Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı olan Sultan 2. Abdülhamid’in vefatının üzerinden 99 yıl geçti. Sultan 2. Abdülhamid, milli ekonominin ve sanayinin temellerini de atmıştı. Kız sanayi ve ticaret mektepleri, mühendis okulları 2. Abdülhamid zamanında eğitime başlamıştı. Büyük padişah, milli sanayinin gelişmesi için de Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayi temellerinin atılmasına öncülük etmişti.
TİCARET ODASI VE BANKA
2. Abdülhamid’in en önem verdiği konulardan biri; İmparatorluğun kendi sanayi tesisleri olmasıydı. Osmanlı Müslüman halkını ticarete yönlendirmek için çalışmaları da bulunan büyük padişah, bu amaçla o yıllarda Dersaadet Ticaret Odası olarak anılan İstanbul Ticaret Odası’nın kuruluşunda etkin rol almış ve böylece Osmanlı’nın ilk yerli odası faaliyete geçmişti. Yine Ziraat Bankası’nın da kuruluşuna öncülük etmişti.
Büyük padişah, kız çocuklarının eğitime dâhil edilmesini de çok önemsiyordu. Bu amaçla İmparatorluğun ilk resmi kız okulunun açılmasına imza atmıştı. Kız sanat okullarının açılması konusunda çok istekli olan 2. Abdülhamid zamanında açılan okul sayısı zirveye ulaşmıştı. Ayrıca İstanbul Hukuk Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Ticaret Fakültesi, Ziraat ve Veterinerlik Fakülteleri ile Maden Fakültesi onun zamanında açılmıştı.
SANAYİ TEŞKİLATLARI
Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayi temelleri de Sultan 2. Abdülhamid zamanında atılmıştı. İmparatorluğun son dönemlerinde sanayi hamlesi gerçekleştirmesi için yoğun çaba harcayan 2. Abdülhamid; Hereke Tekstil Fabrikası, Cibali Tütün Fabrikası, Feshane-i Amire, Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası, Beykoz Kağıt Fabrikası, Zeytinburnu Demir Çelik Fabrikası, Paşabahçe İspermeçet Mumu Fabrikası ve bunun gibi onlarca fabrikanın kuruluşuna öncülük etmişti.
2. Abdülhamid’in girişimleri Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayi temeli yükselmesi için katkı sağlamıştı.
ULAŞIMA VERİLEN ÖNEM
Onun zamanında ulaşım ve altyapı alanında da önemli çalışmalara imza atılmıştı. Hicaz Demiryolu, Bağdat Demiryolu, Ankara-Haydarpaşa Demiryolu onun en büyük projeleri arasında yer alıyordu. 2. Abdülhamid demiryollarına çok önem veriyordu. 1881’de 1780 kilometre olan demiryolu uzunluğu 1907-1908 dönemine kadar 5883 kilometreyi bularak 2. Abdülhamid’in yönetiminde üç misli bir artmıştı. Kendisi ayrıca bütün Anadolu’yu baştan başa dolaşacak bir karayolu da yapma isteği içindeydi. Bu amaçla halkın da karayolu yapımı çalışmalarında yer almasını teşvik etmişti.
İLK POSTA TEŞKİLATI
2. Abdülhamid, iletişim ağlarının gelişmesi için çalışmalarda bulunmuştu. Bu amaçla 1877’de Posta Telgraf Nezareti kurulmuş, 1901’de şehir postaneleri hayata geçirilmişti. Ayrıca postaların daha çabuk ulaştırılması için demiryolları şirketleriyle protokol imzalanmış ve telefon da kullanılmaya başlanmıştı. Telgraf hatlarının döşenmesine hız kazandırılmış, bu sayede hava durumu raporları da verilmeye başlanmıştı.
SAĞLIK ALANINDA ÖNCÜ
Bugün hâlâ en büyük sosyal yardımlaşma kurumların-dan biri olan Darülaceze’nin de kuruluşu 2. Abdülhamid zamanında gerçekleşmişti. Ayrıca Avrupa Yakası’nın en kapsamlı devlet hastanelerinden biri olan Şişli Etfal Hastanesi de büyük padişahın projelerinden biriydi.
Sultan 2. Abdülhamid, ticaret odasının kurulmasına izin veren iradesiyle aynı zamanda Oda’nın 11 maddelik kuruluş nizamnamesini de onaylamıştı. Dersaadet Ticaret Odası’nın kuruluş iradesi üstte…
17 Şubat 2017 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe