Türkiye’de, artan iletişim ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte uçtan uca, sürdürülebilir ve güvenilir iletişim altyapılarına yönelik ürün ve teknolojilerin yurtiçi olanaklarlageliştirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalarda yerli ve milli olarak geliştirilen baz istasyonu ULAK önemli bir yer tutuyor. ULAK, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen Dördüncü Nesil (4G/LTE) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi kapsamında ASELSAN tarafından geliştirildi.
5 MİLYAR DOLAR KATKI
Böylece Türkiye’de ilk kez 4. nesil teknolojiye sahip baz istasyonu, yurtiçi imkanlarlahem yazılım hem de donanım bileşenleriyle geliştirilerek telekom ve mobil operatörlerininkullanımına sunuldu. ULAK sayesinde ülke kaynakları verimli kullanılacak, güvenliğin önplanda tutulması dolayısıyla bilgiler korunacak. Türkiye’nin haberleşmedeki dışa bağımlılığınıazaltacak ULAK’ın ülke ekonomisine 5 milyar dolardan fazla katkı sağlaması bekleniyor.
Teknolojik bilgi birikimi de ülkeye yeni ufuklar açacak, ihracat fırsatları yakalanacak.
Yeni Ar-Ge çalışmalarıyla 5G teknolojisinde iddialı konuma gelinecek.
ULAK İLK SINAVI VERECEK
ULAK, sahadaki ilk sınavını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Evrensel Mobil Kapsama Projesi kapsamında verecek.
Nüfusu 500’ün altındaki yerlere mobil geniş bant haberleşme altyapısı kurulmasını amaçlayan Evrensel Mobil Kapsama Projesi kapsamında ULAK baz istasyonlarının ilk teslimatları yapıldı.
Türkiye’nin en ücra köşesine bile 4.5G hizmeti sağlayacak projenin Faz-1 aşamasındaki ilk teslimatlar için bakanlık yetkilileri tarafından 30 Mart’ta 52 BBU (ana bant ünitesi) ve 347 RRU (uzak telsiz ünitesi) için fabrika kabul testleri gerçekleştirildi ve testler başarıyla tamamlandı.
Testleri geçen ürünler bakanlığa teslim edildi.