Mikroçipte milli ve yerli tasarım

Giriş: 24.09.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Ericsson’dan 2014’te ayrılan iki genç mühendisin; beyin göçü yerine ülkede kalma ve yerli teknoloji üretme kararı ile attığı adım, Türkiye’ye sayısal çip tasarım ve çözümlerini yerli mühendislikle üretebilme imkanı getirdi. Startup başlangıcını Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde yapan Electra IC, aviyonik (hava araçları) sistemlerde, deniz ve kara araçlarında kullanılan çip tasarım ve çözümlerini yerli mühendislikle gerçekleştiren ender firmalardan biri. Bu alanda savunma sanayine 150’nin üzerinde geniş eğitim portföyü ile eğitim veren tek firma. Electra IC, savunmanın devleri ile çeşitli projeler hazırlıyor. Tüketici elektroniği, otomotiv, GPS gibi kablosuz bağlantı projeleri üzerinde çalışıyor.

GLOBAL FİRMA DENEYİMİ

İstanbul Ticaret’in sorularını Electra IC’nın kurucularından Ateş Berna cevapladı. Berna, lisans ve yüksek lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde yaptı. Boğaziçi Üniversitesi’nde Executive MBA (işletme) programını tamamladı. Yarı iletken sektöründe Alcatel, STMicroelectronics, ST-Ericsson, Ericsson gibi global ölçekli firmalarda çalıştı.

MÜŞTERİLERİMİZ DESTEKLEDİ

İki genç mühendis firma kurmaya nasıl karar verdiniz?

Electra IC’yi, Ericsson’daki çalışma arkadaşım Elektronik ve Haberleşme Mühendisi İsmail Hakkı Topçu ile birlikte kurduk. 2014’te Ericsson, bizim sayısal çip tasarımı yaptığımız mikro elektrik grubunu kapatma kararı almıştı. Yurtdışından teklifler vardı. Ancak Aselsan başta olmak üzere, o dönemde Ericsson’da birlikte çalıştığımız müşterilerimizin değerli yöneticileri, yurtdışına gitmemiz yerine kendi işimizi kurmamızı önerdiler. Biz de bu tavsiyeleri dikkate aldık. Cesaretle ve büyük bir hevesle firmamız Electra IC’yi kurduk. Türkiye’de kaldık ve ülkemize hizmet etme fırsatına sahip olduk. Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nden mezun olan ilk
Ar-Ge şirketi de biz olduk.

SAYISAL ÇİP TASARIMI

Electra IC ne iş yapıyor?

İlk aldığımız iş, Aselsan ile çalıştığımız iki projeydi. Aselsan’ın aviyonik sistemlerle ilgili projeleri üzerinde çalışırken; havacılık ve savunma odaklı bir şirkete dönüştük. Tüketici elektroniği, otomotiv, WiFi, Bluetooth, GPS gibi kablosuz bağlantı projelerinde de aktifiz. Sayısal çip tasarımı ve çözümlerini yapıyoruz. Yani içi boş bir donanım olan çiplerin (FPGA) tasarımını yapıyoruz.

YAZILIM DEĞİL DONANIM

Çip tasarımı bir yazılım mı?

Bilinenin aksine bu bir yazılım değil. Bluetooth, GPS ve WiFi gibi belirli fonksiyonları yerine getiren çiplerin tasarımlarını örnek olarak verebilirim. Biz bir çipe, yapacağı işin tasarımını inşa ediyoruz, yani donanım geliştiriyoruz.

BUTİK ÇİP TASARIMI

İhtiyaca özel tasarım yapıyor musunuz?

Evet... İhtiyaca özel butik üretim yapıyoruz. Savunma sanayinde o yüzden güçlüyüz. Kritik, özel üretimleri yerel firmalarımızın yapabilmesi çok önemli. Bu durum ülkemizi çok daha güçlü konuma getiriyor, yeni ürünler savunma sanayimizi geliştiriyor. Savunma sanayi ihtiyaçları çok özel ve ülkeye özgüdür. Başka bir ülkenin yaptığı ürün ile bağımsız olamayız. Bu nedenle kendi üretimimizi yapmak çok önemli ve değerli. Masaya oturduğumuz zaman, güçlü olduğumuzu böylece gösterebiliriz.

MALEZYA İLE ÜRETİM

Türkiye çip üretebilecek mi?

Yerli çip üretme kanallarını zorluyoruz. Malezya’dan bir firma ile ortak bir projemiz var. Birlikte çip üretimine geçeceğiz. Çip tasarımı bu işin dip noktası. Yazılım ve donanımı birlikte yapınca teknolojik olarak bağımsızız. Yazılımı çalıştıracağınız bir donanıma illa ki ihtiyaç duyuyoruz. O donanımı da yurtdışından almayacağımız günler için çalışıyoruz.

Yurtdışı bağlantılarınız var mı?

2016’da aviyonik tecrübemizdeki ilk projemizi TÜBİTAK’a sunduk. DO-254 sertifikasyon süreçlerine göre Aviyonik Elektronik Donanım geliştirebilme kabiliyetine sahip olduk. Bu tecrübe ile Almanya’daki bir ABD’li firmaya DO-254 sertifikasyonu üzerine danışmanlık verme başarısına imza attık. Çip tasarımı niş bir sektör ve işi çok iyi biliyor olmanız lazım. Teknoloji üreticisi olarak bilinen Almanya’dan bile bir firma gelip bizimle çalışıyor. ‘Dünya çapında tercih edilen bir firma olma’ hedefimize adım adım ilerliyoruz.

MÜHENDİSE KOMANDO EĞİTİMİ

Ateş Berna, Electra IC olarak yeni mezun mühendisleri iki aylık deneme sürecine tabi tuttuklarını belirterek, bu eğitimi şöyle anlattı: “Sayısal tasarım alt yapısı olan gençleri bu programa başlatıyor, ne kadar başarılı olabileceklerini program esnasında daha net anlıyoruz. Onlara, yüksek teknolojili projelerimizi tanımlıyoruz. Öğrendiklerini bizzat uyguluyorlar. Bu işe ‘Sayısal çip tasarımının komando eğitimi’ diyoruz.”

AVRUPA’NIN TÜBİTAK’I BİZİ SEÇTİ

“Bir Türk şirketi olarak, global bir oyuncu sıfatıyla sayısal çip tasarımı ve tasarıma yönelik çözümler üretmenin gururunu yaşıyoruz. Almanya’daki ABD’li firmanın, Belçika’daki IMEC’in bizi seçmesi çok önemli ve değerli. Çünkü IMEC, Avrupa’nın TÜBİTAK’ı olarak anılır. IMEC ile mikro çip tasarım projemiz üzerinde çalışıyoruz.”

SAVUNMA FİRMALARINA EĞİTİM VERİYORUZ

Ateş Berna, müşterilerinin 2015’de sayısal çip tasarımı ve gömülü sistemler üzerine eğitim almak istediğini söyledi. Almanya’dan geçmişte eğitim aldıkları bir firma ile işbirliği yaptıklarını belirten Berna, bu çalışmanın sonucunu ise şöyle özetledi: “O kadar başarılı olduk ki, ciromuzun çok önemli bir bölümü eğitim hizmetlerimizden gelmeye başladı. Bu başarı bize, global İngiliz firması olan Doulos’un dünyadaki 5 sertifikalı iş ortağından biri olma hakkını kazandırdı. Artık Doulos; Orta Doğu ve Avrupa’daki eğitim çalışmalarını da Electra IC ile birlikte yapmak istiyor. Halen bütün savunma sanayi firmalarıyla eğitim alanında da çalışıyoruz. Türkçe ve yabancı dilde verdiğimiz tüm eğitimlerimiz sertifikalı. Öte yandan savunma sanayinin merkezi Ankara’da Hacettepe Teknokent’te de bir ofis açtık.”