HABER: OSMAN KUVVET
TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından üretilen ilk milli helikopter motoru TS1400, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde geliştirilip, üretilen ilk yerli genel maksat helikopteri Gökbey ile semada olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle katıldığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yer aldığı törenle TEI-TS1400 motoru görücüye çıktı. TS1400, 700 kişilik bir ekip tarafından 3 yılda tamamlandı. Türk mühendislerinin tasarlayıp, geliştirdiği 1660 beygir güç üretimiyle öne çıkan TS1400 için Türkiye’nin ilk tek kristal türbin kanadı üretimi, yenilikçi termal bariyer kaplama metotları kullanılarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile beraber yapıldı.
2024’TEN SONRA
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan ‘Özgün Helikopter Programı’ kapsamında tasarlanan Gökbey, sertifikasyon sürecinin ardından 2024’ten sonra milli motorla uçacak.
SİVİL VE ASKERİ
Hem askeri hem sivil amaçlı kullanılacak Gökbey, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma gibi birçok görevde yer alabilecek. Aviyonik sistemleri, gövde, rotor sistemi, iniş takımı gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ imzası taşıyan Gökbey’in testleri de bundan sonra milli motor TS1400 ile yapılacak. En zorlu iklim ve coğrafyalarda, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet göstermek üzere tasarlanan Gökbey’in ilk prototipi, ilk testuçuşunu 2018’de başarıyla gerçekleştirdi. Gökbey’in seri üretiminin 2021’de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARACAK
Milli motorla, muadillerine göre kalkışta, sürekli uçuş gücünde, acil durum kalkışında ve tek motorla kaçış modunda 67-120 beygir daha fazla güç elde etme başarısı yakalandı. Kilogram başına 6 bin dolar ihracat değerine sahip TS1400’de kullanılmak üzere Türkiye’de ilk kez nikel ve titanyum alaşımları için havacılık kalitesinde dövme teknolojisi geliştirildi. Motor teknolojilerinde yurt dışı bağımlılığından kurtaracak hem de yıllık 60 milyon dolarlık ileri teknoloji ithalatının önüne geçecek olan TS1400’ün üretiminde imalat ve malzeme teknolojisi alanında pek çok ilke imza atıldı.