Milli uçak gemisine ikinci adım

Ülkelerin askeri güçlerinde önemli paya sahip olan uçak gemileri, dünyada sadece 15 donanmada bulunuyor. Geçen yıl TCG Anadolu gemisini envanterine kazandıran Türkiye, uçak gemisi tasarım kararını da ilan etti. Türkiye, bu şekilde kara ve hava projelerinin ardından denizde de gücünü artıracak.

Giriş: 15.01.2024 - 08:36
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 


 

HABER: OSMAN KUVVET

 

Uçak gemileri, ülkelerin savunma gücüne önemli katkı sunuyor. Şubat 2023 itibariyle dünyada 15 donanma tarafından işletilen 50 aktif uçak gemisi (bir kısmının asli görevi amfibi hücum gemisi) bulunuyor. ABD donanması, her biri yaklaşık 80 savaş uçağı taşıyan 11 büyük nükleer enerjili uçak gemisiyle başı çekiyor. Ayrıca Çin, İngiltere, Hindistan, Rusya, İtalya ve Fransa, uçak gemisine sahip ülkelerden bazıları. 

 

PROJE KARARLARI

 

Türkiye de geçtiğimiz yıl, çok maksatlı amfibi gemisi (LHD) TCG Anadolu ile bu kulübe girdi. Türk savunma sanayi, insansız hava araçlarının yanı sıra deniz unsurları için yeni projelere odaklandı. Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’nda, yerli ve milli uçak gemisi için önemli bir karar alındı.

 

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Askeri gemi projeleri kapsamında uçak gemisi tasarım aşaması kararı alındı” denildi. Açıklamada, ayrıca şu gemilerin inşasına yönelik karar alındığı belirtildi: 

 

* MİLGEM 9-10-11-12. gemileri (I sınıfı fırkateynler)

 

* Açık deniz karakol gemileri

 

* Yeni tip çıkarma gemileri

 

* Yeni nesil mayın avlama gemisi 

 

* Milli hücumbot

 

GÜÇ KATIYOR

 

Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’nda tasarımı gündeme gelen uçak gemileri, açık denizde avcı savaş uçaklarının yanı sıra helikopterler için de pist oluyor. Bu gemiler sadece kalkış ve inişler için değil, zırhlı araç, hücumbot ve binlerce personel taşımak için de kullanılabiliyor. Uçak gemileri, bu özellikleri ve kapasitesi sayesinde ülkelerin donanmaları açısından büyük önem arz ediyor. 

Çok maksatlı amfibi gemisi (LHD) ise yüzeyi pistten oluşuyor fakat bu pist uçak kaldırmak için değil, uçakları ve diğer unsurları bir yerden diğer noktaya taşıyabilmek için kullanılıyor. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte F35-B uçakları dikey iniş kalkış yapabildiği için LHD’lerden de uçak kalkması mümkün. Öte yandan LHD, daha çok asker, mühimmat ve zırhlı araç taşımak için kullanılıyor. 

 

UÇAK GEMİLERİNİN ATALARI

 

USS Pennsylvania gemisi, 1910 yılında değişiklikler yapılarak uçak gemisine dönüştürüldü. Ancak 1914 yılında denize indirilen HMS Ark Royal, uçakların iniş kalkış yaptığı pist eklenerek ilk uçak gemisi olma unvanına sahip oldu. Daha sonra uçak gemisi olarak tasarlanıp inşa edilen ilk üç gemi: 

 

* HMS Argus: Birleşik Krallık (1918)

 

* USS Langley CV-1: ABD (1920)

 

* Hoşo: Japon İmparatorluğu (1920)