tatil-sepeti

HABER: CANAN BİLGİN

Ucuz, temiz, güvenli ve neredeyse sınırsız enerji olarak değerlendirilen nükleer füzyon, hâlâ keşfedilmeyi bekliyor. Küresel ısınmaya ciddi oranda katkıda bulunması öngörülen nükleer füzyon enerjisi elde etmek için ABD ve Avrupa’da hükümetler yarım asırdan fazla süredir milyarlarca dolar yatırım yaptı.

FÜZYON ÇAĞI GELİYOR

Atomlara nitelik değiştirme ile enerji elde etme rüyasını terk etmeyen bilim dünyası, nükleer füzyonun yakın gelecekte hayata geçirileceğinden şüphe etse de Amerikalı milyarderler nükleer füzyon bilmecesini çözmek için servetlerini ayırıyor. Kendi teknikleriyle ucuz, temiz ve sürdürülebilir füzyon enerjisi elde etmeyi ve bunu ticarileştirmeyi planlayan cesur girişimciler, kurdukları şirketlerle enerji sahasında da kıyasıya rekabete hazırlanıyor. Ve onlara göre, “Füzyon Çağı geliyor.”

CESUR GİRİŞİMCİLER

Sınırsız enerjinin çekim alanına kapılan milyarderlerden biri Amazon.com’un kurucusu ve CEO’su Jeffrey P. Bezos. Bezos, Kanada’da faaliyete geçirdiği General Fusion’a bugüne kadar 94 milyon dolar yatırım yaptı. Microsoft’un kurucusu Paul Allen da Kaliforniya’da Tri Alpha Energy adlı şirketiyle bu alandaki yarışta “Ben de varım” dedi. Allen, şirkete 200 milyon dolar yatırdı.

Dünyada en çok kullanılan online ödeme sistemi PayPal’ın kurucularından Peter Thiel ise ABD’nin Seattle kentinde faaliyete geçirdiği Helion Energy ile üçüncü bir füzyon girişimcisi oldu. Araştırmacılar sürdürülebilir nükleer füzyon enerjisine ulaşılmasına uzun zaman olduğunu söylese de nükleer füzyon girişimcileri deneylerinden ve dünyanın enerji sorununun çözüleceğinden oldukça emin.

5 YILDA ÜRETİLECEK Mİ?

Nükleer füzyon alanında sürdürülen diğer araştırmalarda da iddialı hedefler ortaya konuldu. Amerikan teknoloji devi Lockheed Martin’in geçen yıl yaptığı ve 5 yıl içinde kullanılabilir bir prototip üretebileceğini, 2022’de de pazarlanacak versiyonunu hazırlayabileceğine ilişkin açıklaması füzyon çalışmalarını daha da hızlandırdı.

1 KAŞIK HİDROJEN 28 TON KÖMÜRE EŞİT

Küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunacak nükleer füzyon ucuz, güvenli, temiz, erişilebilir ve neredeyse sınırsız bir enerji alternatifi sunabilir. Gücünü güneşten alan, hava kirliliği oluşturmayan nükleer füzyon, rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinden daha ‘kara dostu’ olarak tanımlanıyor. Nükleer füzyonda, iki atom çekirdeğinin birleşmesi, büyük bir enerji salınımına yol açıyor. Füzyonu sağlayan yakıt ise iki zararsız hidrojen izotopu olan döteryum ve trityum. Bir çorba kaşığı sıvı hidrojen yakıtından 28 ton kömür kadar enerji elde edilebileceği belirtiliyor.

30 Ekim 2015 Cuma

Etiketler : Teknoloji