Sever’ platformu tarafından gençlere veriliyor ve Müze Kart’ın geçerli olduğu her yerde geçerli oluyor. Müze Kart’tan farklı olarak dijital olan bu kart, 13 Temmuz-13 Ekim tarihleri arasında ziyaret edebilme imkanı sağlıyor.

04 Eylül 2023 Pazartesi