Türk savunma sanayi tarafından son dönemde geliştirilen milli teknoloji ürünler, NATO tatbikatından başarıyla geçti. NATO’nun Müttefik Dönüşüm Komutanlığı öncülüğünde, Polonya’nın Bydgoszcz kentindeki Ortak Kuvvet Eğitim Merkezi’nde geçen ay CWIX 2019 tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, komuta ve kontrol kabiliyetleri ile bilgi teknolojisi hizmetleri arasındaki birlikte çalışabilirlik test edildi.
Tatbikatta, HAVELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca geliştirilen yeni nesil savaş yönetim sistemi Advent açısından önemli bir gelişme yaşandı. Advent Taktik Data Link Modülü’nün (DLP) NATO ülkelerinin taktik data link sistemleriyle tam uyumluluk içinde çalıştığı ortaya koyuldu.
Advent Taktik Data Link Modülü; Finlandiya, İspanya, Almanya, Çekya, İtalya, Danimarka, ABD ve NATO’ya özel sistemlerle yapılan testlerde, Link 11, Link 16 ve Link 22 ağları üzerinden, NATO üyesi ülkelerin askeri alandaki standartlarını belirleyen bütün işlevleri ve taktik veri alışverişini başarıyla gerçekleştirdi. NATO ACCS, NATO IOTA ve Cloud 22 referans sistemleri ile yüzde 100 uyumlu çalışabildiği de gösterildi. Bu gelişmeler doğrultusunda, FMN Spiral 2 seviyesinde Türkiye’nin taktik data link kabiliyetinin sertifikasyonu sağlandı. Türk mühendislerce yaklaşık 6 milyon satır kod yazılması sonucu ortaya çıkan Advent, dünyanın önde gelen gelişmiş savaş yönetim sistemlerinden biri olarak gösteriliyor.
İLİM YAYMA BİLİM ÖDÜLLERİ VERECEK
İlim Yayma Vakfı’nın; Türkiye’deki bilimsel çalışmaların ve araştırmaların teşvik edilmesi, bilimsel faaliyetlerin özendirilmesi, milli sorunlara çözüm üretebilecek yöntem ve metotların geliştirilmesine öncü olması amacıyla düzenlediği İlim Yayma Ödülleri üç kategoride verilecek. ‘Sosyal Bilimler’ ve ‘Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri’ kategorisindeki ödüle doğrudan başvuru ile ‘Büyük Ödül’ kategorisine ise aday gösterme yöntemiyle aday olunabiliyor. ‘Büyük Ödül’ kategorisi için 300 bin TL, ‘Sosyal Bilimler’ ile ‘Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri’ kategorilerinin her biri için 100 bin TL olmak üzere seçilen çalışmalara toplam 500 bin TL değerinde ödül verilecek. İlim Yayma Ödülleri için son başvuru tarihinin ise 31 Temmuz 2019 olduğu açıklandı.