Mikroplastikler çağımızın korkulu rüyası. Anne karnındaki bebeklerin dolaşım sistemlerinde dahi karşımıza çıkan mikroplastik kirliliğiyle ilgili en büyük endişelerden biri, bu parçacıkların çevrede zararlı bakteriler biriktirip söz konusu mikropları vücudumuza taşıması olasılığı. Fakat bilim insanları, bu mikrop kapma yeteneğinin, parçacıkların nehirler başta olmak üzere temiz su kaynaklarında kirlilik izleyicisi olarak kullanılmasının yolunu açabileceğini düşünüyor.
Günümüzde periyodik olarak atık su arıtma tesislerinin döküldüğü nehirlerden su örnekleri alınıyor. Bu örnekler, yetersiz ham lağım arıtımıyla bağlantılı zararlı bakteriler içerip içermediklerini anlamak için bir laboratuvarda analiz ediliyor. Bu yaklaşımla ilgili en önemli sorunlardan biri, bir tesisin arıtılmamış lağım bıraksa bile bunu gün boyunca yapmayacağı. Yani su örnekleri salımlar arasında alınırsa belirleyici bakterilerden hiçbiri testlerde yakalanmayabilir.
23 GÜNLÜK TEST
Bu sorunun ciddiyetini farkeden İskoçya Stirling Üniversitesi araştırmacıları mikroplastiklere odaklandı. Mikro olmasa da küçük plastik boncuklarla dolu çelik kafesleri, İskoçya’daki bir atık su arıtma tesisinin yakınındaki nehre batırarak bıraktılar. 23 gün boyunca, her bir sepetten düzenli olarak farklı maddelerden üretilmiş bu boncukları topladılar ve analiz ettiler. Yerleştirmeden sadece 24 saat sonra bile aşağı akış konumundan alınan boncukların Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Citrobacter freundii ve Enterococcus gibi zararlı bakterilerin önemli ölçüde yüksek konsantrasyonlarını içerdiği bulundu. Bu eğilim, tüm test süresi boyunca devam etti, hatta daha da kötüleşti.
KİRLİLİK İZLEYİCİSİ
Araştırmacılar, İngiltere’de kanalizasyon sızıntılarının arttığını ve insan sağlığı için risk oluşturduğunu belirtiyor. Bu nedenle suya neyin salındığını izlemek için bu tür sistemlere sahip olmanın, halk sağlığı sorununu ele almanın önemli bir parçası olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca çeşitli su kaynaklarına karışan mikroplastikler bu şekilde analiz edilerek farklı bilgiler sağlayabilir. Araştırmayla ilgili bir makale, Water Research dergisinde yayınlandı.