Mobilyada büyük başarı 2 fuar merkezinde tek fuar

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi’nde eşzamanlı düzenlendi. Böylelikle 2 ayrı fuar merkezinin güçlerini birleştirmesiyle 26 salonda büyük sergileme gerçekleşti.

Giriş: 29.01.2024 - 11:02
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

Toplam 250 bin metrekarelik alanda, 1000’e yakın firma ürünlerini sergileme imkanı buldu. Sinerjiyi yakalayan mobilyacılar, küresel pazarda ilk 5 ülke hedefi için 2025, 2026 ve 2027 takvimini bugünden hazır etti.

 

Alanında dünyanın en büyük üç fuarından biri olan ‘Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı-IIFF 2024’, Türkiye’den ve dünyadan ziyaretçilerini ağırladı. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından MOS Fuarcılık ve Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. işbirliğiyle Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi’nde eşzamanlı düzenlenen fuar açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Bakan Bolat, son 20 yılda Türk malı imajının Avrupa’da ve dünyada kalitenin, tasarımın, dayanıklılığın, markanın, hızlı teslim ve başarılı satış sonrası hizmetin adeta simgesi haline geldiğini söyledi.

 

İLK DEFA 26 SALONDA

 

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye’de ilk defa 26 salonda, 2 ayrı fuar merkezinin güçlerini birleştirdiğini ve bu fuarı organize ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Bundan iftihar ediyoruz. 2004 yılında mobilya sektörünün ihracatı 250-300 milyon dolar civarındaydı. Arkadaşlarımız ‘Hedefimiz 2010’da 1 milyar doları yakalamak’ diyorlardı ama bu ütopik bir hedef gibi kendileri de pek inanmadan söylüyorlardı. Bunu başardılar ve gerçekten bugün baktığımızda ihracatımızda hamdolsun 4.5 milyar dolar seviyesine ulaştılar. 2028 hedefi 375 milyar doların içinde 20 milyar dolar. 12 milyar doları mobilya, 8 milyar doları ağaç ürünleri olmak üzere inşallah bu hedefi yakalayacaklar.” 

 

FUAR DESTEĞİNE DEVAM

 

Bolat, Türk mobilya sektörünün dünyada 36. sıradan 2021’de 11’inci, 2022’de 9’uncu ve 2023’te 7’nci sıraya yükseldiğinin altını çizdi. Bunun büyük bir başarı olduğunu belirten Bolat, “Dünya mobilya ihracatında pazar payımız 2002’de yüzde 0.43. 2022 yılında yüzde 2’ye ulaştık. 5 kat bir büyüme sergilemiş olduk. Tasarımdan markalaşmaya ve çevreye duyarlı ürünlerden kaliteli dizayna varıncaya kadar mobilya sektörümüz katma değerini artırarak yoluna devam ediyor” diye konuştu. 

 

Fuara katılımcı firma başına 222 bin 500 lira üst limitine kadar destek olduklarını söyleyen Bolat, “İnşallah 2025’te artarak bu desteğe devam edeceğiz. Yurt dışından alım heyetlerinin gelmesini organize ediyoruz. O masrafları da karşılayarak hibe desteği veriyoruz” dedi. 

 

DÜNYADAN HIZLI BÜYÜME

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise küresel mobilya sektörünün 300 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını kaydederek, Türkiye’nin son 20 yılda mobilya  ihracatında 25 basamak birden yükselmeyi başardığını anlattı. Mustafa Gültepe, son 20 yılda küresel mobilya ihracatı yüzde 220 artarken, Türkiye’nin bu dönemde mobilya ihracatını yüzde 730 artırdığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bu gelişmeler son derece değerli. 2023 yılı verileri geldiğinde, sektörümüzde küresel talep daralmasının etkilerini daha net bir şekilde göreceğiz. Bu yıl sektörümüzden büyük beklentilerimiz var. Mobilya, ağaç ve orman ürünleri sektörümüz için bu yıl 10 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledik. 2028’de ise bu sektörde ihracatımızı 20 milyar dolara çıkarmayı öngörüyoruz. Ülkemizin dünyada en çok mobilya ihraç eden ilk 5 ülke arasında yer alabilecek potansiyeli olduğunu düşünüyorum.”

 

HEDEF, KÜRESELDE İLK 5’E GİRMEK

 

Açılışta konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, fuarın hayırlı uğurlu olmasını diledi. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise açılışta fuara ilişkin bilgiler verdi. Buna göre, küresel mobilya ihracatında ilk 5’e girmeyi hedefleyen ve alanında dünyanın en prestijli 3 fuarından birini düzenleyen Türk mobilya sektörü, 2028’de 12 milyar dolarlık ihracat öngörüyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’na 1000 civarında firma, 3 binden fazla markayla katılırken, 200 bin ziyaretçinin hem trendleri görmek hem de yeni işbirlikleri sağlamak için geldiği kaydediliyor. Üreticiler ile dünyanın önemli satın alıcılarını bir araya getiren ve milyar dolarlık işbirliklerine zemin oluşturan fuarın 2025, 2026 ve 2027 takvimi bugünden hazırlandı.

 

DEVRİMSEL BİR SÜREÇ

 

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, çok önemli bir fuarın açılışını yaptıklarını belirterek, “Burada bir konunun altını çizmek istiyorum. İstanbul’un iki fuar merkezi evrimsel bir şekilde devrimsel bir süreç hayata geçirdi. Bu fuar, her iki fuar merkezinin aklıselim yaklaşımı ve sektörün olumlu katkısıyla şu anda İstanbul’da iki fuar merkeziyle yapılan tek fuar olma niteliğini taşıyor” diye konuştu. 

 

Avdagiç, toplam 250 bin metrekarelik alanda, 1000’e yakın firmanın ürünlerini sergilediğini bildirdi.